13 Iulie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 13.07.2017

CERCETAŢI PENTRU TÂLHĂRII PRIN SMULGERE ŞI COMPLICITATE, REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi au identificat doi tineri bănuiţi de comiterea de infracţiuni de tâlhărie prin smulgere, respectiv complicitate la tâlhărie, victime fiind 4 femei.// Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

La data de 12 iulie a.c., poliţiştii au depistat pe raza municipiului Iaşi şi condus la cercetări doi tineri, de 21 ani, respectiv 18 ani, bănuiţi că în perioada 26 iunie a.c. - 6 iulie a.c. ar fi tâlhărit 4 femei, prin smulgerea lănţişoarelor de la gât, în timp ce acestea se deplasau pe raza municipiului Iaşi.

Victimele au vârste cuprinse între 40 şi 65 ani, iar valoarea totală a prejudiciului creat este de 5.000 lei.

În urma cercetărilor efectuate şi a probatoriului administrat în cauze, faţă de aceştia s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, urmând ca la data de 13 iulie a.c. să fie conduşi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi cu propuneri legale.

Cei doi au fost introduşi în Arestul I.P.J. Iaşi, iar cercetările continuă.

 

ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR PENTRU VERIFICAREA ACTIVITĂŢILOR DE JOCURI DE NOROC

La data de 12 iulie a.c.,  în intervalul orar 11:00 – 14:00, poliţiştii din cadrul I.P.J. Iaşi - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au acţionat pe raza municipiului Iaşi, pe linia combaterii comerţului ilicit cu produse alimentare şi nealimentare precum şi a activităţilor ilicite de jocuri de noroc.

Poliţiştii au verificat mai mulţi agenţi economici, fiind aplicate 6 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 34.000 lei, dintre care 4 conform O.U.G. nr. 28/1999 (privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale), una conform Legii nr. 12/1990, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, iar una conform O.G. nr. 77/2009, privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

La verificările efectuate au participat şi doi comisari din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Regiunea Nord-Est – Iaşi.

EXEMPLE:

1. În urma controlului efectuat la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, agentul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 25.000 lei, în baza prevederilor OG 77/2009, pentru încălcarea obligaţiei notificării O.N.J.N. cu privire la schimbarea locaţiei aparatelor de jocuri de noroc pe care le exploatează.

2. În urma controlului efectuat la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, agentul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 3.000 lei fiindu-i confiscată şi suma de 183 lei, reprezentând venituri ce nu au putut fi justificate prin chitanţe sau alte documente justificative.

3. În urma controlului efectuat la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, agentul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 3.000 lei fiindu-i confiscată şi suma de 109,1 lei, reprezentând venituri ce nu au putut fi justificate prin chitanţe sau alte documente justificative.

 

 

ŢIGARETE SUSCEPTIBILE A PROVENI DIN CONTRABANDĂ, RIDICATE DE POLIŢIŞTI

La data de 12 iulie a.c., în jurul orei 09.00, poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Urbană Iaşi au prins în flagrant două persoane care ar fi încălcat prevederile art. 270 al. 3 din Legea 86/2006. Astfel, o femeie de 38 ani, din mun. Iaşi ar fi cumpărat de la un bărbat, de 50 ani 300 de ţigarete, susceptibile a proveni din contrabandă.

De asemenea, poliţiştii au depistat asupra unui alt bărbat 780 de ţigarete fără marcaje fiscale.

Bunurile în cauză au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În aceeaşi zi, poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Urbană Iaşi au prins în flagrant un bărbat, de 38 ani, în timp ce desfăşura activităţi de comerţ cu ţigări, susceptibile a proveni din contrabandă, respectiv 140 de ţigarete, cu marcaje fiscale de Republica Moldova.

Pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal conform prevederilor art. 270 alin. 3 din Legea 86/2006, iar bunurile au fost ridicate în vederea introducerii în Camera de Corpuri Delicte.

 

ACŢIUNE PENTRU VERIFICAREA PAZEI

 În noaptea de 12/13 iulie a.c., între orele 23:30 - 03:30, poliţiştii Secţiei 4 Poliţie, au organizat o acţiune, pe raza de competenţă, urmărindu-se modul de asigurare cu sisteme de securitate şi pază a unităţilor economice cu capital de stat sau privat, a unităţilor economice unde se desfăşoară activităţi cu valori însemnate, cât şi a zonelor unde sunt amplasate case de amanet şi schimb valutar.

Au fost controlate 49 de unităţi, verificaţi 57 de agenţi de pază, fiind sancţionaţi 7 dintre aceştia. De asemenea, au fost efectuate 2 informări către administratorii de unităţi economice.

Spre exemplu, a fost sancţionat un tânăr, de 27 ani din mun. Iaşi, agent de securitate în cadrul unei societăţi comerciale, cu amendă în valoare de 100 lei conform Legii nr. 333/2003, întrucât a fost găsit dormind în cabina de pază şi cu uniforma incompletă la punctul de lucru, din mun. Iaşi.

 

DIN CATEGORIA: CE MAI SUSTRAG HOŢII…

La data de 12 iulie a.c., în jurul orei 13:30, poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Urbană Iaşi au fost sesizaţi de către un bărbat, de 61 ani, din Iaşi, cu privire la faptul că, în data de 11 iulie a.c., în intervalul orar 19:00-20:30, persoane necunoscute au sustras un covor ce se afla pe uscătorul de rufe din spatele blocului de domiciliu.

Valoarea prejudiciului cauzat este de aproximativ 300 lei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, faptă prev. de art. 228 alin. 1, Codul Penal.

CONDUCEA UN AUTO, FIINS SUB INFLUENŢA BĂUTURILOR ALCOOLICE

La data de 13 iulie a.c., în jurul orei 02.00,  poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au depistat pe Str. Plantelor, din mun. Iaşi o autoutilitară condusă de un bărbat, de 43 de ani, din com. Dobrovăţ, care emana halenă alcoolică.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind cu mult peste 0,40 mg/l  alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i s-au prelevat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 336, alin. 1 din Cod Penal- conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.