13 Septembrie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 13.09.2017

BĂRBAT CERCETAT PENTRU FURT DIN SOCIETATE COMERCIALĂ

La data de 12 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 4 Poliţie Iaşi au fost sesizați de către agenţii de pază ai unei societăți comerciale, din municipiul Iaşi, despre faptul că au reţinut o persoană care ar fi sustras produse din societate.

Deplasându-se la faţa locului, polițiștii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei: un bărbat de 50 de ani, din comuna Erbiceni, care ar fi sustras din magazin bunuri în valoare de aproximativ 140 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi predat părții vătămate.

În cauză s-au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de furt.

 

BĂRBAT CERCETAT PENTRU TĂIERE ILEGALĂ DE ARBORI

La data de 12 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Paşcani au fost sesizați despre faptul că persoane taie ilegal arbori din liziera de protecţie a căii ferate, situată raza comunei Ruginoasa.

Deplasându-se la fața locului, polițiștii au constat că cele sesizate se confirmă, identificând persoana bănuită de comiterea faptei: un bărbat de 64 de ani, din comuna Ruginoasa, care avea asupra sa un motoferăstrău, un topor şi un ciocan și care a declarat că nu deţine documente legale pentru a tăia arbori.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că bărbatul ar fi tăiat 7 arbori în volum de 17,144 metri cubi.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de tăiere ilegală de arbori.

Cercetările continuă.

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE

La data de 12 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Ţibăneşti, au  oprit pentru control un autoturism condus de tânăr de 18 ani, din comuna  Dagâţa.

De asemenea, în autoturism au mai fost identificați 2 tineri de 20 și 21 de ani, ambii din comuna Dagâţa.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constat că şoferul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză s-a întocmit dosar penal în cauză sub aspectul săvârșirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

 

ACȚIUNE PE LINIE RUTIERĂ

La data de 12 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iași au acţionat pe linia combaterii nerespectării dispoziţiilor legale privind folosirea centurii de siguranţă şi dispozitivelor de retenţie omologate.

Au fost aplicate 107 de sancțiuni contravenționale în valoare de 32.805 de lei, dintre care 35 pentru nefolosirea centurii de siguranță, 18 pentru folosirea telefoanelor mobile fără dizpozitiv „handsfree” și 54 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.

Spre exemplu, un tânăr de 25 de ani, a fost sancţionat contravențional cu amendă în cuantum de 1.595 de lei, întrucât a condus un autoturism fără a folosi centura de siguranţă pe timpul deplasării cu autoturismul. De asemenea, autoturismul avea inspecţia tehnică periodică expirată din data de 17.08.2017. Totodată, conducătorul auto nu avea asupra sa poliţa de asigurare obligatorie şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

 

RAZIE A POLIȚIȘTILOR IEȘENI

La data de 12 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Iași, Biroului Rutier Iași, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași și reprezentanți ai Poliţiei Locale Iaşi, Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Iaşi, Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi, au acționat pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor ce pot afecta siguranţa cetăţeanului, ilegalităţilor din domeniul forestier,comerţului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun și pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică.

Au fost legitimate 99 de persoane, controlate 26 de societăți comerciale și 42 de autovehicule.

Au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.605 de lei, dintre care 23 conform O.U.G. nr.195/2002, 5 conform H.C.L.M. 172/2002, 3 conform O.U.G. 21/1992, 2 conform Legii 12/1990, 1 conform Legii 61/1991, 1 conform Legii 145/2014, 1 conform Legii 252/2005 și 1 conform Legii 132/2017.

De asemenea, au fost reținute 1 certificat și 2 plăcuțe de înmatriculare.

Totodată, a fost identificată o persoană bănuită de comiterea unei infracţiuni.

 

ACȚIUNEA POLIȚIȘTILOR DE LA HÎRLÂU

La data de 12 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Hîrlău şi Secţiei 9 Poliţie Rurală Hîrlău au acţionat pe raza de competenţă pentru prevenirea şi combaterea faptelor de comerţ ilicit cu produse de contrabandă, a actelor de cerşetorie şi a încălcării normelor legale de circulaţie a autovehiculelor şi pietonilor, pe drumurile publice.

Au fost verificați 16 agenți economici, 32 de autovehicule, 14 atelaje hipo și legitimate 69 de persoane.

Au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale în valoare de 4.760 de lei, dintre care 10 conform Legii 61/1991, 6 conform OUG 195/2002 și 7 conform altor acte normative.

De asemenea, au fost reținute 1 certificat de înmatriculare, 1 atestat profesional pentru taximetrişti și 2 plăcuţe de înmatriculare.

Exemple:

1.Un tânăr de 20 de ani, din comuna Scobinţi, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, fiindu-i reținut certificatul și plăcuțele de înmatriculare, întrucât a efectuat transport public în regim de taxi fără a deţine documentele prevăzute de lege.

2.Un bărbat de 36 de ani, din orașul Hîrlău, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 200 de lei, întrucât aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, ar fi adresat în loc public, injurii şi jigniri unui alt bărbat.