13 Iunie 2018Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 13.06.2018

DEPISTAT ÎN TRAFIC FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE

La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Paşcani au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat de 31 de ani, din județul Suceava, pe DN 2(E85), pe raza comunei Cristeşti.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constatat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

De asemenea, în autoturism a fost identificat un bărbat de 30 de ani, din județul Suceava, care i-ar fi încredințat autoturismul, desi ar fi ştiut că bărbatul de 31 de ani nu deținea permis de conducere.

În cauză s-au întocmit dosare penale pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu deține permis de conducere.

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR IEȘENI PENTRU COMBATEREA ACCIDENTELOR RUTIERE

La data de 12 iunie a.c., polițiiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au acționat pentru combaterea accidentelor rutiere generate de nerespectarea normelor rutiere de către pietoni.

Au fost aplicate 92 de sancţiuni contravenționale în valoare de 22.620 de lei, dintre care 40 pentru nerespectarea regulilor rutiere de către pietoni și 52 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reținute 1 permis de conducere și 1 certificat de înmatriculare.

Spre exemplu, o femeie de 69 de ani, din mun. Iaşi, a fost sancţionată contravențional cu amendă în cuantum de 290 de lei, întrucât a traversat b-dul Dacia, din municipiul Iași, prin loc nepermis pietonilor.

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE LA HÂRLĂU, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

La data de 12 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău şi Secţiei 9 Poliţie Rurală Hârlău au acţionat, pe raza de competenţă, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de comerţ ilicit, a actelor de cerşetorie şi a încălcării normelor legale de circulaţie pe drumurile publice.

Au fost verificate 17 unităţi comerciale, 29 de autovehicule, 5 atelaje hipo și legitimate 67 de persoane.

Au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale în valoare de 12.960 de lei, dintre care 22 conform O.U.G. nr. 195/2002, 9 conform Legii nr. 12/1990 și 1 conform altui act normativ.

De asemenea, au fost reținute 5 permise de conducere, 1 certificat și 1 set de  plăcuţe de înmatriculare.

Exemple:

1. Un tânăr de 23 de ani a fost sancționat contravențional întrucât a fost depistat pe raza orașului Hârlău efectuând acte de comerţ fără a îndeplini condiţiile stabilite prin lege.

2. Un bărbat, de 45 de ani a fost sancţionat contravenţional fiindu-i reținut permisul de conducere, întrucât a condus un autoturism pe str. Bogdan Vodă, din oraşul Hârlău și nu a acordat prioritate de trecere unui pieton angajat regulamentar în traversarea străzii. De asemenea, acesta nu avea polița de asigurare obligatorie valabilă.

 

ACȚIUNI ALE POLIȚIEI IEŞENE, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

Ieri, polițiștii ieşeni au intervenit la peste 90 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au fost aplicate peste 400 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acțiunilor și intervențiilor efectuate au fost constatate 37 de infracțiuni.

La data de 12 iunie a.c., poliţiştii au acționat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 5 acțiuni și s-a intervenit la 91 de evenimente, dintre care 78 au fost sesizate prin 112.

În urma activităților, au fost constatate 37 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 428 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 157.135 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reținute în vederea suspendării 29 de permise de conducere şi au fost retrase 11 certificate de înmatriculare.

 

UPDATE://BĂRBAT CERCETAT PENTRU FAVORIZAREA INFRACTORULUI, REŢINUT DE POLIŢIŞTI

Poliţiştii ieşeni au identificat şi condus la cercetări un bărbat, din mun. Iaşi, bănuit de comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului.// Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore.

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi au identificat un bărbat, de 50 ani, din mun. Iaşi, bănuit de comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului.

Astfel, din cercetări a rezultat că acesta ar fi ajutat un bărbat, după ce acesta din urmă ar fi comis infracţiunea de tâlhărie calificată asupra unei persoane, în noaptea de  21.05.2018, să demonteze şi să ascundă hardul  sistemului DVR montat în imobilul presupusului agresor, care ar fi conţinut înregistrările video ale faptei.

 În baza probatoriului administrat în cauză bărbatul, de 50 ani a fost reţinut pentru o perioadă de 24 ore, fiind introdus în Arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 12 iunie a.c., bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, care a dispus luarea față de acesta a măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile.

 

TENTATIVĂ DE ÎNȘELĂCIUNE EȘUATĂ

 

La data de 12 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani au fost sesizaţi de către o femeie de 77 ani, din com. Dumeşti, despre faptul că ar fi fost contactată telefonic de către o persoană care i-ar fi solicitat să se prezinte la o unitate medicală, din municipiul Iași, pentru a aduce bani necesari unei intervenții chirurgicale a fiicei sale, care ar fi fost implicată într-un accident rutier.

Femeia a realizat că este indusă în eroare pentru obţinerea unui folos patrimonial injust.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,tentativă la înşelăciune”, iar cercetările continuă.

 

TINERI CERCETAȚI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ, REȚINUȚI DE POLIȚIȘTI

La data de 13 iunie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Iași au identificat și condus la cercetări doi tineri, ambii din comuna Prisăcani, bănuiți de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie calificată.

Astfel, în seara zilei 07.05.2018, deplasându-se pe str. Splai Bahlui, din municipiul Iași, ar fi deposedat prin acte de violență de un telefon mobil, un bărbat de 34 de ani, cauzându-i un prejudiciu de aproximativ 1.200 de lei.

Prejudiciul a fost recuperate  în totalitate, urmând a fi predat persoanei vătămate.

În baza probatoriului administrat în cauză, cei doi tineri au fost reţinuţi, pe bază de ordonanță, pentru 24 ore, urmând ca la data de 13.06.2018, să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, cu propuneri legale.

 

CERCETAT PENTRU FURT DIN SOCIETATE COMERCIALĂ

La data de 12 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Iași au fost sesizați de către agenții de pază ai unui complex comercial, din municipiul Iași,  despre faptul că o persoană ar fi sustras produse electronice din incinta magazinului.

Dplasându-se la fața locului polițiștii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei :un tânăr din comuna Valea Lupului, care ar fi sustras din incinta magazinului o baterie externă pentru telefon şi un cablu de date, cauzând un prejudiciu de aproximativ 180 de lei.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ,,furt".

Cercetările continuă.

 

MANDAT DE EXECUTARE A PEDEPSEI ÎNCHISORII PUS ÎN APLICARE DE POLIȚIȘTII DE LA HÂRLĂU

 

La data de 12 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Hârlău au depistat, pe raza comunei Focuri, un bărbat de 37 de ani, din comuna Focuri, pe numele căruia Judecătoria Hârlău a emis un mandat de executare a pedepsei de 2 ani şi 8 luni închisoare.

Acesta este condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” şi ,,părăsirea locului accidentului”.

În fapt, instanţa a reţinut că la data de 20.11.2017, bărbatul a condus un tractor pe drumurile publice, având o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și a fost implicat într-un accident rutier soldat cu victime omeneşt, părăsind locul producerii accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.

În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, bărbatul a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi.