14 Iunie 2018Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 14.06.2018

ACȚIUNI ALE POLIȚIEI IEŞENE, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

Ieri, polițiștii ieşeni au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au fost aplicate peste 280 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acțiunilor și intervențiilor efectuate au fost constatate 15 infracțiuni.

La data de 13 iunie a.c., poliţiştii au acționat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 3 acțiuni și s-a intervenit la 101 evenimente, dintre care 82 au fost sesizate prin 112.

În urma activităților, au fost constatate 15 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 284 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 93.065 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reținute în vederea suspendării 19 de permise de conducere şi au fost retrase 8 certificate de înmatriculare.

 

URMĂRIȚI  NAȚIONAL ȘI INTERNAȚIONAL, IDENTIFICAȚI DE POLIȚIȘTII IEȘENI

Doi bărbați urmăriți internațional, pe numele cărora erau emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, au fost depistați.

La data de 12 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Iași au localizat și preluat  un bărbat de 29 de ani, din comuna Horlești, urmărit național și internaționa, pe numele căruia  Judecătoria Iași a emis un mandat de executare a pedepsei de 2 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, bărbatul a fost predat din Grecia către autorităţile române și încarcerat în Penitenciarul Rahova.

De asemenea, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Iași au preluat un bărbat de 34 de ani, din orașul Hârlău, urmărit național și international faţă de care Judecătoria Hârlău a emis un mandat de executare a pedepsei de 1 an și 11 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, bărbatul a fost predat din Marea Britanie și încarcerat în Penitenciarul Rahova.

Polițiștii ieșeni au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului Sirene al I.G.P.R..

 

 

MANDAT DE EXECUTARE A PEDEPSEI ÎNCHISORII, PUS ÎN APLICARE DE POLIȚIȘTII IEȘENI

La data de 13 iunie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Iași s-a prezentat un bărbat de 43 de ani, din mun. Iaşi, care a declarat verbal că doreşte să se predea autorităţilor, cunoscând că pe numele său a fost emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Judecătoria Iaşi a emis pe numele acestuia un mandat de executare a pedeapsei de 1 an închisoare, bărbatul fiind condamnat pentru săvârșirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe.

În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, bărbatul a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi, în vederea executării pedepsei.

 

BĂRBAT CERCETAT DE POLIȚIȘTI PENTRU FURT CALIFICAT

Polițiștii Poliţiei Orașului Podu Iloaiei efectuează cercetări într-un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că la data de 13 iunie a.c., un bărbat de 50 de ani, din orașul Podu Iloaiei ar fi pătruns în locuința unui vecin, de unde ar fi sustras un fierăstrău electric.

Astfel, acesta ar fi mers să îl ajute pe vecinul său, de 57 de ani, la lucrări de reconstrucție a locuinței. La finalul zilei, acesta ar fi plecat spre casă, iar ulterior ar fi revenit la locuința vecinului său.  Din interiorul locuinței ar fi sustras un fierăstrău electric, fiind observat de persoana vătămată în timp ce s-ar fi deplasat cu fierăstrăul electric prin grădina locuinţei.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii situații de fapt.

 

BĂRBAT BĂNUIT DE FURT, IDENTIFICAT DE POLIȚIȘTIi IEȘENI

La data de 13 iunie a.c., polițiștii Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Hârlău au identificat un bărbat, de 44 de ani, din comuna Cornele Caprei, bănuit de comiterea infracțiunii de furt.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, la data de 13 iunie a.c., acesta ar fi văzut o cabalină priponită pe câmp, ar fi înhămat-o la căruța cu care se deplasa și ar fi plecat spre domiciliu, fiind depistat de polițiști.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, iar cerectările continuă.

 

CERCETAȚI DE POLIȚIȘTI PENTRU FURT

La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Iași au fost sesizați reprezentanții unui magazin, din mun. Iaşi, cu privire la faptul că doi tineri ar fi încercat să sustragă bunuri din interiorul magazinului.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, stabilind faptul că un tânăr, de 19 ani, din mun. Iași, însoțit de un alt tânăr, de 20 de ani, din comuna Rediu, ar fi intrat în magazin și ar fi sustras 6 șampoane de păr, cauzând un prejudiu de 89,94 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi predat reprezentanţilor societăţii.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt.

 

TENTATIVE DE ÎNȘELĂCIUNE EȘUATE

La data de 13 iunie a.c., lucrătorii Postului de poliţie Dumeşti au fost sesizaţi de o femeie, de 71 de ani, din comuna Dumeşti cu privire la faptul că la data de 12 iunie a.c., ar fi fost contactată telefonic de  două femei care s-ar fi recomandat ca fiind fiica sa, iar ulterior ca fiind medic și care i-ar fi solicitat 8.500 de euro pentru operația fiicei sale spunându-i că ar fi fost implicată într-un accident rutier. 

Persoana vătămată a bănuit că poate fi victima unei înşelăciuni, motiv pentru care a întrerupt convorbirea telefonică pentru a-şi contacta fiica şi a verifica dacă este în regulă.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la înşelăciune, iar cercetările continuă în vederea identficării autorilor.

 

  •  

 

La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 1 Poliție Iași au fost sesizați de către o femeie, de 73 ani, din mun. Iași, cu privire la faptul că la data de 08 iunie a.c., o persoană necunoscută, sub pretextul că este medic, ar fi încercat să o inducă în eroare, solicitându-i bani, necesari nepotului său care ar fi fost implicat într-un accident rutier.

Femeia a realizat că este vorba de o înșelăciune și nu a dat curs solicitării persoanelor necunoscute.


În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de înșelăciune, iar cercetările continuă în vederea identficării autorilor.

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR LA LEŢCANI, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Iași, Secţiei nr. 8 Poliție Rurală Lețcani și Serviciului de Acțiuni Speciale Iaşi au acţionat pentru prevenirea accidentelor rutiere, menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, prevenirea faptelor comise cu violenţă şi actelor de tulburare a ordinii publice.

Au fost legitimate 40 de persoane și controlate 36 de autoturisme.

De asemenea, au fost aplicate 22 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 7.355 de lei, dintre care 17 conform O.U.G. nr. 195/2002 și 5 conform Legii nr. 61/1991.

Totodată, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare și au fost reținute 3 seturi de plăcuțe cu numerele de înmatriculare.

Exemple:

1. Un bărbat de 34 de ani, a fost sancționat contravențional, conform O.U.G. nr. 195/2002, cu amendă în cuantum de 290 de lei, deoarece a condus un auto, pe DJ 282 D, fără a purta centura de siguranţă.

2. Doi tineri de 19 ani, respectiv 21 de ani, din comuna Dumești, au fost sancţionaţi contravenţional,  conform Legii nr. 61/1991, cu amendă în cuantum de 500 lei, întrucât, fiind în stare de ebrietate au provocat scandal pe drumul public.

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI IEȘENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI

La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au acționat pentru combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării normelor rutiere de către pietoni.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 99 de sancțiuni, în cuantum de 36.280 de lei, dintre care 36 pentru nerespectarea regulilor de către pietoni și 66 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reținute 5 permise de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare.

Spre exemplu, un bărbat, de 80 ani, din mun. Iaşi, a fost sancționat contravențional, conform O.U.G. nr. 195/2002, cu amendă în cuantum de 290 de lei, deoarece a traversat bulevardul Socola, din mun. Iași, prin loc nepermis pietonilor.

 

ACTIVITATE PREVENTIVĂ A POLIȚIȘTILOR IEȘENI

La data de 13 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi
Prevenire a Criminalităţii Iași au desfăşurat o activitate informativ-preventivă la
sediul I.P.J. Iaşi, având ca beneficiari studenţi din anul I ai Facultăţii de Filosofie şi
Ştiinţe Social - Politice, specializarea Sociologie, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, din mun. Iaşi.

În prima parte a activităţii, studenților le-a fost prezentat laboratorul poligraf din cadrul Serviciului Criminalistic.

În cea de-a doua parte a activităţii, poliţiştii au oferit sfaturi referitoare la comportamentul pe care trebuie să îl manifeste studenţii în perioada vacanţei de vară, astfel încât aceştia să nu devină victime ale accidentelor rutiere sau ale infracţiunilor de furt, tâlhărie, lovire sau alte violenţe sau înşelăciune.

De asemenea, studenților le-au fost transmise informaţii utile legate de modul în care pot fi evitate anturajele nepotrivite pentru a nu fi implicaţi în activităţi infracționale, fiind purtate discuţii pe marginea unor cazuri concrete, cu precizări clare privind modul de reacţie în anumite situaţii.

La activitate au participat 20 de studenţi.