05 Decembrie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 05.12.2017

Acţiune pentru verificarea legalităţii transportului de persoane
 

La data de 04 decembrie a.c., poliţiştii rutieri de la Iaşi, Paşcani, Hîrlău şi Târgu Frumos au organizat şi desfăşurat o serie de acţiuni pentru verificarea transportului rutier public de persoane, în special de elevi.

Poliţiştii au aplicat 44 de sancţiuni contravenţionale transportatorilor de persoane, în valoare de 8.945 lei, dintre care 12 pentru centură, 3 pentru nerespectarea numărului de locuri, 9 pentru defecţiuni tehnice, 1 pentru utilizare telefon, 1 pentru lipsă I.T.P., iar restul pentru alte abateri. A fost constatată o infracţiune.


Exemple:
1. Un bărbat, de 32 ani, din mun. Paşcani, a condus un microbuz pe DE583, în localitatea Poldu Iloiaiei cu viteza de 71 km/h şi fără a purta centura de siguranţă. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu 580 lei amendă şi 5 puncte penalizare.


2. Un bărbat, de 63 ani, din  oraşul Tg. Frumos a condus un microbuz destinat transportului de elevi, pe DE 58  cu viteza de 65 km/h, fără a folosi centura de siguranţă şi fără a avea asupra sa cartea de identitate personală, permisul de conducere şi atestatul profesional. Acesta a fost sancţionat cu amendă în valoare de 580 lei şi 4 puncte penalizare.

3. Un bărbat, de 34 ani, din mun.Iaşi a condus un microbuz pe DN28, în localitatea Osoi, având defecţiuni la sistemul de iluminare. Acesta a fost sancţionat contravenţional conform O.U.G. nr. 195/2002, cu 870 lei amendă şi retragerea certificatului de înmatriculare.

 

Tânăr cercetat pentru tâlhărie calificată, arestat preventiv

Poliţişii Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi au identificat şi condus la cercetări un tânăr, bănuit de comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată.// Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

La data de 04 decembrie a.c., polițiștii ieșeni au identificat și condus la cercetări un tânăr, de 18 ani, din mun. Iași, bănuit că la data de 18 noiembrie a.c. ar fi deposedat, prin acte de violență un alt tânăr, de telefonul mobil.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și predat părții vătămate.

În baza probatoriului administrat în cauză, tânărul, de 18 ani a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore. Acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța dispunând arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Tânărul a fost introdus în Aresul I.P.J. Iași.


Urmărit national depistat de polițiștii ieșeni

La data de 04 decembrie a.c., polițiștii Biroului Urmăriri Iași, împreună cu cei din cadrul Postului de Poliţie Miroslava, au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii emis de către Judecătoria Iaşi, pe numele unui bărbat, de 38 ani, din com. Miroslava.

Asfel, acesta a fost condamnat la executarea pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală.

În baza mandatului de executare a pedepsei, bărbatul a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi.

 

Acţiune a polițiștilor pășcăneni pentru siguranța comunității
 

În perioada 30.11-03.12.2017, polițiștii Secţiei 6 Poliţie Rurală Paşcani au acţionat pe raza de competenţă pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale, a faptelor comise cu violenţă, a actelor de comerţ ilicit și evenimentelor rutiere.

Astfel, 50 de polițiști au legitimat 111 persoane și verificat 43 de atelaje hipo și 81 de autovehicule.

Au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale, în valoare de  36.795 lei, dintre care 61 conform O.U.G. nr. 195/2002, 31 conform Legii nr. 61/1991, 2 conform Legii nr. 12/1990, 4 conform H.G. 984/2005, iar restul pentru alte abateri.

A fost constatată o infracțiune rutieră. Au fost reținute 2 permise de conducere și retras un certificate de înmatriculare.

Spre exemplu, în ziua de 01 decembrie a.c., un bărbat, de 47 ani, din jud. Neamţ a fost depistat pe raza localităţii Hălăuceşti, în timp ce oferea spre vânzare porci fără a deţine documente sanitar-veterinare, conform legislaţiei în vigoare, fapt pentru care a fost sancţionat conform H.G. 984/2005, cu amendă în valoare de 500 lei.

 

A pus în circulaţie un vehicul neînmatriculat

La data de 04 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Iași au oprit pentru control un bărbat, care conducea pe DN 28, în localitatea Tomeşti, un auto cu numere de înmatriculare provizorii de Olanda.

 În urma verificărilor efectuate, a rezultat că autoturismul este radiat din circulaţie de autorităţile din Olanda, la data de 21.11.2017.

Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul neînmatriculat, faptă prev. şi ped. de art. 334, alin. 1, Cod Penal.

 

Depistat conducând un vehicul sub influenţa alcoolului

La data de 04 decembrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Tg. Frumos au oprit în trafic un bărbat, de 29 ani, din jud. Bacău, care conducea un autoturism, din direcţia Roman către Iaşi emanând halenă alcoolică.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Celui în cauză i s-a reţinut permisul de conducere.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice sub influenţa alcoolului sau altor substanţe,  faptă prev. şi ped. de art. 336, alin. 1, din Cod penal.

 

Acţiune în cadrul  proiectului ,,Eroii şoselelor se întorc în siguranţă acasă”

La data de 04 decembrie a.c., în cadrul proiectului ,,Eroii şoselelor se întorc în siguranţă acasă” iniţiat de Asociaţia Naţională Pentru Sprijinirea Victimelor şi Prevenirea Accidentelor Rutiere, în intervalul orar 12:30-13:30, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentanţi ai A.N.S.V.P.A.R. au organizat şi susţinut o activitate la Liceul de Transporturi Iaşi ce a avut ca temă ,,Siguranţa Rutieră”.

Scopul proiectului menţionat este de prevenire şi reducere a numărului de accidente rutiere, motiv pentru care poliţiştii au promovat regulile elementare de siguranţă în calitate de pieton, biciclist sau pasager.

De asemenea, prin această activitate s-a urmărit şi dezvoltarea unui comportament antivictimal şi antiinfracţional în rândul adolescenţilor, precum şi a unei conduite social-educaţionale privind importanţa atitudinii preventive în trafic.

Având în vedere că beneficiarii activităţii au fost elevi cu vârste de peste 14 ani, au fost punctate şi aspecte de natură legislativă extrase din O.U.G. 195/2002 şi Codul Penal.

Au fost aduse în discuţii cazuri concrete în care tinerii au provocat sau au fost victime ale accidentelor rutiere accentuând cauzele producerii acestora, fiind făcute recomandări punctuale care trebuie cunoscute şi aplicate pentru a evita implicarea în evenimente rutiere. Au fost prezentate materiale video şi s-au distribuit un 110 pliante cu tema abordată.

Beneficiarii activităților au fost 100 elevi (clasele a IX-a şi a XII-a) şi 10 cadre didactice.

 

Peste 350 de elevi s-au întâlnit cu polițiștii, în cadrul unor activități preventive


La data de 04 decembrie a.c., în intervalul orar 10:00-13:30, polițiștii Postului de Poliţie Lungani s-au deplasat la Şcolile Gimnaziale Crucea, Zmeu, Goeşti şi Lungani unde au desfăşurat activităţi de prevenire şi combatere a absenteismului şcolar, fiind prelucrată și tema ,,Responsabilitatea elevilor în societate".

Alături de cadrele didactice, poliţiştii au prezentat elevilor aspecte privind creşterea gradului de securitate rutieră, regulile referitoare la deplasarea pe drumurile publice, cum să  prevenim accidentele rutiere, aspecte privind delicvenţa juvenilă, folosirea internetului, cât şi pericolele acestuia şi prevenirea absenteismului şcolar.

Au fost purtate discuţii pe marginea unor cazuri concrete, fiind făcute recomandări punctuale care trebuie cunoscute şi aplicate de orice persoană pentru a evita victimizarea, informaţiile fiind adaptate vârstei beneficiarilor.

La activitate au participat 350 elevi şi 20 cadre didactice şi 3 părinţi