17 Mai 2018Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 17.05.2018

ACȚIUNI ALE POLIȚIEI IEŞENE, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

Ieri, polițiștii ieşeni au intervenit la 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au fost aplicate peste 340 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acțiunilor și intervențiilor efectuate au fost constatate 30 de infracțiuni.

La data de 16 mai a.c., poliţiştii au acționat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 7 acțiuni și s-a intervenit la 100 de evenimente, dintre care 71 au fost sesizate prin 112.

În urma activităților, au fost constatate 30 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 343 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 89.110 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reținute în vederea suspendării 23 de permise de conducere şi au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.

 

UPDATE:// PERCHEZIȚIE LA PERSOANE BĂNUITE DE FURT DIN LOCUINȚĂ

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Iași au efectuat o percheziție domiciliară, la persoane bănuite că ar fi sustras, dintr-un apartament, din Iaşi bunuri în cuantum de 2.000 de lei.// 3 persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

La data de 15 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Iași au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza mun. Suceava, la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat din locuinţă.

Perchezițiile au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal instrumentat de polițiștii Biroului de Investigații Criminale Iași, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

În fapt, 2 persoane sunt bănuite că, în ziua de 03 mai a.c., ar fi pătruns, prin forțarea și escaladarea geamului de la bucătărie, în apartamentul unei femei din mun. Iași, de unde ar fi sustras bani și bunuri în cuantum de 2.000 de lei.

De asemenea, o altă persoană ar fi asigurat locul comiterii faptei pe timpul desfășurării activității ilicite.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat mijloace de probă și au pus în aplicare 3 mandate de aducere, persoanele în cauză fiind conduse la sediul Biroului de Investigații Criminale Iași.

Poliţiştii ieşeni au beneficiat de sprijinul celor din cadrul Biroului de Investigații Criminale Suceava.

În baza probatoriului administrat în cauză, cele 3 persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat au fost reținute pentru 24 de ore, fiind introduse în Arestul I.P.J. Iași.

La data de 16 mai a.c., cele trei persoane au fost prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, cu propuneri legale, instanță care a dispus față de o persoană arestarea preventivă pentru 30 de zile, iar față de celelalte două persoane s-a dispus plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale.

 

TÂNĂR BĂNUIT DE TÂLHĂRIE,  REȚINUT DE POLIȚIȘTI

La data de 16 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Iași, împreună cu polițiștii din cadrul Poliției Locale Iași au identificat un bărbat, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie.

Din cercetări a rezultat faptul că, în aceeași zi, acesta, în timp ce s-ar fi deplasat pe  o stradă din mun. Iași, i-ar fi smuls unui bărbat, de 66 ani, borseta cu acte și bani. 

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și restituit persoanei vătămate.

În baza probatoriului administrat în cauză, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Iaşi au reținut, pe bază de ordonanță, bărbatul bănuit de tâlhărie, pentru 24 de ore, urmând ca la data de 17 mai a.c., acesta să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, cu propuneri legale.

Cercetările continuă.

 

TENTATIVĂ DE ÎNȘELĂCIUNE EȘUATĂ

La data de 16 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 4 Poliție Iași au fost sesizați de către o femeie, de 78 de ani, din mun. Iași, cu privire la faptul că, în aceeași zi, o persoană necunoscută, care s-ar fi recomandat a fi medic, ar fi încercat să o inducă în eroare, spunându-i că trebuie să achite 12.000 de euro pentru operația fiului său, necesară, în urma unui accident rutier.

Persoana vătămată și-a dat seama că este vorba de o înșelăciune și a încheiat convorbirea telefonică cu necunoscutul.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de înșelăciune, iar cercetările continua pentru identificarea autorului.

           Pentru a nu deveni victima înşelăciunilor prin „metoda accidentul”, poliţiştii ieşeni le recomandă cetăţenilor să fie prudenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute. De asemenea, trebuie să ţină cont de următoarele aspecte:

 

  • Fiţi prudenţi atât în eventuale situaţii premergătoare săvârşirii unor astfel de fapte, cât şi atunci când sunteţi contactaţi telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente rutiere în care ar fi implicate rude apropiate;
  • În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi spun că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
  • Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune;
  • Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei!

 

PESTE 700 DE ȚIGARETE CONFISCATE DE POLIȚIȘTII IEȘENI

La data de 16 mai a.c., polițiștii din cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Iaşi, au ridicat, în urma unei acţiuni pentru prevenirea comerţului ilicit cu tutun, peste 700 de țigarete, fără timbru de acciză.

Spre exemplu, aceștia au depistat în incinta unui complex comercial, din mun. Iași, un bărbat, de 62 ani, din mun. Iași, care avea asupra sa țigarete, fără timbru de acciză. Cele 440 de țigarete au fost ridicate în vederea confiscării. În cauză a fost întocmit dosar penal conform Legii nr. 86/2006, art. 270, alin. 3, privind „colectarea, deţinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor ce trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă

Cercetările continuă.

BĂRBAT DEPISTAT TRANSPORTÂND MATERIAL LEMNOS, FĂRĂ A ÎNDEPLINI CONDIȚIILE LEGALE

La data de 16 mai a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Probota, împreună cu un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Iași au oprit pentru control, pe DN 24 C, o autoutilitară, condusă de un bărbat, de 51 de ani, din mun. Iași, ce transporta material lemnos.

În urma verificărilor, s-a constatat faptul că acesta transporta 5 metri cubi de material lemnos, fără a îndeplini condițiile prevăzute de lege.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 12/1990 și s-a dispus ridicarea în vederea confiscării, a materialului lemnos, ce a fost predat Ocolului Silvic Iași.

 

MINOR DISPĂRUT, IDENTIFICAT DE POLIȚIȘTI

La data de 16 mai a.c., polițiștii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Rurală Ciurea au depistat un minor, de 11 ani, care la aceeași dată, a plecat de la domiciliul din comuna Şcheia și nu a mai revenit.

Acesta a fost depistat de polițiști pe raza localității de domiciliu.

Minorul a fost încredinţat familiei, declarând că nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada cât a lipsit de la domiciliu.

 

BĂRBAT DEPISTAT CONDUCÂND UN VEHICUL NEÎNMATRICULAT ŞI FĂRĂ A DEȚINE PERMIS DE CONDUCERE

La data de 16 mai a.c., poliţistii din cadrul Postului de Poliţie Probota au oprit pentru control, pe DC 8, Perieni-Stejarii, un ATV, condus de un bărbat, de 53 de ani, din comuna Probota.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar vehiculul pe care îl conducea nu este înmatriculat.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, iar cercetările continuă.

 

BĂRBAT DEPISTAT CONDUCÂND UN AUTOTURISM, FIIND SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

La data de 16 mai a.c., polițiștii din cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Iași au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat, de 39 de ani, din municipiul Iaşi.

Întrucât șoferul prezenta halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge  în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar cercetările continuă.

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE LA ARME

La data de 16 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Iași au acţionat pentru verificarea respectării Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor și munițiilor.

A fost constatată o infracțiune și a fost aplicată o sancțiune contravențională, conform H.G. nr. 11/2018.

De asemenea, au fost confiscate 2 pistoale neletale cu destinație autoapărare, cu proiectil din cauciuc și 14 cartușe cu proiectil din cauciuc.

Pe numele unui bărbat, de 43 de ani, din mun. Iași a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, deoarece nu ar fi depus arma neletală cu destinația autoapărare la un armurier autorizat, în termen de 10 zile de la expirarea valabilității permisului de armă.

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI IEȘENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI

La data de 16 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării normelor rutiere de către pietoni.

Au fost aplicate 142 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 29.200 de lei, dintre care 29 pentru nerespectarea regulilor rutiere de către pietoni și 113 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reținute 7 permise de conducere.

Spre exemplu, o tânără, de 18 ani, din mun. Iași, a fost sancționată contravențional, conform O.U.G. nr. 195/2002, cu amendă în cuantum de 290 de lei, deoarece a traversat strada Păcurari prin loc nepermis pietonilor.

 

ACTIVITATE PREVENTIVĂ A POLIȚIȘTILOR IEȘENI

În data de 16 mai a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iași, împreună cu cei din cadrul Serviciului Rutier Iaşi au desfășurat două activităţi la Colegiul Naţional Iaşi ce au avut ca temă educația rutieră.

Poliţiştii au prezentat principalele reguli de siguranţă rutieră ce trebuie respectate în calitate de pieton, biciclist, pasager în autoturisme sau călător în mijloacele de transport în comun.

Totodată au fost purtate discuții în scopul dezvoltării unei atitudini corecte și preventive în trafic și au fost exemplificate accidente rutiere în care au fost implicați copii.

La activitate au participat 360 de elevi, din clasele V - VIII şi 17 cadre
didactice.