07 Decembrie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 07.12.2017

Update://Bărbat cercetat pentru infracțiuni la regimul rutier, reținut de polițiști

La data de 05 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Hîrlău au reținut un bărbat de 42 de ani, din comuna Scobinţi, care în cursul lunii noiembrie a.c. a fost depistat pe DJ 281, pe raza comunei Scobinţi, conducând un autoturism fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

De asemenea, în curcul anului 2015, acesta a fost depistat în timp ce ar fi condus un autoturism, pe raza comunei Scobinţi, aflându-se influența băuturilor acoolice și prezentând polițiștilor un permis de conducere susceptibil a fi contrafăcut.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut, pe bază de ordonanță pentru 24 ore.

La data de 06.12.2017, acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Hîrlău şi Judecătoriei Hîrlău, instanța dispunând pe numele săumăsura arestului la domiciliu pentru 30 zile.

 

Acţiune rutieră a polițiștilor de la Tg. Frumos

Polițiștii Serviciului Rutier Iași au constatat că oprirea neregulamentară pe drumurile naţionale cu trafic intens are două consecinţe imediate: pe de o parte generează traversarea neregulamentară a pietonilor printre autovehiculele oprite în loc nepermis, fapt ce poate conduce la producerea accidentelor de circulaţie, iar pe de altă parte oprirea sau staţionarea neregulamentară pe aceste artere intens circulate are o influenţă negativă asupra fluenţei traficului rutier.

În acest context, în perioada 04-05.12.2017, polițiștii Compartimentului Rutier Tg. Frumos au acţionat pe DN 28 (E583) şi DN 28A (DE 58) pentru combaterea opririlor, staţionărilor neregulamentare şi traversărilor prin loc nepermis pietonilor.

Polițiștii au aplicat 15 sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.320 lei, dintre care 3 pentru opriri/staţionări neregulamentare, 3 pietonilor indisciplinați, una pentru alcool, 2 pentru viteză, iar restul pentru alte abateri.

Au fost reținute 3 permise de conducere, dintre care 2 pentru alcool. A fost constatată o infracțiune de conducerea unui auto sub influenţa alcoolului

 EXEMPLE:

1. Un bărbat, de 35 ani, din orașul Tg. Frumos, a condus un autoturism pe strada Cuza Vodă din oraşul Tg. Frumos, pe care l-a oprit în loc nepermis. Cel în cauză a fost sancţionat conform O.U.G. nr. 195/2002, cu 2 puncte amendă şi 2 puncte penalizare.

2. Un bărbat, de 33 ani, din comuna Bălţaţi, a fost depistat traversând strada Cuza Vodă, din oraşul Tg. Frumos prin loc nepermis pietonilor. Cel în cauză a fost sancţionat conform O.U.G. nr. 195/2002 cu 2 puncte amendă.

 

 

Bărbat urmărit national depistat de polițiști

La dta de 06 decembrie a.c., polițiștii Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani au depistat şi identificat pe raza satului Leţcani un bărbat de 39 ani, din comuna Leţcani, pe numele căruia Judecătoria Iaşi - Secţia Penală a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii .

Astfel, acesta a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi, în vederea executării pedepsei de 2 şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de lovirea sau alte violenţe, violare de domiciliu şi distrugere.

 

Bărbat cercetat pentru furt de energie electrică

La data de 06 decembrie a.c., polițiștii Secţiei 4 Poliţie Urbană Iași au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un reprezentant al furnizorului de energie electrică, cu privire la faptul un apartament de pe b-dul Chimiei este alimentat cu energie electrică, direct din firida de palier, fără a fi contorizată energia, printr-o intervenţie neautorizată asupra coloanei de alimentare şi a contorului electric.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au identificat proprietarul apartamentului-un bărbat, de 57 ani, din mun. Iaşi, care a declarat că ar fi montat un nou circuit, cel vechi fiind defectat.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, faptă prev. şi ped. de art. 228, Cod Penal.

 

Acţiune a polițiștilor pășcăneni pentru siguranța cetățenilor

La data de 06 decembrie a.c., polițiștii pășcăneni au acţionat pe raza de competenţă pentru prevenirea şi combaterea actelor şi faptelor antisociale (în special a cerșetoriei și vagabondajului) și evenimentelor rutiere în zona pieţelor agro-alimentare şi lăcaşurilor de cult.

Au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale, dintre care  11 pe linie rutieră, iar 9 pe linie de ordine publică.

Valoarea sancțiunilor aplicate este de 4.060 lei.

 

Acţiune preventivă a polițiștilor din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Iași

La data 06 decembrie a.c., în intervalul orar 11:20 – 13:30, în cadrul Programului de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, poliţiştii Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iași au organizat şi desfăşurat, 5 activităţi educativ-preventive la Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri” Iaşi, având ca beneficiari elevi ai unităţii şcolare.

Astfel, conform proiectului ,,Eroii şoselelor se întorc în siguranţă acasă”, iniţiat de Asociaţia Naţională Pentru Sprijinirea Victimelor şi Prevenirea Accidentelor Rutiere, polițiștii  din cadrul Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţi Iași, Serviciului Rutier Iaşi şi reprezentanţi ai A.N.S.V.P.A.R., au organizat şi susţinut o activitate ce a avut ca temă ,,Siguranţa Rutieră”. Prin această activitate s-a urmărit dezvoltarea unui comportament antivictimal în rândul adolescenţilor, precum şi a unei conduite social-educaţionale  privind importanţa atitudinii preventive în trafic. Având în vedere că beneficiarii activităţii au fost elevi cu vârste peste 14 ani , au fost punctate şi aspecte de natură legislativă extrase din O.U.G. 195/2002 şi Codul Penal.

Au fost aduse în discuţii cazuri concrete în care tinerii au provocat sau au fost victime ale accidentelor rutiere accentuând cauzele producerii acestora, fiind făcute recomandări punctuale care trebuie cunoscute şi aplicate pentru a evita implicarea în evenimente rutiere.

Au fost prezentate materiale video şi s-au distribuit un număr de 180 pliante privind tema abordată. Beneficiari au fost un număr de 180 elevi (clasele XI-XII ) şi 6 cadre didactice.

De asemenea, în cadrul Programului de Prevenire a Infracţiunilor Contra Patrimoniului s-au desfăşurat 4 activităţi unde s-a discutat despre prevenirea furturilor din genţi şi buzunare (recomandări, moduri şi locurile în care operează hoţii din buzunare, ce speculează în comportamentul potenţialelor victime şi care sunt bunurile cele mai sustrase). O atenţie deosebită a fost acordată regulilor elementare de siguranţă personală pe care tinerii trebuie să le cunoască şi să le pună în practică pentru a reduce riscul de a deveni victima unui infractor.

Întâlnirea cu elevii a avut un caracter interactiv şi a îmbinat problematica preventivă cu speţe concrete prezentate de poliţişti. Au fost folosite prezentări power-point şi materiale video. Cu această ocazie, au participat un număr de 100 elevi(clasele a-VI-a şi a-X-a) şi 4 cadre didactice.

La fiecare activitate, beneficiarii au primit informaţii şi despre regimul legal de comercializare, utilizare şi deţinere a materialelor pirotehnice - consecinţele legale, aceştia aflând despre categoriile de materiale pirotehnice pe care le pot folosi şi în ce condiţii pentru a nu încălca prevederile legale şi a nu deveni victime ale accidentelor.

 

Acţiune preventivă a polițiștilor de la Bălțați

La data de 06 decembrie a.c., în intervalul orar 11.30 – 12.30, polițiștii Postului de Poliţie Bălţaţi au desfăşurat împreună cu reprezentanţi ai Şcolii Gimnaziale Valea Oilor activităţi educativ-preventive având ca beneficiari elevii claselor I– VIII , precum şi cadrele didactice.

Astfel, au fost desfăşurate activităţi de instruire şi informare a elevilor şi cadrelor didactice cu privire la prevenirea unor fapte cu violenţă, abandonului şcolar, circulaţiei pe drumurile publice, cât şi a altor aspecte referitoare la buna desfăşurare a activităţilor atât în şcoală cât şi în societate, tinând cont de faptul că în calendarul anului şcolar urmează vacanţa de iarnă.

Au fost prelucrate prevederile Legii 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială, prevederile OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile, unele prevederi din Codul Penal, teme privind delincvenţa juvenilă, prevenirea victimizării minorilor şi tema ’’Internetul – prieten sau duşman’’.

La activitate au participat 85 elevi şi 4 cadre didactice .