14 Martie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 14.03.2017

DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTO, FIIND SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI ŞI CU PERMISUL REŢINUT

La data de 13 martie a.c. în jurul orei 17:35, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Hîrlău – Compartimentul Rutier, au oprit pentru control pe DC 135 C, pe raza localităţii Cotnari, un bărbat, de 37 ani, din comuna Cotnari, care conducea un autoturism fiind sub influenţa băuturilor alcoolice.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a constatat ca cel în cauză, figurează cu permisul de conducere reţinut, neavând dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Acesta a fost condus spital, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” şi “conducerea unui vehicul fără permis de conducere” fapte prevăzute şi pedepsite de art. 336, alin. 1 şi art. 335, alin. 2 din Codul Penal.

 

BĂRBAT CERCETAT PENTRU FURT CALIFICAT

La data de 13 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Centrul Universitar Iași au identificat un bărbat de 27 de ani, din municipiul Iași, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt calificat.

Astfel, în seara de 13.03.2017, aflându-se în faţa unui magazin, din municipiul Iași, ar fi sustras un lănţişor din aur, de la gâtul unui tânăr de 21 de ani,  într-un moment de neatenţie al acestuia.

Prejudiciului de 900 lei a fost recuperat și predat părții vătămate.

Cercetările continuă în vederea stabilirii situaţiei de fapt.

ACŢIUNE PENTRU VERIFICAREA PAZEI

În ziua de 13martie a.c., între orele 10.00-14.00, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Iaşi au acţionat  pe linia verificării respectării Legii nr.333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor, pe raza municipiului Iaşi.

Astfel, au fost controlate 11 unităţi economice, verificaţi 13 agenţi de pază.

Au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, toate conform Legii nr. 333/2003,  în valoare de 3.000 lei, dintre care 3 personalului de pază şi 2 unor administratori de societăţi.

 Au fost verificate 3 echipaje de intervenţie şi au fost efectuate 4 instruiri cu personalul de pază aflat în serviciu.

Exemple :
1. A fost sancţionat un bărbat, de 64 ani, din com. Tomeşti, conform H.G. nr. 301/2012, cu 3000 lei amendă, deoarece în funcţia de administrator la o sală de jocuri electronice nu a remediat deficienţele constatate de poliţie pe linia pazei, pentru punctul de lucru din mun. Iaşi.

2. A fost sancţionat un bărbat, de 53 ani, din com. Movileni, angajat al unei societăţi de pază, conform Legii nr.333/2003, deoarece a fost găsit desfăşurând alte activităţi decât cele prevăzute în planul de pază.

 

ACTIVITATE DE PREVENIRE A POLIȚIȘTILOR IEȘENI

La data de 13 martie a.c., în cadrul Programului cadru de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iași au organizat o activitate educativ-preventivă, beneficiari fiind elevii Şcolii Gimnaziale ,,Alexandru cel Bun” Iaşi.

În cadrul activității au fost abordate  teme privind măsurile ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru siguranţa personală şi a bunurilor, formele de agresiune întâlnite în şcoli, de la îmbrânceli şi jigniri până la injurii, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale și influențele anturajului.

 Întâlnirea cu elevii a avut un caracter interactiv şi a îmbinat problematica preventivă cu speţe concrete.

 Au fost prezentate materiale video privind delicvenţa juvenilă.

 Au fost purtate discuţii pe marginea unor cazuri concrete, cu precizări clare privind modul de operare, mijloacele folosite de infractori, fiind făcute recomandări punctuale, care trebuie cunoscute şi aplicate de orice persoană, pentru a evita victimizarea.

 La această activitate au participat 105 elevi ( clasele a-V-a, a-VI-a, a-VII-a) şi 4 cadre didactice.