10 August 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 10.08.2017

A FOST IDENTIFICAT CONDUCĂTORUL AUTOTURISMULUI IMPLICAT ÎN ŞICANA DIN TRAFIC

La data de 5 august a.c., în jurul orei 13.00, poliţiştii Secţiei 6 Poliţie au fost sesizaţi prin S.N.U.A.U. 112 de către un bărbat, de 32 ani, despre faptul că în timp ce se afla în trafic cu un auto echipat taxi, pe şos. Nicolina din mun. Iaşi, a fost ameninţat de un alt conducător auto cu un pistol.

În urma verificărilor efectuate de poliţişti, a fost identificat şi condusă la sediul secţiei de poliţie  persoana care ar fi condus autoturismul- un bărbat, de 39 ani, din comuna Ciurea.

 

În urma audierii, acesta a declarat faptul că în timp ce se deplasa cu atutoturismul a fost şicanat în trafic de conducătorul autoturismului taxi, fapt pentru care a oprit în dreptul acestuia, şi cu un pistol de jucărie ce aparţine nepotului său l-a ameninţat.

De asemenea, la data de 9 august a.c. persoana vătămată a revenit asupra declaraţiei date anterior, precizând faptul că îşi retrage plângerea formulată şi nu mai are niciun fel de pretenţii.

 

POLIŢIŞTII EFECTUEAZĂ CERCETĂRI ÎNTR-UN DOSAR PENAL DE  TÂLHĂRIE

În dimineaţa zilei de 9 august a.c., în jurul orei  03:30 patrula de siguranţă publică din cadrul Secţiei 5 Poliţie Urbană Iaşi a fost sesizată în mod direct de către un bărbat, de 57 ani, cu privire la faptul că în timp ce se deplasa în zona intersecţiei b-dul Socola, din mun. Iaşi a fost acostat de către un grup de persoane necunoscute, care  i-a pulverizat spray iritant lacrimogen şi prin folosirea de violenţe, i-a sustras un telefon mobil şi 15 lei.

Poliţiştii împreună cu persoana vătămată s-au deplasat în zonele indicate de aceasta, iar după 10 minute, pe bld. Nicolae Iorga, a fost depistat  un grup format din mai multe persoane, reclamantul recunoscând câteva dintre acestea.

 În vederea continuării verificărilor s-a procedat la conducerea persoanelor la sediul poliţiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie, iar în urma cercetărilor a rezultat că din acel grup, câţiva tineri din mun. Iaşi sunt bănuiţi de comiterea faptei.

De asemenea, în urma probatoriului administrat în cauză, unul dintre tineri a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iaşi, urmând ca la data de 10 august a.c., să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi cu propuneri legale.

Cercetările continuă.

 

ACŢIUNE RUTIERĂ A POLIŢIŞTILOR IEŞENI


La data de 9 august a.c., poliţişti din cadrul Biroului Rutier Iaşi au organizat şi desfăşurat o acţiune pentru combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării semnificaţiei culorii roşii a semaforului electric şi a neacordării priorităţii de trecere vehiculelor.

Astfel, poliţiştii au aplicat 42 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.745 lei, dintre care 2 pentru neacordare prioritate vehicule şi 7 pentru trecerea pe culoarea roşie a semaforului electric, 13 pentru centuri, 8 pentru telefonie, iar restul pentru alte abateri. De asemenea, au fost reţinute 10 permise de conducere şi un certificat de înmatriculare.

Spre exemplu, un bărbat  a condus o autoutilitară, dinspre piaţa CUG către b-dul Socola, iar la intersecţia cu şos. Bucium nu a respectat culoarea roşie a semaforului electric aflat în funcţiune. Acesta nu avea asupra sa actul de identitate şi nu purta centura de siguranţă. Conducătorul auto a fost sancţionat cu 6 puncte amendă şi 2 puncte penalizare şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

 

 

CONDUCEA UNUI VEHICUL SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI

În seara zilei de 9 august a.c., în jurul orei 23:30, poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Urbană Iaşi au depistat un bărbat, de 33 ani, din com. Oţeleni, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Străpungerii Silvestru, emanând halenă alcoolică.

În urma testării cu aparatul alcooltest  a rezultat o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, conducătorul auto fiind condus la spital unde i-au fost recoltate probe de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a  alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui auto sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

 

ACŢIUNE PREVENTIVĂ A POLIŢIŞTILOR LA LEŢCANI


La data de 9 august a.c., intervalul orar 08:00 – 12:00, poliţiştii Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani au acţionat pe raza de competenţă pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea comerţului ilicit şi creşterea gradului de siguranţă rutieră.

Au fost vizate 4 zone de acţiune, fiind controlate 10 unităţi comerciale. Au fost legitimate 59 de persoane şi controlate 37 de vehicule. Au fost depistate 2 persoane urmărite şi constatate 2 infracţiuni.

Poliţiştii au aplicat 34 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 27 pe linie rutieră,  2 pe linie de ordine publică, iar restul pentru alte abateri. Au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.

Spre exemplu, a fost depistat un bărbat, de 36 ani, din oraşul Podu
Iloaiei în timp ce conducea un autovehicul pe DJ248B,  pe raza localităţii Horleşti,
comuna Rediu, fără a deţine permis de conducere. De asemenea, acesta emana
halenă alcoolică, drept pentru care i s-a solicitat să fie testat cu aparatul alcooltest, acesta refuzând, însă a fost condus la spital unde i s-au
recoltat două probe biologice de sânge pentru stabilirea cu exactitate a concentraţiei alcoolice din sânge.

În cauză s-a întocmit dosar penal iar ceretările continuă.

 

ACŢIUNE PREVENTIVĂ ÎN TABĂRA DE LA MOGOŞEŞTI-SIRET

În data de 9 august a.c., între orele 12:00-13:00, în cadrul Programului Cadru de Prevenire a Delincvenţei Juvenile şi a Victimizării Minorilor, poliţiştii Compartimentului Poliţiei de Proximitate din cadrul Poliţiei Mun. Paşcani şi Secţiei 6 Poliţie Rurală Paşcani, au organizat şi desfăşurat împreună cu reprezentanţii Centrului de Agrement “Muncel”, din  com. Mogoşeşti Siret, o activitate educativ-preventivă cu elevii participanţi la tabăra şcolară din această locaţie.

Tematică abordată în cadrul activităţii a vizat teme precum siguranţa personală pe timpul taberei: respectarea regulilor stabilite de profesorii coordonatori, comportamente adecvate elev-elev, elev-profesor; educaţie şi siguranţă rutieră: principalele reguli pe care trebuie să le respecte participanţi la trafic: pietonii, bicicliştii, mopediştii/motocicliştii şi conducătorii auto; siguranţa în mediul virtual.

Totodată având în vedere perioada vacanţei de vară, poliţistii au prezentat tinerilor şi aspecte privind modul de petrecere a timpului liber, de alegere a grupului de prieteni, selectarea informaţiilor de pe internet şi de pe site-urile de socializare.

La această activitate au participat 160 tineri cu vârste cuprinse între 10 - 17 ani din mai multe judeţe ale ţării şi 9 cadre didactice.