16 Mai 2018Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 16.05.2018

ACȚIUNI ALE POLIȚIEI IEŞENE, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

Ieri, polițiștii ieşeni au intervenit la peste 70 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au fost aplicate peste 500 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acțiunilor și intervențiilor efectuate au constatat 27 de infracțiuni.

La data de 15 mai a.c., poliţiştii au acționat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 11 acțiuni și s-a intervenit la 78 de evenimente, dintre care 68 au fost sesizate prin 112.

În urma activităților, au fost constatate 27 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 506 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 126.640 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reținute în vederea suspendării 17 de permise de conducere şi au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.

 

RAZIE A POLIŢIŞTILOR DE LA HÂRLĂU PENTRU MENŢINEREA SIGURANŢEI PUBLICE

La data de 15 mai a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău şi Secţiei 9 Poliţie Rurală Hârlău au acţionat pentru prevenirea infracţionalităţii stradale,  faptelor de comerţ ilicit, evenimentelor rutiere, depistarea persoanelor urmărite şi pentru menţinerea unui climat optim de siguranţă publică.

Au fost verificaţi 77 de agenţi economici, 11 societăţi comerciale, 131 de autovehicule, 43 de atelaje hipo, 9 biciclişti, 4 persoane aflate sub supraveghere judiciară, 2 persoane arestate la domiciliu şi legitimate 272 de persoane.

Au fost identificaţi un urmărit naţional şi o persoană bănuită de comiterea faptei în cauzele penale cu autori necunoscuţi.

Au fost aplicate 110 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 31.525 de lei, dintre care 46 conform O.U.G nr. 195/2002, 28 conform Legii nr. 61/1991, 28 conform Legii nr. 12/1990, 2 conform H.G. nr. 301/2012, 1 conform Legii nr. 333/2003 şi 5 conform altor acte normative.

De asemenea, au fost reţinute 1 permis de conducere pentru depăşire neregulamentară, 2 certificate şi 2 seturi de plăcuţe cu numere de înmatriculare.

Totodată, au fost confiscate bunuri în valoare de 150 de lei.

 Exemple :

1. O femeie de 62 de ani, din oraşul Târgu Frumos, a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 500 de lei, întrucât a fost depistată, în piaţa agroalimentară Hârlău, efectuând acte de comerţ cu articole de îmbrăcăminte, fără a îndeplini condiţiile stabilite prin lege.

2. Un bărbat de 58 de ani a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, întrucât a fost depistat în incinta unui magazin, din comuna Gropniţa, oferind spre vânzare produse cu termenul de valabilitate expirat sau pentru care nu deţinea documente de provenienţă.

3. Un bărbat de 43 de ani a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 200 de lei întrucât, aflându-se în stare de ebrietate, a provocat scandal pe str. Logofăt Tăutu, din oraşul Hârlău.

4. Un tânăr de 23 de ani, din jud. Prahova, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 580 de lei, fiindu-i reţinut permisul de conducere în vederea suspendării pentru 30 de zile, întrucât a fost depistat pe DE 58, pe raza comunei Cotnari, conducând un autoturism cu viteza de 79 km/h, pe un sector de drum limitat la 50 de km/h. De asemenea, conducătorul auto a efectuat o manevră de depăşire a unui autovehicul în zona de acţiune a indicatorului depăşirea interzisă.

5. Un bărbat de 55 de ani a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, fiindu-i reţinut certificatul şi plăcuţele de înmatriculare, întrucât a fost depistat pe DC145, pe raza comunei Cepleniţa, conducând un autoturism fără a deţine poliţa de asigurare obligatorie valabilă.

 

ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR RUTIERI PENTRU COMBATEREA ACCIDENTELOR RUTIERE

La data de 15 mai a.c., poliţişti din cadrul Biroului Rutier Iaşi au acţionat pentru combaterea accidentelor rutiere generate de nerespectarea normelor rutiere de către pietoni.

Au fost aplicate 115 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 24.265 de lei, dintre care 61 pentru nerespectarea regulilor rutiere de către pietoni şi 54 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reţinute 2 permise de conducere.

Spre exemplu, un bărbat de 38 de ani, din jud. Botoşani, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 290 de lei, întrucât a traversat şos. Nicolina, din municipiul Iaşi, prin loc nepermis pietonilor.

 

ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR RUTIERI PENTRU VERIFICAREA LEGALITĂŢII TRANSPORTULUI PUBLIC DE PERSOANE ŞI MARFĂ

La data de 15 mai a.c., poliţiştii rutieri au acţionat pentru verificarea legalităţii transportului de persoane şi marfă.

Au fost aplicate 95 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 29.775 de lei, dintre care 23 pentru nereguli privind transportul public de persoane, 7 pentru nereguli privind transportul public de marfă şi 65 pentru alte abateri.

De asemenea au fost retrase 2 certificate şi 1 set de plăcuţe de înmatriculare şi reţinute 4 permise de conducere dintre care 1 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, 1 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 1 pentru nerespectarea culorii roşie a semaforului şi 1 pentru neacordare prieritate pietoni.

Exemplu:

1.Un bărbat de 58 ani, din mun. Iaşi, a fost sancţionat contravenţional cu 8 puncte amendă şi 7 puncte penalizare, întrucât a condus un microbuz destinat transportului de persoane pe DN 28 (E583), cu viteza de 82 km/h, pe un sector de drum limitat la 60 km./h. De asemenea, acesta a oprit în loc nepermis şi nu purta centura de siguranţă pe timpul deplasării cu autovehiculul.

 

ACŢIUNE A POLIŢIŞTILOR IEŞENI PE LINIE DE PAZĂ

La data de 15 mai a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Iaşi au acţionat pentru verificarea pazei la societăţile comerciale de pe raza de competenţă.

Au fost controlaţi 15 agenţi de pază, verificate 2 echipaje de intervenţie şi efectuate 15 instruiri cu agenţii de pază aflaţi în serviciu.

Au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 333/2003 în valoare de 3.000 de lei, fiind sancţionaţi 4 agenţi de pază şi 1 adminiatrator de societate.

Exemple :

 

1. Un bărbat de 46 de ani, din com. Tomeşti, administrator a unei săli de jocuri electronice, din municipiul Iaşi, a fost sancţionat contravenţional întrucât nu a remediat deficienţele constatate de poliţie pe linia pazei.

2.Un bărbat, agent de pază, a fost sancţionat contravenţional întrucât a fost depistat executând serviciul de pază la o societate comercială, din municipiul Iaşi, fără ţinuta completă cu care a fost echipat de conducerea unităţii şi fără mijloace de autoapărare.

 

RAZIE A POLIŢIŞTILOR IEŞENI

La data de 15 mai a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Iaşi, Biroului Rutier Iaşi în colaborare cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Iaşi, Biroului de Metrologie Legală Iaşi şi Poliţiei Locale Iaşi au acţionat pe raza de competenţă pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale, a traficului şi comerţului cu ţigarete şi produse din tutun şi încălcării prevederilor legale privind regimul rutier.

Au fost legitimate 43 de persoane, controlate 26 de unităţi economice şi verificate 30 de autovehicule.

Au fost depistată o persoană urmărită şi identificate 4 persoane bănuite de comiterea faptelor în cauzele penale cu autori necunoscuţi.

Au fost aplicate 37 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 11.405 de lei, dintre care 29 conform O.U.G. nr. 195/2002, 3 conform HCLM Iaşi nr. 172/2002, 2 conform Legii nr. 12/1990, 1 conform Legii nr. 61/1991, 1 conform Legii nr.171/2010 şi 1 conform Legii nr. 145/2014.

De asemenea, a fost reţinut un permis de conducere.

Totodată, au fost confiscaţi 0,9 metri cubi de material lemnos.

Exemple:

1.Un bărbat de 72 de ani a fost sancţionat contravenţional întrucât transporta material lemnos cu un autovehicul fără a avea avizul de transport.  Cei 0,9 metri cubi de material lemnos au fost ridicaţi în vederea confiscării.

 

2. A fost găsită o minoră de 16 ani, urmărită naţional, care a plecat de la şcoală şi nu a mai revenit la domiciliu.

3. Un bărbat de 50 de ani a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 870 de lei, fiindu-i ridicat permisul de conducere, întrucât a fost depistat pe Şos. Nicolina, din municipiul Iaşi, în timp ce conducea un autoturism având permisul de conducere expirat din data de 11.03.2018.