12 Iunie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 12.06.2017

TÂNĂR CERCETAT PENTRU CĂ AR FI SUSTRAS UN AUTO, BANI ȘI BĂUTURI ALCOOLICE

La data de 11 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Hîrlău au fost sesizaţi de către un bărbat de 59 ani, din comuna Şipote, despre faptul că i-ar fi fost sustras autoturismul parcat în curtea locuinței.

În urma verificărilor efectuate, s-a constat că un tânăr de 28 de ani, prin forţarea uşii de acces ar fi pătruns în incinta unui magazin alimentar, administrat de persoana vătămată, de unde ar fi sustras 4 sticle de băuturi alcoolice şi 200 de lei.

De asemenea, tânărul ar fi sustras un autoturism lăsat neasigurat, parcat în curtea persoanei vătămate, deplasându-se pa raza comunei Hlipiceni, din judeţul Botoşani, la locuința de domiciliu.

Prejudiciul a fost recuperat și predat persoanei vătămate.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

În cauză s-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat, furt în scop de folosinţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

 

ACȚIUNE PENTRU COMBATEREA COMERȚULUI ILICIT LA POPRICANI

La data de 11 iunie a.c., polițiștii din cadrul Serviciul de Ordine Publică și Secţiei 3 Rurală Popricani au acționat pentru prevenirea şi combaterea comerţului ilicit şi a furturilor de animale.

Au fost legitimate 24 de persoane și controlate 18 societăți comerciale.

De asemenea, au fost aplicate  9 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.440 de  lei dintre care 5 conform Legii nr. 12/1990 și 4 conform H.G. nr. 984/2005.

Spre exemplu, un bărbat de 42 de ani, din comuna Flămânzi a fost sancţionat contravențional cu amendă în cuatum de 720 de lei, întrucât a fost depistat comercializând porcine fără a deţine documentele prevăzute de legislaţia sanitar veterinară în vigoare.

 

ACCIDENT RUTIER SOLDAT CU VICTIME OMENEŞTI

La data de 11 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au fost sesizați  despre faptul că pe str. Sarmisegetuza, din mun. Iaşi, a avut loc un accident rutier soldat cu victime omeneşti.

Din primele verificări efectuate la fața locului, s-a constat că un bărbat de 30 de ani, din comuna Miroslava, în timp ce conducea un autoturism pe str. Sarmisegetuza, din municipiul Iași, ar fi surprins şi accidentat o femeie de 51 de ani, care s-ar fi angajat neregulamentar în traversarea străzii, prin loc nepermis pietonilor.

În urma accidentului rutier a rezultat rănirea femeii de 51 de ani, care a fost transportată la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Conducătorul auto şi victima au fost testaţi alcoolscopic, rezultând că nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

 

A REFUZAT SĂ-I FIE RECOLTATE PROBE BIOLOGICE DE SÂNGE

La data de 11 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pașcani, au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat de 63 de ani, pe strada Gării, din municipiul Pașcani.

Întrucât bărbatul emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest rezultând o alcoolemie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală, pentru a-i fi recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, însă  acesta a refuzat recoltarea probelor biologice de sânge.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE LA LEȚCANI

În noaptea de  10 spre 11.06.2017, polițiștii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani au acționat pentru combaterea accidentelor rutiere şi altor nereguli la regimul circulaţiei pe drumurile publice și pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică corespunzător.

Au fost legitimate 65 de persoane, verificați 4 agenți economici și controlate 29 de autovehicule.

De asemenea, au fost aplicate 50 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 67.440 de lei, dintre care 32 conform Legii nr. 61/1991, 10 conform O.U.G. nr. 195/2002, 3 conform O.U.G. nr. 28/1999, 1 conform O.U.G. nr. 54/2016, 1 conform Legii nr. 15/2016, 2 conform H.G. nr. 301/2012 și 1 conform Legii nr. 8/1996.

Totodată, au fort reținute 1 permise de conducere, 2 certificate și 1 set de plăcuțe de înmatriculare.

Exemple:

1.Un bărbat de 61 de ani, din municipiul Iaşi, administrator al unei societăți comerciale, din comuna Dumeşti, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuatum de 15.000 lei, întrucât nu avea întocmită analiza de risc la securitatea fizică şi nu întrunea cerinţele minimale de securitate, iar unitatea nu dispunea de seif de depozitare a valorilor.

2. Un bărbat de 37 ani, din comuna Voineşti a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, întrucât a provocat şi participat la scandal, proferând injurii şi expresii jignitoare persoanelor aflate în incinta unei societăți comerciale.

3.O societatea economică din comuna Dumeşti, a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 12.000 lei, întrucât nu a fost luate măsurile necesare pentru asigurarea funcţionării casei de marcat. De asemenea, nu era afişat la loc vizibil anunţul de atenţionare a populaţiei cu privire la obligativitatea emiterii bonului fiscal.

4. Un  bărbat de 37 de ani, din comuna Dumeşti, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, fiindu-i reţinut certificatul şi plăcuţele de înmatriculare, întrucât a fost depistat conducând un auto pe DJ 280 C Dumeşti, având poliţa de asigurare obligatorie expirată din data de 01.03.2017.

5. Trei bărbaţi,  de 23, 26 și 47 de ani, și două femei de 43 și 67 de ani, toţi din comuna Dumeşti  au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 3.000 de lei fiecare, întrucât ar fi provocat şi participat efectiv la scandal şi şi-au adresat injurii, expresii jignitoare şi ameninţări cu acte de violenţă, deranjând liniştea vecinilor după ora 22:00.

 

ACȚIUNE PENTRU MENȚINEREA UNUI CLIMAT DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ LA TG. FRUMOS

 

La data de 11 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei oraşului Tg. Frumos şi Secţiei 7 Poliţie Rurală Tg. Frumos au acţionat pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică corespunzător.

Au fost legitimate 61 de persoane, controlate 43 de autovehicule și 6 baruri.

Au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale în valoare de 6.185 de lei, dintre care  21 conform OUG 195/2002, 6 conform Legii 61/1991 și 5 conform Legii 12/1990.

De asemenea, a fost reținut un permis de conducere.

Totodată, polițiștii au asigurat măsurile de ordine la hramul Bisericii Romano-Catolice ,,Sf.Treime” şi Bâlciul anual organizat de Primăria comunei Butea, manifestare la care au participat aproximativ  2.000 de persoane din comuna Butea şi din localităţile învecinate.

 

 

BĂRBAT CERCETAT PENTRU FURT DIN SOCIETATE COMERCIALĂ

La data de 10 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 4 Poliţie Iași au fost sesizați de către agenții de pază ai unei societăți comerciale, din municipiul Iași, despre faptul că ar fi depistat o persoană care ar fi intrat fără drept în incinta societăţii comerciale de unde ar fi sustras mai multe bunuri, nereuşind să îl prindă.

Deplasându-se la fața locului, polițiștii au prins bărbatul bănuit de comiterea faptei, care ar fi abandonat bunurile în timp ce fugea.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

 

UPDATE://TINERI  REȚINUȚI PENTRU TÂLHĂRIE ȘI COMPLICITATE LA TÂLHĂRIE

La data de  7 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Iași au identificat doi tineri de 20 și 34 de ani, ambii din municipiul Iași, bănuiți de comiterea a 3 infracțiuni de tâlhărie și complicitate la tâlhărie.

Astfel, în aceeași zi aceștia ar fi deposedat prin smulgere de un lanț din aur o tânără de 26 de ani.

În urma verificărilor efectuate, s-a constat că cei doi sunt bănuiți de comiterea a altor 2 infracțiuni de tâlhărie și complicitate la tâlhărie.

Astfel, la data de 04 iunie a.c., în timp ce se deplasau pe o stradă, din mun. Iaşi, ar fi deposedat prin smulgere de un lănţişor din aur un tânăr, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1400 de lei.

De asemenea, în ziua de 05.06.2017, în timp ce se deplasau pe o stradă, din municipiul Iași, ar fi deposedat prin smulgere de un lanț de aur o femeie de 30 de ani.

Tinerii au fost reținuți pe bază de ordonanță pentru 24 de ore.

La data de 8 iunie a.c., tinerii au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi și Judecătoriei Iași, instanță care a dispus față de aceștia arestarea preventivă pentru 30 de zile.

 

TINERI CERCETAȚI PENTRU FURT DIN SOCIETATE COMERCIALĂ

La data de 9 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 4 Poliţie Iași au fost sesizaţi de către agenții de pază ai unei societăți comerciale, din municipiul Iași, despre faptul că au reţinut două persoane care au sustras bunuri din magazin.

Deplasându-se la fața locului, polițiștii au identificat persoanele bănuite de comiterea faptei: doi tineri de 19 ani, ambii din municipiul Iași.

Prejudiciul în valoare de aproximativ 89 de lei, a fost recuperat și predat părții vătămate.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  furt.

 

 

ACȚIUNE PENTRU VERIFICAREA LEGALITĂȚII ACTELOR DE COMERȚ

 

La data de 10 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului pentru Centrul Universitar, Biroului Rutier, Serviciului de Acțiuni Speciale și Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acționat în zona barurilor, cluburilor şi unităţilor de alimentaţie publică pentru verificarea respectării legislaţiei în vigoare, pe linia combaterii nerespectării normelor rutiere şi verificării legalităţii actelor de comerţ desfăşurate de societăţile comerciale.

Au fost verificate 10 societăţi comerciale și legitimate 10 persoane.

De asemenea, au fost aplicate 23 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 18.560 de lei, dintre care 17 conform O.U.G. nr. 195/2002, 4 conform Legii nr. 61/1991, 1 conform O.G. nr. 28/1999 și 1 conform Legii nr. 12/1990.

Totodată, a fost reţinut un permis de conducere.

 EXEMPLE:

1.O societate comercială, din municipiul Iași, a fost sancţionată contravențional cu amendă în cuantum de 10.000 de lei, întrucât desfăşura acte de comerţ fără îndeplinirea condiţiilor legale, nu avea afişate preţuri la produsele oferite spre vânzare.

2.O societate comercială, a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 3.000 de lei, îmtrucât nu înregistrat veniturile obţinute din desfăşurarea de acte de comerţ. De asemenea au fost confiscaţi 78 de lei, pentru care nu au fost emise bonuri fiscale sau alte documente justificative.