04 Decembrie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 04.12.2017

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI PENTRU COMBATEREA ACCIDENTELOR RUTIERE ÎN MINIVACANŢA DE 1 DECEMBRIE

În perioada 01 – 03 decembrie a.c., polițiștii rutieri au acționat pentru combaterea accidentelor rutiere generate de nerespectarea regimului legal de viteză și consumul de alcool.

Au fost aplicate 318 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 138.885 de lei, dintre care 143 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3 pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, 8 pentru depășiri neregulamentare și 164 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reținute 8 certificate de înmatriculare și 33 de permise de conducere dintre care 14 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 5 pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice și 5 pentru depășiri neregulamentare.

Totodată, au fost constatate 11 infracțiuni dintre care 9 la regimul rutier.

Exemple:

1.Un bărbat de 42 ani, din județul Suceava, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuamtum de 1.305 de lei, fiindu-i reținut permisul de conducere pentru 90 de zile, întrucât a fost depistat conducând un autoturismul pe DN 2, pe raza comunei Mirosloveşti, cu viteza de 110 km./h, pe un sector de drum limitat la 50 de km/h.

2.Un tânăr de 21 de ani, din mun. Iaşi, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1.305 de lei, fiindu-i reținut permisul de conducere pentru 90 de zile, întrucât a fost depistat conducând un autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.

3. Un bărbat de 31 de ani, din municipiul Iași, a fost depistat pe Şos. Calea Galata, din mun. Iaşi, în timp ce conducea un autoturism având o alcoolemie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

 

TÂNĂR CERCETAT PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ, ARESTAT PREVENTIV PENTRU 30 DE ZILE

La data de 02 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Podu Iloaiei au identificat un tânăr de 28 de ani, din orașul Podu Iloaiei, bănuit de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie calificată.

Astfel, la data de 02 noiembrie a.c., acesta ar fi pătruns în locuința unei femei de 76 de ani, din oraşul Podu IloaieI, de unde, prin amenințări și acte de violență, ar fi sustras două pături.

Prejudiciul în valoare de aproximativ 150 de lei a fost recuperat în totalitate

În baza probatoriului administrat în cauză, tânărul a fost reținut, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore.

La data de 03 decembrie a.c., tânărul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi și Judecătoriei Iași, instanța dispunând  arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

 

BĂRBAȚI CERCETAŢI PENTRU FURT CALIFICAT

La data de 03 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pașcani au fost sesizați despre faptul că două persoane au sustras bunuri dintr-un magazin, situat pe raza municipiului Pașcani.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au depistat, pe o stradă, din municipiul Pașcani, cele două persoane: doi bărbați de 38 și 40 de ani, ambii din județul Bacău, care aveau asupra lor 3.700 de țigarete de diferite mărci, susceptibile a fi sustrase din magazin.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și predate persoanei vătămate.

În cauză s-au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Cercetările continuă.

 

BĂRBAT CERCETAT PENTRU CONTRABANDĂ CU ȚIGĂRI ȘI ALCOOL

La data de 01 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Iași au depistat pe bulevardul Poitiers, din municipiul Iaşi, un bărbat de 40 de ani, din municipiul Paşcani, care avea asupra țigarete și alcool susceptibile a proven  din contrabandă.

Cantitatea de 24.540 de țigarete și 13 litri de băuturi alcoolice a fost ridicată în vederea confiscării.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”contrabandă”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 cu modificările şi completările ulterioare.

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE

La data de 04 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au oprit pentru control un autoturim condus pe Bld. Socola, din mun. Iaşi, de un bărbat de 41 de ani, din  comuna Aroneanu.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest rezultând o alcoolemie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE, CIRCULÂND CU UN AUTOTURISM NEÎNMATRICULAT

 

La data de 03 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Iași, au oprit pentru control un autoturism condus pe DJ 248B, pe raza comunei Mironeasa, de un tânăr de 20 de ani, din județul Galați.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constatat că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

De asemenea, s-a constatat că autoturismul nu este înmatriculat pentru a circula pe drumurile publice.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR PENTRU ASIGURAREA UNUI CLIMAT DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ CORESPUNZĂTOR

În perioada de 02 – 03 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Hîrlău şi Secţiei 9 Poliţie Rurală Hîrlău au acţionat pe raza de competenţă pentru accentuarea climatului de siguranţă publică şi combaterea faptelor cu violenţă, în zona barurilor şi a altor unităţi similare şi a încălcării normelor legale de circulaţie pe drumurile publice.

Au fost verificați 8 agenți economici, legitimate 201 de persoane, controlați 17 căruțași, 85 de autovehicule și 19 baruri.

Au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale în valoare de 11.695 de lei, dintre care 13 conform  O.U.G 195/2002,  23 comform Legii 61/1991, 2 conform Legii 12 / 1990 și 4 conform altor acte normative.                       

De asemenea, au fost reținute 1 permis de conducere și 1 certificat de înmatriculare.

Exemple:

1. O femeie de 46 de ani, din comuna Cotnari, a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 200 de lei, întrucât, a provocat scandal la domiciliu, adresând înjurii şi expresii jignitoare unei alte femei, din aceeaşi localitate.

2.Un bărbat de 54 de ani, din municipiul Iași, a fost sancţionat contravențional cu amendă în cuantum de 500 de lei, întrucât a efectuat acte de comerţ, în piaţa agroalimentara Focuri, fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege.

3. Un tânăr de 21 de ani, din județul Botoșani, a fost sancţionat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, fiindu-i reţinute plăcuţele cu numerele de înmatriculare, întrucât a condus un autoturism pe strada Eternitate, din oraşul Hîrlău, fără a avea poliţa de asigurare.

 

MINORĂ GĂSITĂ DE POLIȚIȘTII IEȘENI

La data de 02 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secție 1 Poliție Iași au depistat o minoră de 13 ani, din municipiul Iași, care, în aceeași zi, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Acesta a fost depistată în timp ce călătorea cu un mijloc de transport în comun, pe raza municipiului Iași.

Minora a declarat că în perioada în care a lipsit de la domiciliu nu a fost victima vreunei infracțiuni, fiind revocate formele de urmărire.

 

A REFUZAT SĂ-I FIE RECOLTATE PROBE BIOLOGICE DE SÂNGE ÎN VEDEREA STABILIRII ALCOOLEMIEI

La data de 03 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Bîrnova au depistat un autoturism condus, pe raza comunei Bîrnova, de un bărbat de 41 de ani, din muncipiul Iași, care emana halenă alcoolică.

Bărbatul a refuzat recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiuunii de refuzul sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC CU O AUTOUTILITARĂ NEÎNMATRICULATĂ

La data de 02 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Paşcani au oprit pentru control o autoutilitară condusă pe DN28A, pe raza comunei Ruginoasa, de un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constat că autoutilitara este radiată din circulaţie din data de 28.12.2016.

De asemenea, conducătorul auto a prezentat pentru control o poliţă de asigurare falsificată.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și uz de fals.

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE LA LEȚCANI, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

La data de 02 spre 03 dcembrie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani au acţionat, pe raza de competenţă, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, a cauzelor generatoare de accidente rutiere și nerespectării prevederilor legale privind paza obiectivelor.

Au fost controlate 5 societăți comerciale, legitimate 88 de persoane și verificate 55 de autovehicule.

Au fost aplicate 44 de sancțiuni contravenționale în valoare de 36.840 de lei, dintre care 29 conform Legii 61/1991 , 7 conform O.U.G. 195/2002 ,  2 conform H.G. 301/2012 , 2 conform Legii 12/1990 , 1 conform Legii 333/2002 , 1 conform  Legii 8/1996 , 1 conform O.G. 28/1999   și 1 conform O.G. 34/2008 .

Au fost reținute 2 certificate de înmatriculare și 1 permis de conducere.

De asemenea, a fost constatată, în flagrant, o infracțiune.

Totodată, au fost confiscate bunuri în valoare de aproximativ 450 de lei.

Exemple:

1.Un tânăr de 20 de ani, din comuna Horleşti, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei întrucât, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, a provocat şi participat efectiv la scandal pe drumul public, a tulburat ordinea şi liniştea publică prin strigăte şi larmă şi a proferat expresii şi cuvinte jignitoare persoanelor prezente.

2.O societate comercială, din comuna Storneşti, a fost sancţionată cu amendă în cuamtum de 2.000 de lei, find confiscate țigarete și alcool, întrucât în incinta societăţii se ofereau spre comercializare băuturi alcoolice, fără ca societatea să aibă ca autorizaţie să desfăşoare activităţi de ”baruri sau alte activităţi de bar”. De asemenea, în incinta societăţii erau comercializate țigarete la un preț mai mare decât preţul maxim admis pentru respectivele sortimente.

3. Patru bărbați de 23, 25, 28 și 32 de ani, toţi din comuna Sineşti, au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 200 de lei fiecare, întrucât au consumat băuturi alcoolice în locuri publice.

 

TENTATIVĂ DE ÎNȘELĂCIUNE EȘUATĂ

La data de 01 decembrie a.c., polițiștii  din cadrul Secţiei 3 Poliţie Iași au fost sesizați de către o femeie, din municipiul Iaşi, despre faptul că, în aceeași zi, o persoană necunoscută ar fi contactat-o telefonic, s-ar fi prezentat ca fiind cadru medical și i-ar fi solicitat să plătească de 3.000 euro la Casa de Asigurări, întrucât fiica acesteia ar fi suferit un accident rutier.

Femeia nu a plătit suma solicitată.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă la înşelăciune”, iar cercetările continuă în vederea identificării persoanelor bănuite de comiterea faptei și tragerii la răspundere penală a acestora.