09 August 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 09.08.2017

ACŢIUNE PENTRU DEPISTAREA PERSOANELOR BĂNUITE DE COMITEREA DE INFRACŢIUNI

În ziua de 8 august a.c., în intervalul orar 08:00 – 10:00, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Urbană Iaşi au acţionat pentru depistarea şi aducerea la cercetări a persoanelor bănuite de comiterea unor infracţiuni.

Astfel, au fost identificate şi conduse la sediul poliţiei 4 persoane bănuite de săvârşirea de fapte penale.

EXEMPLE:

1. A fost adus la cercetări un tânăr, de 19 ani, din comuna Miroslava, bănuit de comiterea a 2 infracţiuni de furt calificat şi 4 infracţiuni de tentativă la furt calificat.

Astfel, în noaptea de 5 spre 6 iulie a.c., în jurul orelor 02:30, acesta ar fi pătruns prin efracţie în incinta unei farmacii, de unde ar fi sustras un sertar de la una dintre casele de marcat, cauzând un prejudiciu de 200 lei.

În noaptea de 15 spre 16 iulie a.c. ar fi pătruns în punctul de lucru al unei societăţi comerciale, iar din sertarul casei de marcat ar fi sustras 10 lei.

Tot atunci ar fi pătruns într-o pizzerie din mun. Iaşi, fără a sustrage bunuri.

De asemenea, în aceeaşi noapte ar fi pătruns într-un magazin alimentar din mun. Iaşi şi în sediul altor două societăţi comerciale fără a sustrage bunuri.

Persoana cercetată este arestată preventiv în altă cauză. Cercetările continuă.

2. A fost depistat şi adus la cercetări un bărbat, de 68 ani, din mun. Iaşi, bănuit că la data de 7 august a.c. ar sustras un portofel din căruciorul de cumpărături pe care o femeie l-ar fi uitat în parcarea unui magazin, cauzându-i un prejudiciu de aproximativ 1.000 lei. Cercetările continuă.

3. A fost adus la cercetări un bărbat, de 31 ani, din com. Miroslava, bănuit de distrugere, faptă ce ar fi fost comisă în ziua de 10 aprilie a.c., când acesta ar fi distrus indicatorul de parcare de la locul de reşedinţă al unei femei, cauzându-i un prejudiciu în valoare de aproximativ 500 lei. Cercetările continuă.

4. A condus la  cercetări un tânăr, de 24 ani, din com. Ruginoasa, bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune, partea vătămată fiind din Bucureşti. Astfel, aceasta a reclamat că a comandat produse în urma unui anunţ postat pe un site de vânzări, dar prin inducere în eroare ar fi fost înşelat cu privire la respectivele produse cauzându-i-se un prejudiciu în valoare de 1.200 lei.

 

ACŢIUNE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR LA HÎRLĂU

În ziua de 8 iulie a.c., între orele 08:00 – 12:00, poliţiştii  din cadrul Poliţiei oraşului Hârlău şi Secţiei 9 Poliţie Rurală Hârlău au acţionat pe raza de competenţă pentru prevenirea şi combaterea faptelor de comerţ ilicit, a faptelor comise cu violenţă, a încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice şi asigurarea unui climat de ordine corespunzător.

Au fost verificaţi 15 agenţi economici şi legitimate 82 de persoane.

Au fost verificaţi 12 căruţaşi şi 30 de autovehicule.

Poliţiştii au aplicat 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de  5.600 lei, dintre care 13 pe linie de ordine publică, 4 pe linie rutieră, iar 5 pe linie de comerţ.

Exemple:

1. La data de 8 iulie a.c. a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 200 lei, conform  Legii nr. 61/1991, un tânăr, din oraşul Hârlău, care aflându-se în piaţa agroalimentară Hârlău a proferat injurii, cuvinte jignitoare şi vulgare la adresa unei femei din aceeaşi localitate.

2. În jurul orei 09:00, a fost depistat un bărbat, de 33 ani, din com. Scobinţi, care în calitate de conducător auto a staţionat voluntar autoturismmul pe str. Bogdan Vodă din oraşul Hârlău, în dreptul marcajului longitudinal cu linie continuă. Faţă de acesta a fost luată măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 580 lei. iar ca măsură complementară i s-au aplicat 3 puncte de penalizare.

 

POLIŢIŞTII DE LA TG. FRUMOS S-AU ÎNTÂLNIT CU REPREZENTANŢII ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI

La data de  8 august a.c., între orele 09:00 – 12:30, poliţiştii de  proximitate şi sisteme de pază din cadrul Poliţiei oraşului Tg. Frumos, au organizat întâlniri cu locatarii din cadrul Asociaţiilor de Proprietari nr. 3 şi 4 - Tg. Frumos.

Întâlnirile au avut loc la sediile asociaţiilor şi în perimetrul acestora, avânt ca scop asigurarea unui climat de siguranţă civică şi cunoaşterea problemelor de interes cetăţenesc.

Au fost identificate persoanele în vârstă, pentru a se lua măsuri de pregătire anti-

infracţională pentru a nu fi victimele unor fapte de înşelăciune.

Au fost transmise informaţii privind  paza bunurilor proprii, cât şi a celor ce aparţin condomeniului comun, asigurarea uscătoarelor şi a boxelor de la subsol cu încuietori corespunzătoare , evitarea lăsării bicicletelor în casa scării, asigurându-se depozitarea acestora doar în locuri închise prevăzute cu încuietori eficiente.

Au fost înmânate pliante, materiale informative privind prevenirea comiterii de înşălăciuni a furturilor din locuinţe, din auto şi de biciclete.

De asemenea, la avizierele scărilor de bloc a fost afişat afişul privind Campania naţională de prevenire a violenţei intrafamiliale ARIPI FRÂNTE.

 

ACCIDENT RUTIER UŞOR

La data de 8 iulie a.c., în jurul orei 19.00, o femeie, de 35 de ani, din  jud. Vaslui, în timp ce ar fi condus un  autoturism pe şos Bucium, într-o curbă la dreapta, cel mai probabil pe fondul neadaptării vitezei de deplasare, ar fi pătruns pe sensul opus de mers, unde ar fi intrat in coliziune, cu un microbuz.

În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a unei asagere din microbuz. De asemenea,  la faţa locului a primit îngrijiri medicale şi pasagera locului de pe bancheta din spate a autoturismului.

Conducătorii auto au fost testaţi din punct de vedere alcoolscopic rezultatele fiind negative.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă.

 

MINOR DISPĂRUT, GĂSIT

 La data de 8 august a.c., în jurul orei 18.00,  un poliţist împreună cu un jandarm  au identificat pe str. M. Kogălniceanu din mun. Paşcani un minor, de 17 ani, despre care au stabilit că este dispărut.

Acesta a fost dat  în urmărire naţională la finalul lunii iulie a.c., ca urmare a sesizării dispariţiei.

 A fost clarificată situaţia acestuia, fiind revocate formele de urmărire.