12 Septembrie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 12.09.2017

UPDATE://TINERI CERCETAȚI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ, REȚINUȚI

La data de 10 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Răducăneni au identificat doi tineri de 18 și 19 ani, ambii din comuna Răducăneni, bănuiți de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.

Astfel, în noaptea de 09 spre 10 septembrie a.c., aflându-se pe un drum public din comuna Răducăneni, aceștia ar fi deposedat, de un portofel în care se aflau bani și acte ( 1.690 lire sterline, 106 lei, cartea de identitate şi două carduri bancare), un bărbat de 44 de ani.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și predat persoanei vătămate.

În baza probatoriului administrat, cei doi tineri au fost reținuți pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore.

La data de 11 septembrie a.c., tinerii au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni şi Judecătoriei Răducăneni, instanță care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile.

 

BĂRBAT CERCETAT PENTRU FURT CALIFICAT, REȚINUT

La data de 11 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Țibănești au identificat un bărbat de 42 de ani, din comuna Ţibăneşti, bănuit de comiterea a 3 infracțiuni de furt calificat.

Astfel, în noaptea de 05 spre 06 septembrie a.c., ar fi pătruns în curtea unei locuinţe, din comuna Țibănești, de unde, dintr-o magazie, ar fi sustras băuturi alcoolice, cauzând un prejudiciu de aproximativ 400 de lei.

De asemenea, în perioada 04 – 09.09.2017, prin forţarea sistemelor de închidere şi prin spargerea geamurilor, ar fi pătruns într-o locuinţă, situată pe raza comunei Țibănești, de unde ar fi sustras bunuri de uz casnic, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 1.500 de lei.

Totodată, în perioada 29.08.2017 – 02.09.2017, pe timp de noapte, ar fi sustras dintr-un autoturism miere de albine, cauzând un prejudiciu de aproximativ 280 de lei.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut pe bază de ordonanță pentru 24 de ore, urmând ca la data de 12.09.2017 să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, cu propuneri legale.

 

ȚIGARETE DE CONTRABANDĂ CONFISCATE DE POLIȚIȘTII IEȘENI

La data de 11 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Iași au oprit pentru control un autoturism care circula pe strada Arcu, din municipiul Iași.

În autoturism au fost identificați un bărbat de 51 de ani și o femeie de 48 de ani, ambii din municipiul Iași.

În urma controlului autoturismului, au fost găsite 380 de ţigarete fără marcaje fiscale, care au fost ridicate în vederea confiscării.

În cauză s-a întocmit dosar penal conform Legii 86/2006 privind Codul vamal al României.

 

FEMEIE CERCETATĂ PENTRU CONTRABANDĂ

La data de 11 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Tg. Frumos au depistat o femeie de 43 de ani, din orașul Tg. Frumos, care avea asupra sa țigarete provenite din contrabandă.

Cele 2.140 de țigarete au fost ridicate în vederea confiscării.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006.

 

ACȚIUNEA POLIȚIȘTIȘTILOR RUTIERI

La data de 11 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Iași și Biroului Rutier Iași au acționat pentru prevenirea şi combaterea încălcarii normelor rutiere privind folosirea centurii de siguranţă şi/sau altor dispozitive de retenţie omologate și încălcării regimului legal de viteză.

Au fost aplicate 94 de sancțiuni contravenționale în valoare de 29.075 de lei, dintre care 32 pentru nerespectarea limitei legale de viteză, 24 pentru nefolosirea centurii de siguranță pe timpul deplasării cu autoturismul, 19 pentru folosirea telefoanelor mobile fără dizpozitiv „handsfree”, 1 pentru depășire neregulamentară și 18 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reținute 8 permise de conducere și 1 certificat de înmatriculare.

Exemple:

1.Un tânăr de 25 de ani, din comuna Butea, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.305 de lei, întrucât a condus un autoturism, pe DE 583, între localitățile Lețcani și Podu Iloaiei, cu viteza de 142 km/h, pe un tronson de drum limitat la 100km/h. De asemenea, conducătorul auto nu purta centura de siguranța pe timpul de deplasării cu autoturismul.

2.Un bărbat de 36 de ani, din comuna Moțca, a fost sancționat contraventional cu amendă în cuantum de 1.305 de lei, fiindu-i reținut permisul de conducere pentru 90 de zile, întrucât a condus un autoturism pe DE 583, între localitățile Lețcani și Podu Iloaiei, cu viteza de 152 km/h control radar, pe un tronson de drum limitat la 100 km/h.

3.Un tânăr de 25 de ani, a fost sancţionat contravențional cu amendă în cuantum de 580 de lei, întrucât a condus un autoturism pe bld. Tudor Vladimirescu, din mun. Iaşi, folosind telefonul mobil fără a utiliza un dispozitiv „handsfree”. De asemenea, conducătorul auto nu purta centura de siguranţă pe timpul deplasării cu autoturismul.

 

ACȚIUNE PENTRU VERIFICAREA PAZEI

La data de 11 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Iași au desfășurat o acţiune pentru prevenirea nerespectării modului de asigurare cu sisteme anti-efracţie a unităţilor economice aflate pe raza de competenţă.

Au fost controlate 5 societăți comerciale și verificați 7 agenți de pază.

Au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.000 de lei, dintre care 2 conform Legii nr. 333/2003 și 1 conform HG nr. 301/2012.

 

ACȚIUNEA POLIȚIȘTILOR DE LA PAȘCANI

La data de 08 și 10 septembrie a.c., cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătoarea religioasă a cultului Ortodox ,, Naşterea Maici Domnului” și sărbătorii religioase a cultului Romano Catolic ,, Înălţarea Sfintei Cruci ,,  polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Pașcani și Biroului Rutier Pașcani au acţionat pe raza de competență pentru prevenirea faptelor ilicite.

Au fost legitimate 35 de persoane, verificate 11 mijloace hipo și controlate 40 autovehicule.

De asemenea, au fost aplicate 32 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 11.650 de lei, dintre care 31 conform O.U.G 195/2002 și 1 conform Legii 61/1991.

Totodată, au fost constatate 5 infracţiuni, dintre care 4 pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și una  pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.