19 Mai 2017Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 19.05.2017

ACȚIUNE PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELOR RUTIERE

La data de 18 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Iași au desfășurat o acțiune pentru prevenirea evenimentelor rutiere generate de viteza excesivă sau depăşirile neregulamentare.

Au fost aplicate 39 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 24.430 de lei, dintre care 9 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3 pentru depășiri neregulamentare, 4 pentru lipsa poliței de asigurare obligatorie și 23 pentru alte abateri.

De asemenea, au fost reținute 8 permise de conducere, dintre care 5 pentru depășirea limitei legale de viteză și 3 pentru depășiri neregulamentare.

Spre exemplu, un tânăr de 25 de ani, din județul Botoşani, a fost sancţionat contravenţional cu 9 puncte amendă, fiindu-i reținut permisul de conducere, întrucât a fost depistat conducând un autoturism pe DN 24C, în afara localităţii Probota, cu viteza de 153 km/h, într-o zonă unde limita maximă de viteză este de  90 km/h.

 

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC, CONDUCÂND UN AUTO RADIAT

La data de 18 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au depistat un bărbat,  de 37 de ani, din orașul Hîrlău, care conducea un autoturism pe b-dul N. Iorga, din municipiul Iaşi  fără a folosi centura de siguranţă.

În urma verificarilor efectuate de polițiști, s-a constat că  autoturismul figura în baza de date „radiat la cerere din data de 22.03.2016.”

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neânmatriculat”.

 

 

ACCIDENT RUTIER SOLDAT CU VICTIME OMENEȘTI

La data de 18 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au fost sesizați despre faptul că în municipiul Iași, a avut loc un accident rutier soldat cu victime omenești.

Din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat că un bărbat de 33 de ani, din municipiul Iași, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Tabacului, din municipiul Iași, ar fi surprins şi accidentat un bărbat de 37 ani, din municipiul Iaşi, care s-ar fi angajat în traversarea străzii prin loc nepermis pietonilor.

În urma accidentului a rezultat rănirea pietonului, care a fost transportat la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând că nu se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, conform art. 196 C.P.

 

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC, FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE

 

La data de 18 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Iaşi au oprit pentru control un moped condus de un bărbat de 47 de ani, pe DJ 248, pe raza localității Scânteia.

Bărbatul a declarat că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

De asemenea, s-a stabilit că mopedul i-ar fi fost încredinţat pentru a fi condus pe drumurile publice de către propietar, un bărbat de 42 de ani, din comuna Scânteia, care ar fi ştiut că cel care persoana nu posedă permis de conducere.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere  şi încredinţarea unui vehicul unei persoane despre care știe ca nu posedă permis de conducere.

 

 

ACȚIUNE PENTRU  VERIFICAREA PAZEI SOCIETĂȚILOR COMERCIALE

La data de 18 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Iași au acţionat pentru identificarea societăţilor comerciale care nu sunt asigurate cu pază şi au controlat paza proprie neînarmată de la unităţile care îşi desfăşoară activitatea pe raza secţiei.

Au fost controlate 11 unităţi economice, 12 agenți de pază, verificate 2 echipaje de intervenție și efectuate 2 instruiri cu agenții de pază aflați în serviciu, fiind sancționați 4 agenți de pază și 3 administratori de societăți comerciale.

De asemenea, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenționale, în valoare de 2.000 de lei, conform Legii 333/2003.

Exemple :

1.O femeie de 40 de ani, administrator al unei săli de jocuri electronice, din municipiul Iași, a fost sancţionată cu amendă în cuatum de 2.000 de lei, întrucât nu a remediat deficienţele constatate de poliţie pe linia pazei, constând în faptul că nu a achiziţionat un seif agrementat ethnic, pentru depozitarea valorilor monetare.

2.Un bărbat, de 60 ani, din municipiul Iaşi, agent de pază, a fost sancționat contravențional, întrucât a fost găsit executând serviciul de pază, fără ţinuta completă cu care a fost echipat de conducerea unităţii şi fără mijloace de autoapărare.

 

S-A AUTOACCIDENTAT, FIIND SUB INFLUENŢA BĂUTURILOR ALCOOLICE

 

La data de 18 mai a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Hîrlău au fost sesizaţi despre faptul că pe  DJ 281, pe raza comunei Scobinţi, a avut loc un accident rutier soldat cu victime.

Din primele verificări efectuate de fața locului, s-a constat că un bărbat de 61 de ani, din comuna Scobinţi, în timp ce ar fi încercat să întoarcă căruţa proprietate personală trasă de un cal, pe DJ 281, s-ar fi dezechilibrat şi ar fi căzut de pe scândura atelajului hipo, autoaccidentându-se.

Bărbatul a fost transportat la o unitate medicală, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

 

 De asemenea, acesta a fost testat cu aparatul alcootest, rezultând că se afla sub infuența băuturilor alcoolice.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii situații de fapt.

 

 

 

ACȚIUNE PENTRU ASIGURAREA UNUI CLIMAT DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ CORESPUNZĂTOR

La data de 18 mai a.c., polițiștii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani au acționat pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică precum și pentru combaterea abaterilor săvârşite de conducătorii auto.

Au fost legitimate 41 de persoane, controlate 28 de autovehicule și verificați 3 agenţi economici.

De asemenea, au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 19.570 de lei, dintre care 11 conform O.U.G. nr. 195/2002, 10 conform Legii nr. 61/1991 și 1 conform H.G. nr. 69/2012,

De asemenea, au fost reținute 3 permise de conducere.

exemple:

1. Un bărbat de 40 de ani, a fost sancţionat contravențional cu amendă în cuatum de 9.000 de lei, întrucât a fost depistat efectuând transport public de persoane pe raza comunei Lețcani, cu un  microbuz în care erau 27 de persoane, deşi numărul maxim admis prevăzut în certificatul de clasificare era de 19 persoane.

2. Un tânăr de 19 ani, din orașul Podu Iloaiei a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 1.305 de lei, fiindu-i reținut permisul de conducere pentru 90 de zile, întrucât deplasându-se cu un auto pe DJ 280 C, pe raza comunei Dumeşti, nu a oprit la semnalele acustice şi luminoase în funcţiune de la trecerea la nivel cu calea ferată.

3. O femeie de 41 ani, din comuna Dumeşti a fost sancţionată contravențional cu amendă în cuantum de 1.500 de lei, întrucât a provocat scandal pe drumul public şi a adresat injurii şi expresii jignitoare celor prezenţi.

 

 

ACTIVITATE PREVENTIVĂ A POLIȚIȘTILOR DE LA HÎRLĂU

La data de 18 mai a.c., în cadrul activităţilor ”Şcoala altfel – Să ştii mai multe să fii mai bun” poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Oraşului Hîrlău au desfăşurat o activitate preventivă, beneficiari fiind elevii claselor a X-a B şi a XI-a B şi a XI-a D ai Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Hîrlău.

În cadrul activității au fost prezentate teme pe linia delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, a cunoaşterii legislaţiei rutiere şi a prevenirii accidentelor, măsuri de siguranţă în mediul on-line, precum şi de prevenire a săvârşirii faptelor cu violenţă, punându-se accent pe măsurile ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victima unor fapte comise cu violenţă cât şi persoanele la care trebuie să apeleze în astfel de situaţii.

La eveniment au participat 85 de elevi şi 5 cadre didactice.