13 August 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 13.08.2017

URMĂRIT INTERNAŢIONAL DEPISTAT

În urma colaborării dintre poliţiştii Biroul Urmăriri - I.P.J. Iaşi şi autorităţile italiene, fapt realizat prin intermediul Biroului Sirene din cadrul I.G.P.R., a fost localizat şi reţinut în localitatea Milano, din Italia un tânăr, de 28 ani, din mun. Iaşi urmărit naţional şi internaţional.

Astfel, acesta se sustrăgea executării pedepsei de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie.

Tânărul a fost adus în România şi încarcerat în Penitenciarului Rahova, în vederea executării pedepsei, fiind revocate formele de urmărire şi informată instanţa emitentă cu privire la situaţia sa.

 

ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR ÎN TRAFIC

La data de 11 august a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au organizat şi desfăşurat o acţiune pe linia verificării legalităţii deplasării pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate în alte state.

S-a acţionat, de asemenea şi pentru prevenirea principalelor cauze de producere a accidentelor rutiere.

Astfel, au fost controlate 145 de autovehicule, dintre care 23 înmatriculate în alte state. Poliţiştii au aplicat 46 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 16.660 lei. Au fost reţinute 3 permise de conducere şi retrase 2 certificate de înmatriculare.

Exemplu:

Un tânăr, de 24 ani, din mun. Iaşi a condus un auto, pe str. Silvestru din mun. Iaşi fără a deţine poliţa RCA valabilă. Acesta a fost sancţionat conform Legii nr. 132/2017, cu amendă  în valoare de 1.000 lei. De asemenea, i-a fost reţinut certificatul de înmatriculare şi i-au fost ridicate plăcuţele cu numărul de înmatriculare.

 

ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR DE VERIFICARE A LEGALITĂŢII ACTELOR DE COMERŢ

La data de 12 august a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acţionat pe raza municipiului Iaşi, pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilicite din domeniul dreptului de autor şi proprietăţii intelectuale.

Au fost verificaţi 10 agenţi economici şi constatată o infracţiune la Legea nr. 84/1998, art. 90, alin. 1, lit. b, privind  mărcile şi indicaţiile geografice.

De asemenea, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, dintre care 3 conform Legii nr. 12/1990, iar 2 conform O.U.G. nr. 29/1998.

Exemplu:

La punctul de lucru al unei societăţi din mun. Iaşi s-a constatat că sunt comercializate obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte susceptibile a fi contrafăcute.

Astfel, persoanele responsabile din cadrul societăţii comerciale nu au putut prezenta în momentul controlului certificate de conformitate sau documentele de provenienţă pentru 52 de produse, acestea fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, pentru produse identice sau similare, faptă prev. şi ped. de art. 90 alin. 1 lit. b din Legea 84/1998 , urmând să se ia legătura cu titularul de drepturi pentru stabilirea naturii originale sau contrafăcute a mărfii şi pentru stabilirea eventualului prejudiciu cauzat.

 

ACŢIUNE PENTRU SIGURANŢA COMUNITĂŢII LA HÎRLĂU

În noaptea de 12 spre 13 august a.c., între orele 17:00 – 01:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Hîrlău şi Secţiei 9 Poliţie Rurală Hîrlău, au acţionat pe raza de competenţă pentru prezervarea şi accentuarea climatului de siguranţă publică şi combaterea faptelor cu violenţă, în zona barurilor şi a altor unităţi similare şi a încălcării normelor legale de circulaţie pe drumurile publice.

Cei 13 poliţişti au beneficiat de sprijinul a 2 jandarmi şi 4 poliţişti locali.

Au fost legitimate 159 de persoane şi controlate 61 de autovehicule şi 18 caruţaşi.

A fost constatată o infracţiune în flagrant. Au fost aplicate 53 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 15.065 lei, dintre care 25 pe linie de ordine publică, 21 pe linie rutieră şi 3 pe linie de comerţ.

Exemple :

1.La ora 17:35 a fost sancţionat conform Legii nr. 61/1991 cu amendă de 1.500 lei, un bărbat, de 36 ani, din oraşul Hîrlău, deoarece  în timp ce se afla în loc public, a provocat scandal şi a adresat injurii, cuvinte şi expresii jignitoare unui alt bărbat.

2.La ora 19:35, a fost sancţionat conform Legii nr. 61/199 cu amendă de 100 lei, un bărbat, de 58 ani, din comuna Scobinţi, pentru că a fost depistat în timp ce consuma băuturi alcoolice,în staţia autobuz de pe strada Bogdan Vodă,din oraşul Hîrlău.

3. La ora 21:30 a fost depistat ,un tânăr, de 19 ani, din comuna Belceşti, în timp ce conducea un autoturism pe DJ-281, pe raza localitaţii Belceşti fară a purta centura de siguranţă omologată. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 290 lei.

 

DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTO, FIIND SUB INFLUENŢA BĂUTURILOR ALCOOLICE

La data de 13 august a.c., în jurul orei 02.00, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Iaşi  au depistat în trafic,  un tânăr, de 27 ani, ce conducea un autoturism Audi A4 pe DE 583, în  localitatea Podu Iloaiei, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice.

Astfel, la testarea acestuia s-a constat o alcoolemie de mult peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la sediul spital, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, faptă prev. şi ped. de art. 336 din Codul Penal. 

 

CONDUCEA UN VEHICUL FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE

La data de 12 august a.c., în jurul orei 22:00, poliţiştii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Hîrlăuau depistat pe raza localităţii Hălceni, com. Şipote, în dreptul intersecţiei străzii Tineretului cu DJ 282, un tânăr, de 24 ani, din com. Şipote, care conducea un autoturism fără a poseda permis de conducere.

Astfel, în urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a stabilit că acesta figurează cu permisul de conducere suspendat.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev. de art. 335 alin. 2 din Codul Penal.

 

A REFUZAT PRELEVAREA DE MOSTRE BIOLOGICE, ÎN VEDEREA STABILIRII ALCOOLEMIEI

La data de 12 august a.c., la ora 08:14, poliţiştii rutieri  au depistat în trafic, pe DN 28, un tânăr, de 28 ani, din jud. Botoşani în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 160 km/h, limita de viteză, pe acel sector de drum  fiind de 100 km/h.

 Fiind testat cu aparatul alcotest acesta a indicat o alcoolemie, în aerul expirat de peste 0,40 mg/l.

Conducătorul auto a refuzat să fie condus la o unitate medicală în vederea recoltării probelor biologice de sânge.

În cauză s-a întocmit un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de refuz de prelevare probe biologice.