28 Martie 2018Sursa: IPJ IAŞI

BULETIN DE PRESĂ 28.03.2018

ACȚIUNI ALE POLIȚIEI IEŞENE, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

Ieri, polițiștii ieşeni au intervenit la peste 90 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au aplicat peste 400 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acțiunilor și intervențiilor efectuate au constatat 28 de infracțiuni.

La data de 27 martie a.c., poliţiştii au acționat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate acțiuni și s-a intervenit la 92 de evenimente, dintre care 71 au fost sesizate prin 112.

 În urma activităților, au fost constatate 28 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 402 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 132.308 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene. Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reținute în vederea suspendării 13 permise de conducere şi 4 certificat de înmatriculare.

 

URMĂRIT INTERNAȚIONAL DEPISTAT DE POLIȚIȘTII IEȘENI

La data de 27 martie a.c., în urma unei descinderi, pe raza comunei Tomești, polițiștii din cadrul Biroului Urmăriri Iași au identificat un bărbat de 37 de ani, urmărit naţional şi internațional, care se sustrăgea executării pedepsei de 4 luni şi 165 zile închisoare.

Acesta este condamnat pentru comiterea unei infracţiuni de „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”.

În fapt s-a reţinut că la data de 18 spre 19 martie 2015, acesta a fost depistat, pe stradă, având asupra sa un pistol, armă neletală, pentru care nu deţinea autorizaţie.

În baza mandatului de executare a pedepsei închisorii, acesta a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi, fiind revocate formele de urmărire.

 

BĂRBAT CERCETAT PENTRU DISTRUGERE

 

La data de 27 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție s-au sesizat din oficiu despre faptul că pe strada Sarmisegetuza, din municipiul Iaşi, un bărbat distruge un autoturism cu un corp tăios.

Polițiștii au identificat persoana în cauză: un bărbat de 44 de ani, din municipiul Iasi, care a fost condusă la poliție pentru cercetări.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de distrugere.

Cercetările continuă.

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC CU PERMISUL SUSPENDAT

 

La data de 27 martie a.c., politistii din cadrul Postului de Politie Probota au depistat, pe raza comunei Probota, un bărbat de 39 de ani, din comuna Ţigănaşi, care a condus un autoturism având permisul de conducere suspendat.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

TINERI CERCETAȚI PENTRU FURT DE PĂSĂRI

La data de 27 martie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliţie Moţca au identificat doi tineri, ambii din comuna Moțca, bănuiți de comiterea unei infracțiuni de furt calificat.

Astfel, în seara zilei de 26.03.2018, aceștia ar fi sustras dintr-o anexă, situată pe raza comunei Moțca, cinci găini şi un cocoş pe care le-ar fi sacrificat şi consumat împreună cu mai multe persoane, cauzând un prejudiciu de aproximativ 500 de lei.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate prin plata în bani a celor şase păsări către partea vătămată, care şi-ar fi manifestat intenţia de a se împăca cu cei doi tineri.

Cercetările continuă, urmând ca la finalizarea acestora, dosarul penal întocmit să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, cu propuneri legale.

 

DEPISTAT ÎN TRAFIC CU UN PERMIS FALS

 

La data de 27 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au oprit pentru control un tânăr de 19 ani, din comuna Lungani, care conducea un autoturism fără a purta centura de siguranță și care nu a respectat semnificaţia indicatorului de interzicere a virajului la stânga.

Conducătorul auto a prezentat un permis de conducere, emis de autoritățile italiane, care nu avea elemente de siguranţă, stabilindu-se că permisul de conducere prezentat ar fi fals.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constatat ca tânărul nu deţine permis de conducere, eliberat de statul român, pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI LA TRECERILE LA NIVEL CU CALEA FERATĂ

 

La data de 27 martie a.c., polițiștii rutieri, de la transporturi şi ordine publică au acționat pentru depistarea conducătorilor de autovehicule care nu respectă regulile rutiere instituite în zona trecerilor la nivel cu calea ferată.

Au fost aplicate 254 de sancţiuni contravenţionale dintre care 13 pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.

De asemenea, au fost reținute 4 certificate de înmatriculare și 11 permise de conducere dintre care 5 pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată.

Totodată, au fost constatate 3 infracţiuni, dintre care unul la regimul rutier.

Spre exemplu, un tânăr de 27 de ani, din comuna Mirceşti, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1.305 de lei, fiindu-i reţinut permisul de conducere pentru 90 de zile, întrucât a condus un autoturism pe str. Tabacului, din municipiul Iaşi, iar la o trecere la nivel cu calea ferată nu a oprit deşi semnalele acustice şi luminoase erau în funcţiune.

 

ACȚIUNE PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DE ANIMALE

La data de 27 martie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Iași, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași, Secţiei 4 Poliţie Rurală Miroslava şi reprezentanţi ai D.S.V.S.A Iaşi au acționat pentru verificarea legalităţii actelor de comerţ și prevenirea furturilor de animale.

Au fost legitimate 24 de persoane și verificați 29 de agenţi economici.

De asemenea, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale în valoare de 8.420 de lei, dintre care 4 conform H.G. nr. 984/2005 , 2 conform Legii nr. 12/1990 și 19 conform altor acte normative.

Spre exemplu, un bărbat de 47 de ani, din județul Vaslui, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 720 de lei, întrucât a transportat două cabaline fără a avea documente legale.

 

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR IEȘENI, PENTRU SIGURANȚA CETĂȚENILOR

La data de 27 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Centrul Universitar Iași au acţionat pe linia respectării Legii nr. 61/199, Legii nr. 333/ 2003 pentru depistarea minorilor dispăruți, a altor infracţiuni.

Au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.040 de lei, dintre care  10 conform Legii nr. 61/1991 și 3 conform altor acte normative.

Spre exemplu, un bărbat de 42 de ani și un tânăr de 28 de ani au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 100 de lei fiecare, întrucât au fost depistați consumând băuturi alcoolice în fața unui cămin, din municipiul Iași, stârnind indignarea studenților.

 

ACȚIUNE PREVENTIVĂ A POLIȚIȘTILOR DE LA HÂRLĂU

 

La data 27 martie a.c., în cadrul activităţilor  ”Şcoala altfel – Să ştii mai multe să fii mai bun” şi în conformitate cu Planul Teritorial Comun de Acţiune - Cadru pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor şi personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Oraşului Hîrlău au desfășurat o activitate preventivă la Liceul Tehnologic Hârlău.

În cadrul activității au fost prezentate teme pe linia prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, siguranţei în mediul on-line, cunoaşterii legislaţiei rutiere, prevenirii accidentelor și a săvârşirii faptelor cu violenţă, punându-se accent pe măsurile ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victima unor fapte comise cu violenţă.

Au fost distribuie aproximativ 100 de pliante cu caracter preventiv.

La activități au participat 120 de elevi şi 5 cadre didactice.

 

 

ACTIVITATE PREVENTIVĂ A POLIȚIȘTILOR DE LA CIUREA

 

În perioada 27 - 28 martie a.c., conform Programului Naţional ,,Şcoala Altfel”, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Ciurea au desfășurat activităţi educativ-preventive la Şcoala Lunca Cetățuii, din comuna Ciurea.

În cadrul activităților s-a discutat despre delincvenţa juvenilă, fiind prezentate elemente despre anturaj şi influenţele acestuia, consecinţele încălcării legii, formele de agresiune întâlnite în şcoli și aspecte privind sigurața rutieră.

De asemenea, a fost abordată tema siguranţei pe internet.

Totodată, poliţiştii au prezentat măsurile ce trebuie cunoscute şi aplicate pentru promovarea principiilor unui internet mai sigur (pericolele şi beneficiile mediului online).

La activități au participat aproximativ 150 de elevi.