07 August 2017Sursa: IPJ IAŞI

PROTEJEAZĂ-ȚI LOCUINȚA ÎMPOTRIVA HOȚILOR

Ușa deschisă a reprezentat o invitație pentru hoți

            Duminică seara (6 august a.c.) o ieșeancă a reclamat faptul că în cursul după-amiezii,  persoane necunoscute, profitând de faptul că a lăsat uşa de la apartament întredeschisă pentru aerisire, au pătruns în holul locuinței sale (situate la etajul 1 al unui bloc) de unde au sustras o geantă cu acte şi trei perechi încălțăminte, creându-i un prejudiciu de 1000 lei.

            Atenție! Apartamentele de la parterul sau etajele inferioare ale blocurilor – ferestre sau ușile lăsate deschise pentru aerisirea locuinței pot atrage atenții nedorite.

***

 

”Povești” diferite, același scop! Să pătrundă în locuință și să fure bani sau bunuri de valoare.

            De aceasta dată, pretextul folosit a fost achiziția de fier vechi. În ziua de 05.08.2017, la locuinţa unui bătrân din comuna Coarnele Caprei s-au prezentat mai multe persoane care și-au manifestat intenția de a cumpăra  fier vechi. În timp ce se aflau în curtea casei, profitând de neatenţia proprietarului, ar fi sustras dintr-o cameră a locuinţei 3100 lei, iar apoi au plecat fără să mai achiziţioneze fier vechi. La circa o oră după plecarea ”cumpărătorilor”, victima a constatat lipsa  banilor.

Persoanele în vârstă sunt vulnerabile în cazul comiterii unui anumit gen de infracţiuni, care din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte polițiștilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceștia, lucru care face mai dificilă ancheta.

Ce trebuie să știi:

*      de obicei, acești infractori sunt persoane străine de localitatea ta. De cele mai multe ori ei acționează pe raza mai multor județe, altele decât cele unde locuiesc;

*      nefiind indiferent și dând dovadă de vigilență te protejezi în primul rând pe tine, dar și pe rudele tale, vecinii tăi, mai ales pe cei care sunt în vârstă.

Ce trebuie să faci:

*      să fii atent la persoanele străine de localitatea ta, mai ales dacă observi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;

*      reține semnalmentele acestora, precum și alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autorismul cu care se deplasează;

*      discută permanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintește-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință;

*      anunță imediat autoritățile locale (poliția, primăria) atunci când observi persoane/comportamente suspecte sau când afli de comiterea infracțiuni.