07 Septembrie 2017Sursa: IPJ IAŞI

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN IAŞI ŞI GROUPAMA ASIGURĂRI LANSEAZĂ O NOUĂ CAMPANIE PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINŢE

Iaşi, 07 septembrie 2017. Inspecoratul de Poliţie Judeţean Iaşi şi Groupama Asigurări atrag atenţia asupra condiţiilor care favorizează furturile din locuinţe, printr-o nouă campanie de informare, „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”, care se va desfăşura până la finalul acestui an. Iniţiativa se înscrie în suita de acţiuni derulate în cadrul parteneriatului  dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Groupama, demarat în 2011, prin care se urmăreşte prevenirea victimizării populaţiei pe zona de infracţiuni contra patrimoniului.

„Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului este unul dintre domeniile prioritatre de acțiune a Poliției Ieșene, iar segmentul privind furturile din locuință reprezintă un aspect important pe care îl avem în vedere în acțiunile noastre, atât de prevenire cât și de combatere. Prezenta campanie dorește să scoată în evidență cum operează hoții care fură din locuințe, ce speculează în comportamentul potențialelor victime, în dorința de a-i informa pe cetățeni și de a reduce riscul victimizării acestora. Pe scurt, să reducem oportunitățile pentru infractori”, a declarat comisar şef de poliţie Gâtlan Costel, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Datele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi arată că pe raza judeţului nostru, în primul semestru al anului 2017, numărul furturilor din locuinţe a scăzut cu aproximativ 4 %, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.  Escaladarea şi pătrunderea pe ferestrele lăsate deschise reprezintă un mod de operare întâlnit frecvent, la care se adaugă  și cazurile în care autorii profită de neglijența proprietarilor şi  intră pe uşa neasigurată sau cu acordul proprietarului folosind diverse pretexte. De asemenea, se constată că aproape trei sferturi din furturile din locuinţe sesizate au avut loc în mediul rural.

În cadrul campaniei, a fost realizată o pagina online „Prevenirea furturilor”  -http://www.groupama.ro/prevenireafurturilor/, unde cetăţenii pot găsi numeroase recomandări de prevenire şi sunt invitaţi să participe la concursuri tematice cu premii. De asemenea,cu ocazia acţiunilor desfăşurate vor fi distribuite 3000 de broşuri şi 150 afişe informativ-preventive atât în punctele de lucru ale Groupama, cât şi în zonele stabilite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi.

Demersul comun Poliţia Română-Groupama Asigurări a fost fundamentat şi de rezultatele unui sondaj de opinie realizat de  Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii în care se evidenţiază faptul că prevenirea furturilor din locuinţe este un subiect de interes pentru populaţie, aproape 70% dintre cei intervievaţi dorind să primească recomandări sau alte informaţii în acest sens, iar peste jumătate dintre respondenţi apreciind  că activităţile cu caracter preventiv ajută la reducerea numărului de infracţiuni.