27 Martie 2018Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 27.03.2018

ACȚIUNI ALE POLIȚIEI IEŞENE, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

Ieri, polițiștii ieşeni au intervenit la peste 80 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au aplicat peste 280 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acțiunilor și intervențiilor efectuate au constatat 22 de infracțiuni.

La data de 26 martie a.c., poliţiştii au acționat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate acțiuni și s-a intervenit la 81 de evenimente, dintre care 72 au fost sesizate prin 112.

 În urma activităților, au fost constatate 22 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 289 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 82.247 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

 

Au fost reținute în vederea suspendării 27 permise de conducere şi 4 certificat de înmatriculare.

 

TENTATIVĂ DE ÎNȘELĂCIUNE EȘUATĂ

La data de 26 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Iași au fost sesizați de către un bărbat de 68 de ani, din municipiul Iaşi, despre  faptul că la data de 20.03.2018, ar fi fost contactat de o persoană care s-ar fi recomandat ca fiind medic la o unitate medicală, din municipiul Iași, și care i-ar fi solicitat 26.000 de euro pentru efectuarea unei operaţii chirurgicale de urgenţă la o clinică din Viena, întrucât fiul său ar fi suferit un accident rutier.

Persoana vătămată a luat legătura cu fiul său, realizând că aspectele relatate nu sunt reale.

În cauză s-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de tentativă la înşelăciune iar cercetările continuă în vederea identificării persoanelor bănuite de comiterea faptei.

                             

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI PENTRU COMBATEREA ACCIDENTELOR RUTIERE

La data de 26 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au acționat pentru combaterea accidentelor rutiere generate de neacordarea priorităţii de trecere pietonilor care au acest drept.

Au fost aplicate 101 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 26.410 de lei, dintre care 11 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii.

De asemenea, au fost reținute 22 permise de conducere.

Spre exemplu, un bărbat de 51 de ani, din municipiul Iaşi, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 580 de lei, fiindu-i reţinut permisul de conducere pentru 30 de zile, întrucât a condus un autoturism pe strada Pictorului, din municipiul Iaşi şi nu a acordat prioritate de trecere unui pieton angajat regulamentar în traversarea străzii.

 

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR PĂȘCĂNENI, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

În perioada 23 – 25 martie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Paşcani au acţionat pentru diminuarea riscului rutier, creşterea gradului de securitate rutieră, combaterea infracţiunilor contra patrimoniului, activităţilor ilegale din domeniul circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.

Au fost legitimate 26 de persoane, verificate 5 unităţi economice, 4 mijloace hipo și controlate 18 autovehicule.

De asemenea, au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 8.045 de lei, dintre care 12 conform Legii nr. 61/1991, 7 conform O.U.G nr. 195/2002, 2 conform O.U.G nr. 34/2008 și 1 conform altor acte normative.

Totodată, au fost reținute 2 permise de conducere.

Spre exemplu, o femeie de 57 de ani, din judeţul Neamţ, a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 725 de lei, fiindu-i reținut permisul de conducere pentru 30 de zile, întrucât a condus un autoturism pe DC 85, pe raza comunei Mirceşti, și a efectuat o depăşire a altui autoturism, încălcând marcajul longitudinal continuu.

 

TINERI CERCETAȚI PENTRU FURT DE BENZINĂ

 

La data de 26 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Iași au identificat 3 tineri cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani bănuiți de comiterea unei infracțiuni de furt calificat.

Astfel, la data de 15 spre 16 martie a.c., aceștia ar fi sustras benzină din rezervorul unui autoturism parcat pe raza municipiului Pașcani.

Prejudiciul de aproximativ 350 de lei, a fost recuperat în totalitate şi predat persoanei vătămate.

Cercetările continuă.

 

 

 

ACTIVITATE PREVENTIVĂ A POLIȚIȘTILOR PĂȘCĂNENI

 

La data de 26 martie a.c., în cadrul Programului Cadru de Prevenire a Delincvenţei Juvenile şi a Victimizării Minorilor, polițiștii din Poliţiei Municipiului Paşcani au desfăşurat două activităţi educativ-preventive la Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga” Paşcani, în cadrul „Săptămânii Altfel”.

Activităţile au avut ca scop însuşirea şi înţelegerea, de către şcolari, a regulilor elementare de circulaţie şi prevenirea accidentelor rutiere.

Cu această ocazie elevilor le-au fost prezentate principalele reguli de circulaţie, indicatoarele rutiere şi semnificaţia lor.

Întâlnirea a avut un caracter interactiv, fiind testată însuşirea noţiunilor prezentate prin intermediul unor jocuri.

La activităţi au participat 133 de elevi şi 5 cadre didactice.

 

 

 

 

ACTIVITATE PREVENTIVĂ A POLIȚIŞTILOR DE LA LEȚCANI

 

La data de 26 martie a.c., în baza Programului Cadru de Prevenire a Delincvenţei Juvenile şi Victimizării Minorilor, a Programului Naţional „Şcoala Altfel” şi a planului de acţiune propriu, polițiștii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani au desfășurat activități educativ – preventive la Şcoala Gimnazială Larga Jijia din comuna Movileni.

Activităţile au fost interactive, fiind prezentate situaţii de risc, atât în familie cât şi la şcoală sau pe stradă.

De asemenea, elevilor le-au fost prezentate filme cu caracter educativ prin  intermediul cărora s-a urmărit inducerea unor comportamente bazate pe respectarea normelor rutiere.

Totodată, participanţii au fost încurajaţi să poarte discuţii deschise cu părinţii şi cu

cadrele didactice atunci când se află în situaţii dificile.

Elevii au efectuat teste privind circulaţia rutieră, în urma cărora le-au fost înmânate diplome de participare.

La finalul activităţii, au fost distribuite afişe cu mesaje privind educaţia rutieră în rândul minorilor.

La activitate au participat 52 de elevi, 3 cadre didactice şi 2 lucrători din cadrul compartimentului de asistenţă socială al Primăriei Comunei Movileni.