19 Septembrie 2023Sursa: IPJ IAȘI

BULETIN DE PRESĂ 19.09.2023

ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

La data de 18 septembrie 2023 poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 95 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 400 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor au fost sesizate peste 20 de infracţiuni.

Poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 5 acţiuni şi s-a intervenit la 97 de evenimente, dintre care 88 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost aplicate 439 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 134.575 de lei și au fost constatate 21 de infracțiuni.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 22 de permise de conducere și retrase 12 certificate de înmatriculare.

BĂRBAT REȚINUT DE POLIȚIȘTI

La data de 18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârlău au reținut un bărbat de 49 de ani bănuit de comiterea infracțiunilor de violență în familie și încălcarea ordinului de protecţie provizoriu.

În urma probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reținut de polițiști  pentru o perioadă de 24 de ore.

La data de 19 septembrie a.c., acesta va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău și Judecătoriei Hârlău, cu propuneri legale.

Cercetările continuă.

CERCETATĂ PENTRU CONDUCEREA UNUI AUTO SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE

La data de 17 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârlău au oprit pentru control un auto condus de o femeie în vârstă de 53 de ani, din județul Vaslui, ce se deplasa pe DJ 281, în localitatea Iosupeni.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat. Aceasta a fost condusă la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

Cercetările continuă.

CERCETATĂ PENTRU CONDUCEREA UNUI AUTO FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE

La data de 18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârlău au identificat o femeie în vârstă de 38 de ani, din comuna Scobinți, ce se deplasa cu auto, pe raza comunei Scobinți.

În urma verificărilor efectuate în baza de date a rezultat faptul că aceasta nu ar deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

Cercetările continuă.

ACȚIUNE DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTII IEȘENI

La data de 18 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi – Biroul Rutier, Secţiile de Poliție Urbană 1-6 împreună cu jandarmi din cadrul I.J.J. Iaşi au organizat şi executat o acțiune, în municipiul Iaşi, pe linia prevenirii şi combaterii conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive.

Au fost obținute următoarele rezultate:

 • Au fost efectuate 121 de testări alcoolscopice;
 • Au fost verificate 178 de autovehicule;
 • Au fost legitimate 180 de persoane;
 • Au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale la OUG nr. 195/2002;
 • Valoarea totală a sancțiunilor aplicate este de 11.445 de lei;
 • Au fost reținute 4 de permise de conducere;
 • Au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.

ACȚIUNE DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTII BIROULUI RUTIER IAȘI

La data de 18 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroul Rutier Iaşi au organizat şi executat o acțiune, în municipiul Iaşi, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere şi a celor produse pe fondul abaterilor la regimul rutier săvârşite de biciclişti și de către conducătorii de trotinete.

Au fost obținute următoarele rezultate:

 • Au fost legitimate 21 de persoane;
 • Au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale, dintre care: 5 pentru nerespectarea regulilor de către conducătorii de biciclete, 3 pentru nerespectarea regulilor de către conducătorii de trotinete, iar 19 pentru alte abateri;
 • Valoarea totală a sancțiunilor aplicate este de 6.380 de lei;
 • Au fost reținute 2 de permise de conducere, dintre care unul pentru neacordare prioritate vehicule, iar unul pentru altă abatere.

ACTIVITATE PREVENTIVĂ DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTII IEȘENI

La data de 18 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iași au desfăşurat o activitate de distribuire a materialelor informativ – preventive în Zona Hala Centrală, din Iaşi.

Scopul acestei activități a constat în transmiterea informațiilor cu privire la violența domestică, fiind înmânate cetăţenilor peste 150 de broşuri cu informaţii despre aplicaţia BrightSky şi detalii despre utilizarea acesteia.

Totodată, au fost transmise informaţii privind serviciile de care pot beneficia victimele, numerele de telefon gratuite şi accesibile non stop – help line 0800500333, 0800800678, 112, unde acestea pot obţine consiliere şi îndrumare de specialitate.

Au participat 150 de persoane.