17 Iulie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 17.07.2017


15.800 DE ŢIGARETE SUSCEPTIBILE A PROVENI DIN CONTRABANDĂ DEPISTATE ÎNTR-UN AUTO

La data 14 iulie a.c., în jurul  orei 07:30, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie au depistat un bărbat, de 42 ani, din com. Miroslava în timp ce transporta cu un autoturism echipat taxi, într-o geantă de rafie multicoloră,  15.800 ţigarete, toate cu timbru de acciză de Republica Moldova, fără a avea documente legale de provenienţă.

Pachetele de ţigări au fost ridicate în vederea confiscării.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, prevăzută şi pedepsită de art. 270, alin.3 din Legea 86/2006, privind „colectarea, deţinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau mărfurilor ce trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă”.

 

ACŢIUNE PREVENTIVĂ LA TG. FRUMOS


În ziua de 15 iulie a.c., în intervalul orar 16:00–02:00, poliţiştii  din cadrul Poliţiei oraşului Tg. Frumos şi Secţiei 7 Poliţie Rurală Tg. Frumos au acţionat pe raza de competenţă, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică. Au fost legitimate 53 de persoane, controlate 28 de auto, 7 baruri au fost verificate. De asemenea, poliţiştii au depistat 2 minori dispăruţi.

Au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.525 lei, dintre care 16 pe linie rutieră, iar 6 pe linie de ordine publică.

Exemple:

1.A fost sancţionat contravenţional conform Legii nr.  61/1991, cu amendă de 300 lei, un bărbat din comuna Bălţaţi care pe fondul consumului de băuturi alcoolice a provocat scandal pe drumul public.

2. A fost sancţionat contravenţional conform Legii 61/1991, cu amendă de 300 lei, un bărbat, din comuna Lungani, care pe fondul consumului de băuturi alcoolice a provocat scandal la domiciliu adresând injurii şi cuvinte vulgare părinţilor.

 

MANDATE DE EXECUTARE A PEDEPSEI ÎNCHISORII PUSE ÎN APLICARE  DE POLIŢIŞTI

În ziua de 14 iulie a.c., în jurul orei 13.00, poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Rurală Popricani au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Iaşi – Secţia Penală, pe numele unui bărbat, de 39 ani, din  comuna Probota.

Acesta a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 1 an, 4 luni şi 891 zile pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor.

Acesta a fost depistat de poliţişti pe raza comunei Andrieşeni.

Bărbatul a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi în vederea executării pedepsei.

  •  

Tot în ziua de 14 iulie a.c., poliţiştii Secţiei 7 Poliţie Rurală Tg. Frumos au pus în aplicare un  mandat de executare a pedepsei închisorii emis de Tribunalul Iaşi, pe numele unui bărbat, de 42 ani, din  comuna Brăeşti. Acesta a fost condamnat la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de omor.

Bărbatul a fost depistat pe raza comunei Bălţaţi şi încarcerat în Penitenciarul cu Iaşi, în vederea executării pedepsei.

  •  

La data de 15 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Iaşi, au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis la data de 15.07.2017, de Judecătoria Iaşi,  pe numele unui tânăr de 21 ani, din  comuna Bârnova.

Acesta a fost  condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 4 luni închisoare cu executar,.

Bărbatul a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi, în vederea executării pedepsei.

 

CERCETAT PENTRU DOUĂ FURTURI DIN LOCUINŢE, REŢINUT DE POLIŢIŞTI

La data de 15 iulie a.c., poliţiştii ieşeni au preluat de la poliţiştii de frontieră de la punctul de trecere al frontierei Nădlac, jud. Arad  un tânăr, de 26 ani, din  jud. Caraş Severin, care era dat în consemn la punctele de trecere a frontierei, pe numele său fiind emis un mandat de aducere.

Acesta este bănuit de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi  de comiterea a două infracţiuni de furt din locuinţe, de pe raza mun. Iaşi.

Tânărul a fost preluat de poliţiştii ieşeni şi condus la sediul Poliţiei Municipiului Iaşi, stabilindu-se că este bănuit de comiterea a două infracţiuni de furt din locuinţe, fapte ce ar fi fost comise în luna decembrie a anului 2015.

Astfel, acesta ar fi pătruns prin efracţie în două locuinţe situate la parterul unor imobile, din mun. Iaşi, de unde ar fi sustras bunuri, valoarea totală a prejudiciului fiind de 19.350 lei.

În baza probatoriului administrat în cauze, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

Cercetările continuă.

 

ACŢIUNE ÎN TRAFIC

 

 La data de 16 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au organizat şi desfăşurat o acţiune pentru combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării regulilor de circulatie privind viteza de deplasare a autovehiculelor.

Au fost aplicate 81 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 32.230 lei. Dintre acestea 62 sunt pentru viteză, iar restul pentru alte abateri.

Spre exemplu, conducătorul unui auto, un bărbat, de 33 de ani, din oraşul Tg. Frumos a condus un autoturism pe str. Canta, cu viteza de 93 km/h, control radar, limitarea de viteză pe acel sector de drum fiind de 50km/h. Acesta a fost sancţionat conform O.U.G. nr. 195/2002, cu amendă de 1.160 lei şi 6 puncte de penalizare.

 

CONDUCEA UN AUTO FIIND SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE

În ziua de 16 iulie a.c., în jurul orei 23:00, poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Paşcani au depistat pe raza com. Lespezi un autoturism condus de un bărbat, de 43 ani, din jud. Suceava care emana halenă alcoolică.

Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de mult peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul exiprat.

Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost înregistrat dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. şi ped. de art. 336, alin. 1 Cod penal- conducerea unui auto sub influența băuturilor alcoolice.

 

ACȚIUNE PREVENTIVĂ LA HÎRLĂU

În ziua de 16 iulie a.c., între orele 08:00 – 12:00, polițiștii din cadrul Poliţiei oraşului Hârlău au acţionat pe raza de competenţă pentru prevenirea şi combaterea faptelor de comerţ ilicit, a faptelor comise cu violenţă, a încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice şi asigurarea unui climat de ordine corespunzător.

Au fost verificați 10 agenți economici și legitimate 54 de persoane. Au fost controlați 7 căruțași. Au fost reținute un permis de conducere și un certificat de înmatriculare.

Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.910 lei, dintre care 3 conform Legii nr. 61/1991, 1 conform H.G. nr. 984/2005, 9 conform OUG nr.195/2002, iar restul pentru alte abateri.

Exemple:

1. La data de 16.07.2017, în jurul orei 10:00, a fost sancţionată contravenţional o tânără de 22 ani, din com. Scobinţi, cu amendă în valoare de 200 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991, întrucât a proferat injurii şi cuvinte jignitoare la adresa unei femei, în timp ce se afla pe str. Petru Rareş, din oraşul Hârlău.

2. La data de 16.07.2017, în jurul orei 08:30, a fost depistat pe str. Vasile Gheorghiu, din oraşul Hârlău, un bărbat, de 37 ani, din com. Deleni, în timp ce conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice. Faţă de acesta s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 1.305 lei în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 195/2002, iar ca măsură complementară i s-a reţinut permisul de conducere în vederea suspendării pentru o perioadă de 90 zile.