10 Ianuarie 2018Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 10.01.2018

CERCETAŢI PENTRU TENTATIVĂ DE TÂLHĂRIE

Polițiștii Postului de Poliție Victoria au identificat și condus la cercetări doi tineri bănuiți de comiterea unei tentative de tâlhărie. Unul dintre aceștia a fost reținut pentru 24 de ore.

Din cercetări a rezultat faptul că, în noaptea de 05/06 ianuarie a.c., în jurul orei 02.00, cei doi ar fi pătruns în locuința unei bătrâne, de 93 ani, din comuna Victoria unde prin exercitarea de acte de violenţă ar fi încercat să o determine să le dea banii pe care îi are. La refuzul acesteia bănuiții comiterii faptei  ar fi părăsit zona fără să fi sustras bunuri.

Precizăm că pe parcursul cercetărilor a fost folosit și un câine polițist de urmă.

Din cercetările efectuate, a mai rezultat că în aceeaşi seară cei doi ar fi sustras din curtea locuinţei unui bărbat 3 curci şi un iepure, prejudiciul fiind recuperat și restituit persoanei vătămate.

La data de 09.01.2018, în baza probatoriului administrat în cauză, unul dintre tineri a fost reţinut pentru o perioadă de 24 ore. Acesta a fost introdus în Arestul I.P.J. Iaşi urmând ca la data de 10.01.2018, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași cu propuneri legale.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situații de fapt și luării măsurilor legale care se impun.

 

 

TINERI CERCETAȚI PENTRU FURTUL BANILOR DIN 3 AUTOMATE DE BILETE

Poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Urbană Iaşi au identificat trei tineri, bănuiţi că ar fi sustras prin forțarea sistemului de închidere, banii din 3 automate de bilete, de pe raza municipiuli Iaşi.

Din cercetări a rezultat că, cele 3 fapte ar fi fost comise în perioada 05-08.01.2018.

Într-unul din cazuri, respectiv în noaptea de 08/09 ianuarie a.c., tinerii ar fi fost surprinşi în flagrant de poliţiştii locali, pe b-dul Independenţei, care ar fi reținut unul dintre ei.

În baza probatoriului administrat în cauze de polițiștii Secției 3 Poliție Urbană Iași unul dintre tineri a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Judecătoriei Iaşi, instanţa dispunând luarea măsurii arestării sale preventive pentru 30 de zile.

De asemenea, tot în baza probatoriului administrat în cauze, polițiștii au reținut al doilea tânăr pentru 24 de ore.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situații de fapt și luarea măsurilor legale care se impun.

 

UPDATE://CERCETAŢI PENTRU FURT REŢINUŢI DE POLIŢIŞTI

La data de 08 ianuarie a.c. poliţiştii Secţiilor de Poliţie Urbană 1 şi 4  şi Secţiei 4 Poliţie Rurală Miroslava cu sprijinul luptătorilor S.A.S. au pus în aplicare două mandate de aducere emise pe numele a doi tineri, de 22 şi 26 ani, ambii din judeţul Cluj bănuiţi de comiterea a 4 furturi din societăţi comerciale de pe raza municipiului Iaşi.

Astfel, cei doi au fost conduşi la sediul Secţiei 4 Poliţie Urbană Iaşi, unde au fost audiaţi, iar în baza probatoriului administrat în cauză au fost fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introduşi în Arestul I.P.J. Iaşi.

Din cercetări a rezultat că, la data de 28 decembrie a.c., cei doi tineri, cel mai probabil în baza unei înţelegeri prealabile ar fi sustras un laptop dintr-o societate comercială, după ce ar fi îndepărtat sistemul antifurt de pe ambalaj.

 Ulterior ar fi sustras din altă societate comercială 6 sticle de şampanie care le-ar fi ascuns sub haine, cauzând un prejudiciu în valoare de 1.897,86 lei.

De asemenea, la data  de 29 decembrie a.c., ar fi sustras din două magazine patru boxe portabile cauzând un prejudiciu total în valoare de 5.499,60 lei.

La data de 09 ianuarie a.c., tinerii au prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi care a dispus plasarea lor sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

 

 

PESTE 11 KG DE TUTUN, FĂRĂ TIMBRU DE ACCIZĂ, RIDICAT DE POLIȚIȘTI

La data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 10:00, polițiștii Secției 5 Poliție Urbană Iași au depistat pe b-dul Poitiers, din mun. Iași doi bărbați de 25 și 42 ani, care deţineau 11,25 kg tutun, respectiv 225 pachete a câte 50 g fiecare, fără timbru de acciză.

Tutunul a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 452, alin. 1, lit. h din Legea 227/2015, privind Codul Fiscal.

 

 

ACŢIUNE ÎN TRAFICUL DIN MUN. IAȘI

La data de 09 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iași au organizat şi desfășurat o acţiune pentru prevenirea și  combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării regulilor rutiere de către pietoni şi de către conducătorii de autovehicule care nu acordă prioritate de trecere pietonilor.

Au fost aplicate 92 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 25.875 lei, dintre care 17 pentru neacordare prioritate pietoni, iar 9 pietonilor indisciplinați. Au fost reținute în vederea suspendării 21 de permise de conducere.

Spre exemplu, un bărbat, de 40 ani a condus un auto marca pe b-dul Socola din mun. Iaşi şi nu a acordat prioritate de trecere unui pieton care traversa regulamentar strada. Acesta a fost sancţionat conform O.U.G. 195/2002, cu amendă în valoare de 580 lei şi reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

 

ACȚIUNE PENTRU VERIFICAREA PAZEI BUNURILOR ȘI VALORILOR

La data de 09 ianuarie a.c., în intervalul orar 10:00-14:00, polițiștii Secţiei 3 Poliţie Urbană Iași au acționat pentru verificarea respectării de către reprezentanții societăților comerciale a prevederilor Legii nr. 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor.

Au fost controlate 12 unități comerciale și verificați 13 paznici. Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale. Au fost verificate 2 echipaje de intervenție. Polițiștii au efectuat 2 instruiri cu personalul de pază aflat în serviciu.

Exemple:
1. A fost sancţionată o societate de pază, conform H.G. nr. 301/2012, cu 2000 lei, deoarece nu a întocmit şi asigurat documentele specifice executării şi evidenţierii serviciului de pază la o societate comercială din mun. Iaşi.

2. A fost sancţionat un agent de securitate conform Legii nr. 333/2003, deoarece a părăsit postul de pază în timp ce se afla de serviciu la o societate comercială.

 

ACŢIUNE PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR LA HÎRLĂU


La data de 09 ianuarie a.c., în intervalul orar 08:00–12:00, polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău şi Secţiei 9 Poliţie Rurală Hârlău au acţionat pe raza de competenţă pentru prevenirea şi combaterea faptelor de comerţ ilicit, a actelor de cerşetorie şi a încălcării normelor legale de circulaţie pe drumurile publice.

Au fost verificate 19 unităţi comerciale, 40 de autovehicule și 12 atelaje hipo. De asemenea, au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.660 lei, dintre care 11 conform Legii nr. 61/1991 și 9 conform O.U.G. nr. 195/2002.

Spre exemplu, la data de 09.01.2018, în jurul orei 11.00, a fost sancţionat contravenţional un bărbat,  de 32 ani, din orașul Hîrlău cu amendă în valoare de 400 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991, întrucât provoca scandal pe str. Logofăt Tăutu, din oraşul Hârlău.