11 Iulie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 11.07.2017

CERCETAT PENTRU FURT, REŢINUT DE POLIŢIŞTI

Poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Urbană Iaşi au identificat un tânăr, de 19 ani, bănuit că ar fi sustras 5.900 lei dintr-un seif neasigurat, dintr-o sală de jocuri din mun. Iaşi. Acesta a fost reţinut de poliţişti.

La data de 8 iulie a.c., în jurul orei 17.30, poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Iaşi au fost sesizaţi de către o femeie, de 27 ani, din mun. Iaşi, supraveghetor la o sală de jocuri, din mun. Iaşi, cu privire la faptul că în aceeaşi zi o persoană necunoscută, profitând că ea a mers într-o altă încăpere, a sustras dintr-un seif neasigurat 5.900 lei.

În cauză s-a întocmit dosar penal privind comiterea infracţiunii de furt.

În urma verificărilor şi cercetărilor întreprinse, s-a stabilit că bănuit de comiterea faptei este un tânăr  de 19 ani, din mun. Iaşi. 

În baza probatoriului administrat în cauză, tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore şi introdus în Arestul I.P.J. Iaşi, urmând ca în ziua de 11 iulie a.c., acesta să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi cu propuneri legale.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt.

 

URMĂRIT NAŢIONAL DEPISTAT DE POLIŢIŞTI

La data de 10 iulie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale - Biroul Urmăriri au efectuat o descindere domiciliară pe raza com. Bârnova  în vederea depistării unei persoane urmărite, în temeiul legii.

Astfel, un tânăr care se sustrăgea măsurii arestării preventive dispusă de Judecătoria Iaşi într-un dosar penal, a fost depistat de poliţişti şi introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

Au fost revocate formele de urmărire emise pe numele său.

 

 

TENTATIVĂ DE ÎNŞELĂCIUNE

La data de 10 iulie a.c., poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Urbană Iaşi au fost sesizaţi prin S.N.U.A.U. 112 de către o femeie, de 27 ani, domiciliată în mun. Iaşi, cu privire la faptul că la aceeaşi dată, în jurul orei 17:00, bunica sa, în vârstă de 90 ani, în timp ce se afla la domiciliu a primit un apel pe telefonul fix prin care persoane necunoscute au anunţat-o că fiul său a fost implicat într-un accident rutier, iar pentru transportarea acestuia la un spital din mun. Bucureşti trebuie să dea o sumă mare de bani.

Bătrâna nu a dat curs solicitării, întrucât la domiciliu a venit nepoata sa, moment în care a conştientizat faptul că este vorba de o înşelăciune.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la înşelaciune, iar cercetările continuă pentru identificarea autorului.

 

ACCIDENT RUTIER

La data de 10 iulie a.c., la ora 14:00, poliţiştii rutieri au fost sesizaţi despre faptul că în mun. Iaşi a avut loc un accident rutier.

 Din primele cercetări efectuate, a rezultat că un bărbat, de 68 de ani, din mun. Iaşi, în timp ce se alfa la volanul autoturismului său, la plecarea de pe loc, nu s-ar fi asigurat şi ar fi intrat în coliziune cu un biciclist care s-ar fi deplasat regulamentar către Piaţa Dacia.

În urma accidentului rutier a rezultat rănirea uşoară a biciclistului, în vârstă de 25 ani.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultând că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, motiv pentru care i-au fost recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

Biciclistul a fost şi el testat alcoolscopic, stabilindu-se că nu se află sub influenţa băuturilor alcoolice.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

 

ACŢIUNE PENTRU VERIFICAREA PAZEI BUNURILOR ŞI VALORILOR

În ziua de 10.07.2017, între orele 10:00-14:00, poliţiştii Compartimentului Sisteme de Securitate Private din cadrul Secţiei 3 Poliţie au acţionatpe linia verificării respectării prevederilor Legii nr. 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor.

Au fost controlate 12 unităţi şi verificaţi 14  paznici. Au fost controlate 3 echipaje de intervenţie şi 4 instruiri cu personalul de pază aflat în serviciu.

Poliţiştii au aplicat 6 sancţiuni conform  Legii nr. 333/2003, privind paza bunurilor şi valorilor.

Astfel, au fost sancţionaţi contravenţional 5 paznici şi administratorul unei societăţi comerciale.

Exemple:
1. A fost sancţionată  o femeie, de 30 ani, din Braşov, conform  H.G. nr.301/2012, cu 3.000 lei amendă, deoarece în funcţia de administrator la o sală de jocuri electronice nu a remediat deficienţele constatate de poliţie pe linia pazei, pentru punctul de lucru din mun. Iaşi, constând în faptul că nu a achiziţionat un seif agrementat tehnic pentru depozitarea valorilor monetare.

2. A fost sancţionat un agent de securitate conform Legii nr. 333/2003, deoarece a fost găsit executând serviciul de pază emanând halenă alcoolică.

 

ACŢIUNE PREVENTIVĂ A POLIŢIŞTILOR


În perioada 8-9 iulie a.c., poliţiştii  Secţiei 6 Poliţie Rurală Paşcani au desfăşurat o serie de acţiuni  pentru prevenirea şi combaterea faptelor de comerţ ilicit în târgurile din comunele Lespezi şi Hălăuceşti, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă civică şi combaterea neregulilor pe linie rutieră.

 Au fost legitimate 62 de persoane, controlate 20 de mijloace hipo şi 65 de autovehicule. Au fost verificate 25 de societăţi comerciale. Au fost aplicate 66 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 20.330 lei, dintre care 28 conform O.U.G. nr. 195/2002, 17 conform Legii nr. 12/1990, 19 conform Legii nr. 61/1991, iar restul pentru alte abateri.

Spre exemplu, a fost sancţionat contravenţional un bărbat, de 44 de ani, din comuna Stolniceni Prăjescu cu amendă în cuantum de 500 lei, pentru încalcărea prevederilor Legii nr. 12/1990, întrucât comercializa produse fast food (mici) cu termenul de valabilitate expirat.