14 Septembrie 2023Sursa: IPJ IAȘI

BULETIN DE PRESĂ 14.09.2023

ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

În ziua de 13 septembrie a.c., poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 130 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 280 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.

Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 4 acţiuni şi s-a intervenit la 131 de evenimente, dintre care 100 au fost sesizate prin 119.

În urma activităţilor au fost sesizate 28 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 282 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 134.595 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 22 de permise de conducere și au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.

DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTO, FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE

La data de 13 septembrie a.c., polițiștii rutieri ieșeni au oprit, un ansamblu de autovehicule format dintr-o autoutilitară și o remorcă, care se deplasa pe aleea Sadoveanu din mun Iași, condus de un bărbat de 37 de ani, din Republica Moldova.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că ansamblul de vehicule ar fi avut masa totală maximă autorizată mai mare decât cea admisă de lege pentru categoria pentru care avea dreptul de a conduce pe drumurile publice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv”.

Cercetările continuă

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR IEȘENI

La data de 13 septembrie a.c., polițiștii Secției nr.2 Poliție, au acționat pentru prevenirea și combaterea conflictelor stradale și al infracțiunilor comise cu violență și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Au fost obținute următoarele rezultate:

  • Au fost legitimate 279 persoane;
  • Au fost verificate 126 de autovehicule;
  • Au fost efectuate 38 testări alcooscopice;
  • Au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale din care 6 la Legea 61/1991  și 17 la OUG 195/2002;
  • Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 4.405 de lei;

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR IEȘENI RUTIERI

În perioada 11-12 septembrie a.c., polițiștii rutieri ieșeni au acţionat pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică în proximitatea unităților școlare și pentru creşterea gradului de disciplină rutieră.

Au fost obținute următoarele rezultate:

  • Au fost verificate 169 de autovehicule din care 8 destinate activităților de transport elevi și 161 alte autovehicule;
  • Au fost efectuate 126 testări alcoolscopice;
  • Au fost aplicate 119 de sancțiuni contravenționale, dintre care 54 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 1 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și 64 pentru alte abateri;
  • Au fost reținute 12 permise de conducere din care 11 pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 1 conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
  • A fost ridicat 1 certificat de înmatriculare;
  • Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 62.335 de lei.

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII IEȘENI

La data de 13 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Iași, au organizat şi desfăşurat patru activităţi informativ – preventive cu elevii Școlii Gimnaziale "Carmen Sylva" din mun. Iași.

În baza proiectelor "Școală fără bullying" și "R.E.S.P.E.C.T- ONLINE și OFFLINE", au fost abordate următoarele teme:

•  Conştientizarea impactului şi a consecinţelor comportamentului de tip bullying;

•  Trăsăturile relevante al unui elev aflat în situaţii de risc;

• Dezvoltarea şi amplificarea competenţelor de identificare şi soluţionarea problemelor în vederea diminuării riscului de implicare în evenimente negative;

• Aspecte legislative: riscurile şi consecinţele asociate comportamentelului infracţional;

• Răspunderea penală a minorului şi instituţiile responsabile care pot interveni în susţinerea minorilor autori sau victime ale infracţiunilor,

• Conştientizarea riscurilor şi consecinţelor (fizice, psihologice, juridice) faptelor

circumscrise cyberbullyingului şi a infracţiunii de violare a vieţii private;

La activităţi au participat 66 de elevi şi 3 cadre didactice.

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE DESFĂȘURATE ÎN ȘCOLI

La data de 13 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Iași împreună cu polițiștii rutieri ieșeni, au organizat şi desfăşurat patru activităţi informativ – preventive cu elevii Şcolii Gimnaziale ,,Veronica Micle ” Iaşi din mun. Iași, în scopul reducerii riscului de  victimizare.

În cadrul activităților au fost abordate următoarele teme de inters pentru elevi:

  • educaţia rutieră, beneficiarii aflând principalele reguli de circulaţie ce trebuie

respectate pentru a fi în siguranţă în calitate de pieton, biciclist sau pasager în mijloacele  de transport

  • siguranţa personală în familie, la şcoală sau pe stradă pentru a nu deveni victima

infracţiunilor;

La activităţi au participat 130 de elevi şi 5 cadre didactice.

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

La data de 13 septembrie a.c., în cadrul Campaniei de informare a cetăţenilor, referitoare la prevederile Legii nr. 213/05.07.2023, pentru creşterea gradului de siguranţă al tinerilor şi prevenirea traficului şi consumului ilicit de droguri/substanţe psihoactive interzise şi a faptelor de violenţă, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciului Rutier au desfăşurat două activităţi informativ- preventive, pe Şoseaua Bucium din Mun. Iaşi.

În cadrul acestei acțivități, conducătorilor auto opriți în trafic li s-a adus la cunoștință despre noile modificări legislative privind Legea nr. 213/2023. Aceștia au fost informați cu privire la faptul că un conducător auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Persoanelor întâlnite le-au fost transmise recomandări informativ preventive privind

prevenirea consumului de alcool şi droguri, precum şi prevenirea actelor de violenţă.

Cu această ocazie beneficiarii au fost informaţi ca, în situaţia în care au cunoştinţe despre persoane consumatoare de droguri să le îndrume la Centrul de Prevenire Evaluare Consiliere Antidrog Iaşi din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog în vederea acordării serviciilor gratuite  de evaluare, consiliere psihologică, socială, de grup, familială pentru renunţarea la consumul  de droguri.

Totodată au fost transmise informaţiile necesare privind modul în care poate fi sesizată o faptă din sfera activităţilor infracţionale privind actele de violenţă.

Au fost distribuite un număr de 300 flyere .

Beneficiarii activităților au fost 600 de persoane.