16 Martie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 16.03.2017

ACȚIUNE PENTRU SIGURANȚA PARTICIPANȚILOR LA TRAFIC

La data de 15 martie a.c., polițiștii rutieri de la Iași şi Paşcani, au acționat pe D.N. 2 și D.N. 28A pentru prevenirea încălcării normelor rutiere privind folosirea centurii de siguranţă, dispozitivelor de retenţie omologate, căştilor de protecţie, telefoanelor mobile și pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

 Au fost aplicate 67 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 35.090 de lei, dintre care 50 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 1 pentru nefolosirea centurii de siguranță și 16 pentru alte abateri.

 De asemenea, au fost reținute 16 permise de conducere, dintre care 3 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Spre exemplu, un bărbat de  31 de ani, din județul Bacău, a fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea prevederilor art. 100 alin. (3), lit. “e)” şi art. 102 alin. (2), lit. “e)” din O.U.G. nr. 195/2002, cu amendă în valoare de 1.885 lei,  fiindu-i reţinut permisul de conducere, în vederea suspendării, pentru 120 de zile, întrucât a condus un autoturism marca Citroen pe D.N. 2 circulând cu viteza de 121 km/h, pe un sector de drum limitat la 50 de km/h, și efectuând o manevră de depăşire neregulamentară a unui alt autoturism.

 

 ACŢIUNE PENTRU PREVENIREA TRANSPORTULUI ILICIT DE MATERIAL LEMNOS
La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 10:00 – 16:00, poliţiştii Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani au acţionat pe raza de competenţă pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi pentru prevenirea şi combaterea transportului ilicit de material lemnos, precum şi a actelor de comerţ ilicit.

Au fost vizate 3 zone de acţiune, fiind legitimate 25 de persoane şi controlate 19 autovehicule. De asemenea, au fost verificaţi 2 agenţi economici.

Poliţiştii au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, dintre care 3 conform Legii nr. 12/1990, 5 la regimul circulaţiei rutiere, 1 conform  Legii nr. 61/1991, 1 conform Legii nr. 171/2010 şi 1 conform Legii nr. 145/2014.

Valoarea sancţiunilor aplicate este de 26.640 lei.

Au fost confiscate produse alimentare în valoare de 500 lei şi material lemnos în valoare de 350 lei.

De asemenea, a fost indisponibilizat un autovehicul.

Exemple:

1. La data de 15 martie a.c., în jurul orelor 14.00, pe DJ 280 C, pe raza comunei Dumeşti, a fost depistat un bărbat de 62 ani, din municipiul Iaşi, în timp ce conducea un  autovehicul,  transportând material lemnos fără a avea documente de provenienţă pentru acesta.

Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 5.000

lei, conform Legii nr. 171/2010, iar ca măsuri complementare, s-au consficat  2.067 mc material lemnos. De asemenea, s-a dispus confiscarea autovehiculului, folosit pentru transportarea materialului lemnos.

2. A fost depistat pe raza comunei Româneşti, judeţul Iaşi un tânăr, de 25 ani, din judeţul Suceava în timp ce oferea spre comercializare produse
agroalimentare (cartofi), fără a deţine certificat de producător valabil. Faţă de
acesta s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în cuantum de 15.000 lei conform Legii nr. 145/2014.

 

TÂNĂR CERCETAT PENTRU FURT, REŢINUT DE POLIŢIŞTI

Poliţiştii ieşeni au identificat şi adus la cercetări, la câteva ore de la sesizare, un tânăr bănuit de comiterea infracţiunii de furt. //Acesta a fost reţinut.

La data de 15 martie a.c., poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Urbană Iaşi au identificat şi adus la cercetări un tânăr, de 21 ani, din mun. Iaşi, bănuit că, la data de 13 martie a.c., în jurul orei 17.00,  profitând de neatenţia angajaţilor, ar fi sustras dintr-o vitrină a unui magazin din mun. Iaşi,  un ceas, în valoare de 3.540 lei.

În baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore  şi introdus în arestul I.P.J. Iaşi, urmând ca în ziua de 16.03.2017 să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi cu propuneri legale.

Prejudiciul în valoare de 3.540 lei a fost recuperat în totalitate.

Cercetările continuă.

 

ACŢIUNE PENTRU PREVENIREA COMERŢULUI ILICIT CU TUTUN

La data de 15 martie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie Urbană Iaşi au acţionat pe raza de competenţă,  pentru prevenirea comerţului ilicit cu tutun.

Astfel, au fost depistate două persoane comercializând ţigarete, susceptibile a proveni din contrabandă, fiind confiscate 400 de ţigarete.

Spre exemplu, în jurul orei 10.00, poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie au depistat  în flagrant, în parcarea din zona unui complex comercial, o femeie, de 47 ani, din Republica Moldova care avea asupra sa 160 de ţigarete cu timbru de Republica Moldova

De asemenea, tot în jurul orei 10:00, poliţiştii din cadrul Secţiei 5 Poliţie au depistat  în flagrant, o femeie de 54 ani,  din  Republica Moldova, care avea asupra sa un număr de 260 de ţigarete cu timbru de acciză de Republica Moldova.

Ţigaretele au fost ridicate în vederea confiscării.

 În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. şi ped. de art. 270, alin. 3 din Legea nr. 86/2006, modificată prin OUG nr. 54/2010, privind colectarea, deţinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor ce trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă.

 

BĂRBAT CERCETAT PENTRU FURT CALIFICAT DIN LOCUINȚĂ

La data de 15 martie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliţie Hărmăneşti, au identificat un bărbat de 38 de ani, din  comuna Hărmăneşti, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt cafilicat.

Astfel, în perioada 15 - 31.03.2015, prin spargerea geamului unei locuințe  din comuna Hărmăneşti, ar fi pătruns în interior de unde ar fi sustras două plăpumi din lână în valoare de aproximativ 200 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate.

Cercetările continuă, urmând ca la finalizarea acestora dosarul penal întocmit să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, cu propuneri legale.

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

La data de 15 martie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentul Rutier Târgu Frumos, au oprit pentru control un autovehicul marca Daewoo Cielo, condus de un bărbat de 36 de ani, din municipiul Iași, pe DE 58, pe raza comunei Balş.

Întrucât șoferul prezenta halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând că se afla sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe ”.