18 Mai 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 18.05.2017

TINERI CERCETAȚI PENTRU TÂLHĂRIE CALIFICATĂ

La data de 16 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Tg. Frumos au reținut 4 tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, toți din comuna Brăiești, bănuiți de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie calificată.

Astfel, la data de  15 mai a.c., după ce ar fi avut o înţelegere prealabilă, aceștia ar fi deposedat prin violență de un telefon mobil, un aparat de tuns și 100 de lei, un tânăr de 21 de ani, din comuna Lungani, care se deplasa cu un moped pe raza comunei Brăiești.

Cei patru tineri au fost reținuți, pe bază ordonanță, pentru 24 de ore, iar la data de 

17 mai a.c. au fost prezentaţi Parchetului de pa lângă Judecătoria Pașcani și Judecătoriei Pașcani, instanță care a dispus față de unul dintre aceștia arestarea preventivă pentru 30 zile, iar  față de ceilalți 3 măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

ACȚIUNE PENTRU PREVENIREA EVENIMENTELOR RUTIERE LA TRECERILE LA NIVEL CU CALE FERATĂ

La data de 17 mai a.c., polițiștii rutieri împreună cu cei ai Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Iaşi au desfăşurat o acţiune pentru depistarea conducătorilor de autovehicule care nu respectă regulile rutiere instituite în zona trecerilor la nivel cu calea ferată.

Au fost aplicate 205 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 12 pentru nerespectarea regulilor de circulație instituite în zona trecerilor la nivel cu calea ferată și 193 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reținute 15 permise de conducere, dintre care 5 pentru trecerea pe culoarea roşie a semaforului la trecerea la nivel cu cale ferată, 2 pentru depăşire la trecerea la nivel cu cale ferată și 8 pentru alte abateri.

Totodată au fost retrase 10 certificate de înmatriculare și 6 seturi de plăcuțe de înmatriculare.

A fost constatată o infracțiune la regimul rutier.

Spre exemplu, un bărbat de 42 de ani, din județul Argeş, a fost sancţionat contravenţional cu 9 puncte amendă, fiindu-i reținut permisul de conducere pentru 90 de zile, întrucât a fost depistat conducând o autoutilitară pe DN 28, pe raza localității Podu Iloaiei şi nu a oprit la trecerea la nivel cu calea ferată, deşi semnalele acustice şi luminoase erau puse în funcţiune.

 

TÂNĂR CERCETAT PENTRU FURT DE TELEFON MOBIL

La data de 17 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Iași au identificat un tânăr de 18 ani, din comuna Tomești, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt.Astfel, la data de 27 aprilie a.c., în timp ce se afla în incinta unui complex comercial, din municipiul Iași, după ce persoana vătămată i-ar fi dat un telefon mobil, în valoare de 350 de lei, ar fi profitat de neatenția acesteia și ar fi plecat cu bunul.

Cercetările continuă, urmând ca la finalizarea acestora, dosarul penal întocmit să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, cu propuneri legale.

 

FEMEIE CERCETATĂ PENTRU FURT DE TELEFON MOBIL

La data de 17 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Iași au identificat o femeie de 42 de ani, din municipiul Iași, bănuită de comitera unei infracțiuni de furt.

Astfel, la data de 13.02.2016, unei  femei de 33 ani,  în timp ce se afla în incinta unei societăţi comerciale, persoana bănuită de comiterea faptei – angajată a respectivei societăţi i-ar fi sustras un telefon mobil din geanta lăsată nesupravegheată, cauzându-i un prejudiciu de aproximativ 800 de lei.

Cercetările continuă, urmând ca la finalizarea acestora, dosarul penal întocmit să fie prezentat Parchetului de pa lângă Judecătoria Iași, cu propuneri legale.

 

 

TENTATIVĂ DE ÎNȘELĂCIUNE EȘUATĂ

La data de 17 mai a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliţie Hărmăneşti au fost sesizaţi despre faptul că o femeie de 62 de ani, din comuna Hărmăneşti, a fost victima unei tentative de înşelăciune, prin metoda accidentul.

Astfel, aceasta le-a declarat poliţiştilor că a fost contactată telefonic de către o persoană, care s-a prezentat ca fiind comisar de poliţie și care i-a spus că îi va face legătura cu Consulatul Român din Spania, pentru a-i comunica un lucru important.

Imediat la telefon a intervenit o altă persoană, care s-a recomandat ca fiind avocat şi care i-a comunicat că fiul său a comis un accident de circulaţie pe o trecere de pietoni şi a accidentat două persoane, iar pentru a-l ajuta să nu-i fie întocmit dosar penal trebuie să-i trimită 7.000 de euro, urmând să revină cu un telefon pentru a-i da detailii.

Femeia a fost sunată din nou de aceeași persoană după 10 minute, însă la telefon a răspuns fratele său care i-a cerut persoanei necunoscute să se recomande, moment în care acesta a închis brusc telefonul.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la înșelăciune.

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI

La data de 17 mai a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iași au depistat pe strada  Sergent Grigore Ioan, din municipiul Iaşi, un autoturism al cărui șofer nu folosea centura de siguranţă pe timpul deplasării cu autoturismul şi vorbea la telefonul mobil fără a utiliza dispozitiv tip „mâini libere”.

Polițiștii au efectuat semnal regulamentar de oprire autoturismului, însă conducătorul auto și-a continuat deplasarea,  procedându-se la urmărirea acestuia  și oprirea în trafic pe strada Tabacului, din municipiul Iași.

A fost identificat conducătorul auto: un bărbat de 41 de ani, din municipiul Iași.

Întrucât bărbatul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o alcoolemie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului” conform art. 336, alin. 1, C.P.

 

ACȚIUNE PRNTRU VERIFICAREA ȘEDERII STUDENȚILOR STRĂINI ÎN CĂMINELE DIN IAȘI

La data de 17 mai a.c., poliţiştii din cadrul Biroului pentru Centrul Universitar Iași împreună cu cei ai Serviciului pentru Imigrări Iaşi au desfășurat o acţiune pe linia evidenţei populaţiei şi verificării legalităţii şederii studenţilor străini în căminele studenţeşti situate pe raza municipiului Iași.

Au fost verificate 2 cămine studențești, controlate 2 cărţi de imobil, legitimați 77 de studenţi români și verificați 16 studenţi străini.

De asemenea, au fost aplicate 3 sancţiuni contravenționale în valoare de 120 de lei, conform O.G. nr. 97/2005.

Spre exemplu, un tânăr de 22 de ani, din comuna Horlești, student al unei universități din municipiul Iași, a fost sancţionat contravențional conform O.G. nr. 97/2005, cu amendă în cuantum de 40 de lei, întrucât a fost depistat locuind într-un cămin studențesc, din municipiul Iași, fără să fi făcut demersurile necesare pentru obţinerea vizei de reşedinţă şi înscrierea în cartea de imobil.

 

ACȚIUNE PREVENTIVĂ A POLIȚIȘTILOR IEȘENI

La data de 17 mai a.c., conform prevederilor planului pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iași au desfășurat două activităţi preventive la sediul Grădiniţei nr. 26 Iaşi și la sediul Centrului Rezidenţial pentru Mame Aflate în Dificultate Iaşi.

Astfel, în cadrul activității desfășurate la sediul Grădiniţei nr. 26 Iaşi s-a discutat cu cei mici despre măsuri ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru siguranţa personală (în familie, la şcoală, pe stradă) şi a bunurilor și despre principalele reguli de circulaţie ce trebuie respectate pentru a fi în siguranţă pe stradă, în calitate de pieton sau biciclist.

La finalul activităţii au fost înmânate preşcolarilor pliante şi caiete cu un conţinut preventiv pe linia siguranţei rutiere adaptate vârstei lor.

 

La activitate au participat 60 de copii şi 6 cadre didactice.

De asemenea, la sediul Centrului Rezidenţial pentru Mame Aflate în Dificultate Iaşi, în cadrul Proiectului Biblio-Şcoala de Pietoni, împreună cu reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene “Gh. Asachi” Iaşi şi ai Societăţii Naţionale Crucea Roşie din România – Filiala Iaşi, polițiștii au desfăşurat o activitate educativ-preventivă, fiind promovate regulile elementare de siguranţă rutieră, dezvoltarea unui comportament antivictimal şi antiinfracţional în rândul adolescenţilor şi a unei conduite preventive în trafic și prezentate tehnici de prim ajutor în caz de accident.

Întâlnirea cu beneficiarii centrului a avut un caracter interactiv şi a îmbinat problematica preventivă cu speţe concrete. Informaţiile şi mesajele transmise de poliţiştii de prevenire au fost adecvate vârstei şi nivelului de înţelegere al adolescenţilor.

La activitate au participat 40 de copii şi 1 cadru didactic.