06 Octombrie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 06.10.2017

CONDUCEA UN VEHICUL FĂRĂ A AVEA PERMIS DE CONDUCERE

La data de 5 octombrie a.c., în jurul orei 20:00, poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie au depistat un tânăr, de 22 ani, care conducea pe str. Aurel Vlaicu din mun. Iaşi un autoturism fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Poliţiştii au constatat că numărul de înmatriculare al autovehiculului este expirat şi corespunde unei alte mărci de autoturism.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul neînmatriculat.

 

ACŢIUNE DE AMPLOARE A POLIŢIŞTILOR RUTIERI PENTRU PREVENIREA ABATERILOR COMISE DE PIETONI

La data de 05 octombrie a.c., poliţiştii rutieri au acţionat pe drumurile publice, din judeţul nostru pentru prevenirea accidentelor rutiere generate de abateri ale pietonilor.

Acţiunile s-au desfăşurat pe drumurile publice din judeţul nostru.

Poliţiştii au aplicat 327 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 73.000 lei, dintre care 91 pentru abateri comise de pietoni, iar restul pentru alte bateri.

Au fost reţinute 8 permise de conducere şi 7 certificate de înmatriculare.

Exemplu:

Un bărbat, de 47 ani, din judeţul Neamţ, a traversat str. Cuza Vodă, din localitatea Târgu Frumos, prin loc nepermis pietonilor. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu 290 lei amendă, conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Un tânăr, de 19 ani, din jud. Botoşani, a traversat str. Străpungerii Silvestru prin loc nepermis pentru pietonilor. Acesta a fost sancţionat conform O.U.G. nr. 195/2002 cu amendă.

 

MATERIAL LEMNOS CONFISCAT DE POLIŢIŞTI

La data de 5 octombrie a.c., în jurul orei 08:00, poliţiştii au depistat pe DN28, pe raza localităţii Tomeşti, o autoutilitară care nu avea poliţă RCA valabilă

şi transporta 1,209 mc material lemnos, având avizul de însoţire expirat.
Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 1.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.  132/2017 şi i s-au reţinut certificatul şi plăcuţele înmatriculare.

De asemenea, acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 3000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 şi s-a dispus confiscarea cantităţii de 1,209 mc lemn de foc.

  •  

La data de 5 octombrie a.c., între orele 15:00-18:00, poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Popricani, împreună cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Iaşi, au depistat, în cadrul unei acţiuni, pe DJ 282 C Ţigănaşi-Vlădeni, un tânăr, de 27 ani, care transporta, cu o autoutilitară cantitatea de 3,51 metri cubi de material lemnos (esenţe tari), ce dorea să-l comercializeze fără a avea asupra lui documente justificative.Acesta a fost sancţionat contravenţional, conform Legii nr. 171/2010 şi i s-a confiscat materialul lemnos, care a fost predat reprezentantului Ocolului Silvic Iaşi.

POLIŢIŞTII AU FOST ALĂTURI DE ELEVI, ÎN A 4A ZI A SĂPTĂMÂNII PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

La data de 5 octombrie a.c., între orele 11:00-13:00, în cadrul evenimentului ,,Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” (ediţia a II-a 2017) şi a Acordului de Parteneriat încheiat între I.P.J. Iaşi şi Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir” Iaşi, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale au desfăşurat o activitate educativ-preventivă la unitatea şcolară menţionată. Alături de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, au fost prezenţi şi delegaţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi.

Întâlnirea interactivă a făcut parte din Proiectul intitulat ,,Împreună la obârşiile Europei”, înscris la Concursul Naţional EUROSCOALA(ediţia 2017-2018), care doreşte informarea şi conştientizarea publicului cu privire la valoarea obiectivelor de patrimoniu din judeţul Iaşi şi la măsurile ce trebuie întreprinse pentru protejarea, conservarea şi promovarea acestuia.

În cadrul activităţii, poliţiştii au răspuns întrebărilor adresate de elevi, oferind beneficiarilor detalii privind formele patrimoniului cultural, modalitatea de protejare a acestuia, precum şi aspecte legislative referitoare la braconajul archeologic şi consecinţele acestuia. De asemenea, tinerii au primit indicii legate de importanţa tezaurului naţional mobil şi importanţa fiecărui individ în procesul de apărare a integrităţii valorilor culturale naţionale.

Informaţiile transmise de poliţişti au fost însoţite de materiale video axate pe protejarea patrimoniului naţional. Beneficiari au fost un număr de 120 elevi (clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a) şi 6 cadre didactice.