20 Septembrie 2023Sursa: IPJ IAȘI

BULETIN DE PRESĂ 20.09.2023

ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

La data de 19 septembrie 2023 poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 350 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor au fost sesizate 25 de infracţiuni.

Poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 5 acţiuni şi s-a intervenit la 102 de evenimente, dintre care 87 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost aplicate 352 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 143.780 de lei și au fost constatate 25 de infracțiuni.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 31 de permise de conducere și retrase 13 certificate de înmatriculare.

UPDATE://BĂRBAT REȚINUT DE POLIȚIȘTI

La data de 18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârlău au reținut un bărbat de 49 de ani bănuit de comiterea infracțiunilor de violență în familie, încălcarea ordinului de protecţie provizoriu și încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie.

În urma probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reținut de polițiști  pentru o perioadă de 24 de ore.

La data de 19 septembrie a.c., acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău și Judecătoriei Hârlău, instanța dispunând luarea măsurii arestării preventive față de acesta pentru 30 de zile.

Cercetările continuă.

REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU FURT CALIFICAT

La data de 19 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Răducăneni au reținut un tânăr în vârstă de 20 de ani, din comuna Cozmești, bănuit de comiterea infracțiunii de ,,furt calificat”.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în noaptea de 18/19 septembrie a.c., acesta s-ar fi deplasat la o societate comercială din comuna Cozmești, unde ar fi spart geamul de la fereastra societății cu o piatră și ar fi pătruns în incinta acesteia, de unde ar fi sustras bani și produse în valoare de 700 de lei.

În baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore și introdus în Arestul IPJ Iași.

La data de 20 septembrie a.c., tânărul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni și Judecătoriei Răducăneni, cu propuneri legale.

Cercetările continuă.

CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI AUTO SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE

La data de 19 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au oprit pentru control un auto condus de un bărbat în vârstă de 37 de ani, din comuna Holboca, ce se deplasa în municipiul Iași, întrucât la semaforul electric aflat în funcţiune nu a respectat semnificaţia culorii roşie pătrunzând în intersecţie.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

Cercetările continuă.

ACȚIUNE DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTII IEȘENI

La data de 19 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Frumos –Compartimentul Rutier şi Secţiei nr.7 Poliție Rurală Târgu Frumos au organizat și desfășurat o acțiune  pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, respectiv a nerespectării dispoziţiilor legale privind conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, regimului legal de viteză şi depăşirilor neregulamentare, precum și abaterilor comise de pietoni, biciclişti, căruţaşi.

Au fost obţinute următoarele rezultate:

  • Au fost legitimate 31 de persoane;
  • Au fost verificate 24 de autovehicule;
  • Au fost efectuate 12 testări alcoolscopice;
  • Au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale la OUG nr. 195/2002;
  • Valoarea totală a sancțiunilor aplicate este de 11.050 de lei;
  • Au fost reținute 2 permise de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare.

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII IEȘENI

La data de 19 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iași au organizat şi desfăşurat două activităţi informativ – preventive, în zona Păcurari din municipiul Iași.

În cadrul activităților au fost transmise recomandări privind prevenirea consumului de alcool şi droguri conducătorilor auto participanţi la trafic.

Totodată, au fost transmise informaţii referitoare la recenta intrare în vigoare a Legii nr. 213/2023, prin care se elimină posibilitatea ca cei care au produs un accident rutier fiind sub influenţa alcoolului, drogurilor sau neavând permis de conducere şi în urma accidentului a rezultat decesul unei sau mai multor persoane să fie condamnat la închisoare cu suspendare.

Cu această ocazie beneficiarii au fost informaţi că, în situaţia în care au cunoştinţe despre persoane consumatoare de droguri să le îndrume la Centrul de Prevenire Evaluare Consiliere Antidrog Iaşi din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog în vederea acordării serviciilor gratuite de evaluare, consiliere psihologică, socială, de grup, familială pentru renunţarea la consunul de droguri.

La aceste activități au participat 600 de persoane.