17 Martie 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 17.03.2017

BULETIN DE PRESĂ 17.03.2017

UPDATE:// TÂNĂR CERCETAT PENTRU FURT, REŢINUT DE POLIŢIŞTI

Poliţiştii ieşeni au identificat şi adus la cercetări, la câteva ore de la sesizare, un tânăr bănuit de comiterea infracţiunii de furt. //Acesta a fost reţinut.

La data de 15 martie a.c., poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Urbană Iaşi au identificat şi adus la cercetări un tânăr, de 21 ani, din mun. Iaşi, bănuit că, la data de 13 martie a.c., în jurul orei 17.00,  profitând de neatenţia angajaţilor, ar fi sustras dintr-o vitrină a unui magazin din mun. Iaşi,  un ceas, în valoare de 3.540 lei.

În baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reţinut pentru 24 de ore  şi introdus în arestul I.P.J. Iaşi.

La data de 16 martie a.c., bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, care a propus înlocuirea măsurii controlului judiciar, dispusă în cadrul unui alt dosar penal, cu măsura arestării preventive.

Măsura propusă a fost admisă de Judecătoria Iaşi, care a dispus arestarea preventivă a bărbatului pentru 30 de zile.

Prejudiciul în valoare de 3.540 lei a fost recuperat în totalitate.

Cercetările continuă.

 

ACŢIUNE PENTRU PREVENIREA ÎNCĂLCĂRII LEGISLAŢIEI RUTIERE

La data de 16 martie a.c., poliţiştii rutieri au acţionat pe  D.N. 2 şi D.N. 28A, pentru combaterea încălcării normelor rutiere privind folosirea centurii de siguranţă, dispozitivelor de retenţie omologate, căştilor de protecţie şi a telefoanelor mobile. S-a acţionat, de asemenea, pentru prevenirea excesului de viteză de către conducătorii auto.

Au fost aplicate 69 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 30.660 lei, dintre care 44 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 9 pentru nefolosirea centurii de siguranţă  şi 16 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reţinute 7 permise de conducere, dintre care 3 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3 pentru depăşiri neregulamentare şi 1 pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului.

Spre exemplu, un bărbat de 32 de ani, din municipiul Iaşi, a fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea prevederilor  O.U.G. nr. 195/2002, cu amendă în valoare de 2.900 lei, fiindu-i reţinut permisul de conducere, în vederea suspendării, pentru 90 de zile, întrucât conducea un autoturism pe DN 28A, în afara localităţii Costeşti, cu viteza de 143 km/h, pe un sector de drum limitat la 90 km/h.

 

MINORĂ DISPĂRUTĂ, GĂSITĂ DE POLIŢIŞI

La data de 16 martie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie, au depistat  pe str. Nicoriţă, din mun. Iaşi, o minoră de 17 ani, despre care, în urma verificărilor s-a stability că figurează ca urmărită naţional.

Astfel, aceasta era dispărută din data de 08.11.2016, după ce ar fi plecat dintr-un centru pentru minori.

Poliţiştii au clarificat situaţia tinerei.

 

MANDAT DE EXECUTARE A PEDEPSEI ÎNCHISORII PUS ÎN APLICARE DE POLIŢIŞTI

La data de 16 martie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 2 Poliţie Iaşi au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare, emis de Tribunalul Iaşi, pe numele unui bărbat de 29 de ani, din municipiul Iaşi.

Bărbatul este condamnat pentru săvârşirea infracţiunii deţinere de droguri de risc, fără drept, faptă prev.şi ped. de art.2 din Legea nr.143/2000.

În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, acesta a fost încarcerat în Penitenciarului Iaşi.

 

ACŢIUNE PE LINIA VERIFICĂRII PAZEI

La data de 16 martie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Iaşi au acţionat conform Legii nr. 333/2003 şi H.G. 301/2012, pentru a verifica paza obiectivelor situate pe raza de competenţă.

Au fost controlate 15 obiective economice, 6 unităţi de învăţământ. Au fost verificate 6 săli de jocuri, 10 agenţi de pază şi legitimate 21 de persoane.

De asemenea, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale în valoare de 700 de lei, dintre care 3 conform Legii 333/2003 şi 3 conform altor acte normative.

Spre exemplu, un bărbat de 33 de ani, din municipiul Iaşi, a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 100 de lei conform art.46, lit.b din Legea 333/2003, întrucât a fost depistat dormind în timp ce se afla în executarea serviciului de pază la un complex comercial, din municipiul Iaşi, lăsând obiectivul nesupravegheat.

 

ACTIVITATEA PREVENTIVĂ A POLIŢIŞTILOR PĂŞCĂNENI

La data de 16 martie a.c., în cadrul Programului de Prevenire a Delincvenţei Juvenile şi Victimizării Minorilor, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei municipiului Paşcani împreună cu un elev al Şcolii de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina au desfăşurat o activitate educativ-preventivă la Grădiniţa cu Program Prelungit  4 Paşcani, având va temă „Circulaţia pe drumurile publice”.

Activitatea s-a desfăşurat la grupa „mijlocie” şi „mare”, având drept scop însuşirea şi înţelegerea, de către preşcolari, a regulilor elementare de circulaţie şi prevenirea accidentelor rutiere.

În cardul activităţii au fost prezentate principalele reguli de circulaţie, indicatoarele rutiere şi semnificaţia lor.

Întâlnirea a avut un caracter interactiv, ulterior poliţiştii testându-le copiilor  însuşirea noţiunilor prezentate.

De asemenea copiii au prezentat un mic program artistic cu tema dată.

La activităţi au participat 40 de preşcolari şi 2 cadre didactice.

 

RAZIE A POLIŢIŞTILOR DE LA TÂRGU FRUMOS

La data de 16 martie a.c., poliţiştii din cadrul  Poliţiei Oraşului Tg. Frumos şi Secţiei 7 Poliţie Rurală Tg. Frumos au acţionat pentru a prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale, comerţului ilicit şi evenimentelor rutiere.

Au fost controlaţi 12 agenţi economici, 26 de autovehicule şi legitimate 93 de persoane.

De asemenea, au fost applicate 48 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.950 de lei, dintre care 25 conform  O.U.G. nr. 195/2002, 11 conform Legii nr. 12/1990, 10 conform Legii nr. 61/1991 şi 2 pentru alte abateri.

A fost reţinut 1 permise de conducere.

Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării bunuri precum: 220 de ţigarete şi 15 buc. gablonţuri, în valoare de 550 de lei.

Exemple:

1. Un tânăr de 25 de ani, din com.Hărmăneşti, a fost sancţionat cu amendă de 1.740 de lei conform O.U.G. nr. 195/2002, fiindu-i reţinut permisul de conducere, întrucât a fost depistat pe strada Cuza Vodă, din oraşul Tg Frumos, conducând un auto marca Opel, fiind  sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără a purta centura de siguranţă pe timpul deplasării.

 2. O femeie de 56 de ani, din oraşul Târgu Frumos, a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 500 de lei, conform Legii nr. 12/1990 întrucât a fost depistată în bazarul din Tg.Frumos, în timp ce oferea spre comercializare 15 inele de culoare aurie, a căror provenienţă nu a putut fi dovedită. Cele 15 inele au fost ridicate în vederea confiscării.