14 Iunie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 14.06.2017

 

BĂRBAT CERCETAT PENTRU CONTRBANDĂ

La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Iași au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat de 47 de ani, din comuna Mogoşeşti-Siret, pe Şoseaua Păcurari, din municipiul Iași.

În urma controlului autoturismului, au fost găsite în portbagajul acestuia țigarete cu timbru de acciză al Republicii Moldova.

Cele  27.680 de țigarete și 2.860 de lei, despre care există suspiciunea ca provin din contrabandă, au fost ridicate în vederea confiscării.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270, alin. 3 din Legea nr. 86/2006, privind „colectarea, deţinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor ce trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă”.

 

BĂRBAT CERCETAT PENTRU FURT CALIFICAT,  REȚINUT DE POLIŢIŞTI

La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Iași au identificat un bărbat de 50 de ani, din județul Suceava, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt calificat.

Astfel, la data de 20.02.2017, acesta ar fi sustras o geantă cu documente şi 1.200 de lei, din interiorul unei societăți cormerciale, din municipiul Iași.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore.

 

 

MANDATE DE EXCUTARE A PEDEPSEI ÎNCHISORII PUSE ÎN APLICARE DE POLIȚIȘTI

La data de 13 iunie a.c., polițiștii ieșeni au pus în aplicare trei mandate de executare a pedepsei închisorii.

Astfel, pe numele unui tânăr de 24 de ani, din municipiul Iaşi, Judecătoria Hârlău a emis un mandat de executare a pedepsei de 1 an şi 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

De asemenea, pe numele unui tânăr de 24 de ani, din comuna Aroneanu, s-a emis un mandat de executare a pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de „furt calificat”, „violare de domiciliu” şi „distrugere”.

Totodată, pe numele unui tânăr de 28 de ani, din comuna Cristești, Tribunalul Suceava a emis un mandat de executare a pedepsei de de 5 ani pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor.

În baza mandatelor de executare a pedepsei închisorii, tinerii au fost încarcerați în Penintenciarul Iași.

 

UPDATE://TÂNĂR CERCETAT PENTRU CĂ AR FI SUSTRAS UN AUTO, BANI ȘI BĂUTURI ALCOOLICE

La data de 11 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Hîrlău au fost sesizaţi de către un bărbat de 59 ani, din comuna Şipote, despre faptul că i-ar fi fost sustras autoturismul parcat în curtea locuinței.

În urma verificărilor efectuate, s-a constat că un tânăr de 28 de ani, prin forţarea uşii de acces ar fi pătruns în incinta unui magazin alimentar, administrat de persoana vătămată, de unde ar fi sustras 4 sticle de băuturi alcoolice şi 200 de lei.

De asemenea, tânărul ar fi sustras un autoturism lăsat neasigurat, parcat în curtea persoanei vătămate, deplasându-se pa raza comunei Hlipiceni, din judeţul Botoşani, la locuința de domiciliu.

Prejudiciul a fost recuperat și predat persoanei vătămate.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

În cauză s-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat, furt în scop de folosinţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În baza probatoriului administrat în cauză, la data de 12 iunie a.c., tânărul a fost reținut pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore.

La data de 13.06.2017, acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Hîrlău și Judecătoriei Hîrlău, instanță care a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Ţibăneşti și Ţibana au depistat în trafic pe DJ248A, pe raza comunei Ţibăneşti, o autoutilitară care avea defecţiuni la sistemul de iluminare.

Polițiștii au procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire, însă conducătorul auto și-a continuat deplasarea, fiind oprit după aproximativ 700 de metri.

A fost identificat conducătorul: auto un bărbat de 56 de ani, din comuna Ţibăneşti.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o alcoolemie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.

 

ACȚIUNE LA TRECERILE LA NIVEL CU CALE FERATĂ

La data de 13 iunie a.c., polițiștii rutieri împreună cu cei din cadrul Poliţiei Transporturi au acționat pentru depistarea şi sancționarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație la trecerile la nivel cu calea ferată.

Au fost aplicate 163 de sancțiuni contravenționale, dintre care 10 pentru nerespectarea regulilor de circulație la trecerile la nivel cu calea ferată și 153 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere, dintre care 2 pentru nerespectarea regulilor de circulație la trecerile la nivel cu calea ferată.

Totodată, a fost constată o infracțiune.

Exemple:

1. Un tânăr de 24 de ani, din comuna Mironeasa, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.305 de lei, fiindu-i reținut permisul de conducere pentru 90 de zile, întrucât a condus un  autoturism pe DE 583,  pe raza orașului Podu Iloaiei, iar la o trecere la nivel cu calea ferată semnalizată corespunzător, nu a oprit la semnalele acustice și luminoase de culoare roșie.

2.Un bărbat de 36 de ani, din municipiul Iași, a fost sancționat contravențional cu amandă în cuatum de 1.450 de lei, întrucât a condus un autoturism pe DJ 281 și nu a oprit la o trecere la nivel cu calea ferată, care nu este prevazută cu bariere, semibariere sau semnale acustice si luminoase.

 

RAZIE A POLIȚIȘTILOR IEȘENI

La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Iași au acționat pentru prevenirea infracţiunilor de tâlhărie, furturi de şi din autoturisme, depistarea persoanelor care se sustrag cercetărilor în dosarele penale, a minorilor dispăruţi, a persoanelor care posedă mandate de arestare și pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă corespunzător.

Au fost legitimate 42 de persoane, controlate 5 imobile, 12 baruri, 3 săli de jocuri, 3 societăți comerciale, 6 agenți de pază și 10 autoturisme.

De asemenea, au fost aplicate 66 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 9.170 de lei, dintre care 52 conform Legii nr. 61/1991, 6 conform Legii nr. 12/1990 și 8 conform altor acte normative.

Totodată, au fost constatate 2 infracţiuni în flagrant, depistate 6 persoane bănuite de comiterea de infracțiuni, fiind soluționate 4 dosare penale cu autori necunoscuți.

EXEMPLE:

1.Au fost identificaţi doi tineri de 19 și 22 de ani, din comuna Miroslava respectiv municipiul Iași, bănuiți de comiterea unei infracțiuni de furt. Astfel, la data de 24 spre 25.05.2016, aceștia ar fi sustras dintr-o parcare, din municipiul Iași, un autoturism, pe care l-ar fi abandonat în pădurea Cetăţuia.

2.A fost identificată o femeie, de 47 de ani, din  municipiul Iași, bănuită de comiterea unei infracțiuni de furt. Astfel, la data de 18.04.2017, aceasta ar fi sustras o rochie din incinta unui complex comercial, din municipiul Iași, cauzând un prejudiciu de aproximativ 220 de lei, care a fost recuparat în totalitate.

3.Un bărbat a fost sancţionat contravenţional conform O.U.G. nr. 195/2002, cu amendă în cuatum de 290 de lei, întrucât a condus un autoturism fără a folosi dispozitivul mâini libere în timpul unei convorbirii telefonice.

4.Un bărbat de 42 de ani, din jud. Bacău, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuatum de 200 de lei, întrucât a fost depistat într-o intersecție din municipiul Iași apelând la mila trecătorilor şi consumând alcool.

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE ȘI SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

În noaptea de 12 spre 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 5 Poliţie Iaşi au depistat  un conducător auto care conducea un autoturism pe strada Mitropolit Varlaam, din municipiul Iași, despre care existau indicii că se află sub influența băuturilor alcoolice.

Polițiștii au efectuat semnalul regulamentar de oprire, însă conducătorul auto și-a continuat deplasarea iar din cauza vitezei neadaptate a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrând în coliziune cu o baracă metalică.

Șoferul a fost prins și imobilizat de polițiști, stabilindu-se identitatea acestuia: un tânăr de 18 ani, din comuna Ciurea.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcooltest rezultând o alcoolemie de până în 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală unde i-au fost recultate probe biologice de sânge.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate s-a constat că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.