15 Iunie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 15.06.2017

TÂNĂR CERCETAT PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ, REȚINUT DE POLIŢIŞTI

La data de 14 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Iași au identificat un tânăr din comuna Popricani, bănuit de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie calificată.

Astfel, la data de 16.03.2017, deplasându-se pe strada Sf. Lazăr, din municipiul Iași, acesta ar fi smuls din mâna unei femei un telefon mobil, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.800 de lei.

În baza probatoriului administrat, tânărul a fost reținut pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, urmând ca la data de 15 iunie a.c. să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, cu propuneri legale.

 

TÂNĂR CERCETAT PENTRU FURT ŞI ABUZ DE ÎNCREDERE

 

La data de 14 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Iași au identificat un tânăr de 19 ani, din municipiul Iași, bănuit de comiterea a unei infracțiuni de furt și 2 infracțiuni de abuz de încredere.Astfel, la data de 28.05.2017, ar fi sustras un telefon mobil, lăsat nesupravegheat pe un bar din municipiul Iaşi, cauzând un prejudiciu de aproximativ 3.400 de lei.

De asemenea, la data de 30.05.2017, aflându-se în incinta unui amanet din municipiul Iași și arătându-se interesat de cumpărarea unui telefon mobil, ar fi profitat de neatenția persoanei vătămate și ar fi sustras telefonul mobil, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.100 de lei.

Totodată, la data de 03.06.2017, aflându-se în interiorul unei societăți comerciale, din municipiul Iași, și profitând de neatenţia angajaţilor societății, ar fi sustras un telefon mobil, expus la vânzare, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.350 de lei.

Tânărul a recunoscut comiterea faptelor.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii situații de fapt.

 

FEMEIE CERCETATĂ PENTRU CONTRABANDĂ

La data 14 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Iași au depistat în flagrant, în parcarea unui complex comercial, din municipiul Iași, o femeie, de 52 ani, din Republica Moldova, care deţinea în vederea comercializării țigarete fără timbru ce acciză.

Cele 400 de țigarete au fost ridicate în vederea confiscării.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006, privind colectarea, deţinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor ce trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă.

 

 

DEPISTAȚI ÎN TRAFIC SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

 

La data de 15 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani au oprit pentru control două autoturisme care se deplasau  pe DC 36, de pe raza comunei Popeşti.

Polițiștii au identificat conducătorii auto:  doi bărbați de 33 și 37 de ani, ambii din comuna Popești.

Întrucât conducătorii auto prezentau halenă alcoolică, aceștia au fost conduși la o unitate medicală, unde le-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

În cauză s-au întocmit dosare penale pe numele celor doi bărbați, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

 

 

ACȚIUNE PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELOR RUTIERE

La data de 14 iunie a.c., polițiștii rutieri au acționat pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor care au acest drept.

Au fost aplicate 148 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 36.395 de lei dintre care 13 pentru neacordare prioritate de trecere pietoni, 31 pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 104 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reținute 23 de permise de conducere, dintre care 13 pentru neacordare prioritate pietoni și 5 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Totodată, a fost constatată o infracțiune de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

Spre exemplu, un bărbat de 37 de ani, din județul Botoșani,  a fost sancționat cu amendă în cuantum de 580 de lei, fiindu-i reținut permisul de conducere în vederea suspendării, întrucât a condus un autoturism, pe b-dul Carol I, din municipiul Iași, iar la o trecere de pietoni nu a acordat prioritate de trecere unui pieton angajat regulamentar în traversarea străzii.

 

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

 

La data de 14 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Hîrlău au oprit pentru control un bărbat de 30 de ani, din comuna Belcești, care circula cu un autoturism pe DJ 281 Belcesti.

Întrucât bărbatul emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul aclooltest rezultând o alcoolemie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate  probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

 

 

RAZIE A POLIȚIȘTILOR IEȘENI

La data de 14 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Iași, Biroului Rutier Iași împreună cu reprezentanți ai I.J.J Iași, Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Iaşi, Serviciului Judeţean de Metrologie Iaşi şi Poliţiei Locale Iaşi au acționat în Piaţa Agroalimentară Alexandru cel Bun, din municipiul Iași, în zona sălilor de jocuri mecanice, a barurilor, a sălilor de internet, în vederea combaterii faptelor ilicite şi au verificat personalul de pază de la diferite obiective.

Au fost legitimate 94 de persoane, verificate 12 baruri, 6 săli de jocuri și 2 piețe.

De asemenea, au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale în valoare de 11.330 de lei dintre care 15 conform Legii nr. 61/1991, 26 conform O.U.G. nr. 195/2002, 15 conform Legii nr. 12/1990, 2 conform O.U.G. nr. 97/2005 și 4 conform altor acte normative.

Totodată, au fost confiscate bunuri (țigarete, produse alimentare) în valoare de 130 de lei.

Au fost soluționate 6 dosare penale cu autori necunoscuți, depistate 3 persoane bănuite de comiterea de infracţiuni și constată o infracțiune în flagrant.

 EXEMPLE:

1. Pe numele unui bărbat de 69 de ani, din municipiul Iași, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevazută şi pedepsită de art. 270 alin.3 din Lg. nr. 86/2006, întrucât a fost depistat în flagrant pe bulevardul Dacia, din municipiul Iași, în timp ce oferea spre comercializare 60 ţigarete de provenienţă din Republica Moldova.

2. O femeie de 58 de ani, din comuna Horleşti, a fost sancționată contravențional cu amendă în cuatum de 500 de lei, întrucât a fost depistată în Piaţa agroalimentară “Alexandru cel Bun”, din municipiul Iași, în timp ce comercializa produse agroalimentare fără a îndeplini condiţiile legale şi fără a avea documente de provenienţă.

3. Un bărbat de 45 de ani, din municipiul Iași, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuatum de 300 de lei, întrucât  a fost depistat pe strada Strămoşilor, din municipiul Iași, în timp ce consuma băuturi alcoolice, adresa injurii şi cuvinte jignitoare trecătorilor.

4. Un bărbat de 30 de ani, din municipiul Iași, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuatum de 290 de lei, întrucât a oprit neregulamentar un auto într-o staţie a mijloacelor de transport în comun.