Recomandări pentru prevenirea înşelăciunilor în tranzacţii imobiliare
Spre deosebire de alti infractori, escrocii se caracterizeaza prin inteligentă, perspicacitate, simtul observatiei si al oportunitatii, aptitudini cale le permit sa-si adapteze modul de operare in functie de situatie si de victima.
Atunci cand doriti sa vindeti sau sa cumparati o locuinta aveti in vedere cateva aspecte:
- verificati agentia imobiliara, la care apelati, la Registrul Comertului, pentru a stabili daca aceasta este inregistrata si la Administratia Financiara, cu scopul de a va asigura ca societatea in cauza desfasoara activitati in perioada in care dvs. solicitati o intermediere in domeniu;
- verificati, cu atentie, legitimatia pe care o prezinta agentul imobiliar. Un astfel de act trebuie sa aibe o viza lunara sau trimestriala, sa nu contina stersaturi ori modificari; poza sa corespunda cu cel care v-a contacta, iar conturul stampilei sa fie continuu;
- nu semnati documente pana nu cititi continutul lor(daca nu puteti face acest lucru, din diverse motive, apelati la o persoana de incredere;
- in cazul in care inchiriati o locuinta ocupati-va personal de formalitatile privind acordarea vizei de flotant(in nici un caz nu incredintati actele de proprietate altei persoane);
- nu semnati niciodata “in alb”, intrucat ulterior foaia respectiva poate fi completata cu un text care sa contravina intereselor dvs.
- evitati escrocii; sunt caracterizati de inteligenta, tupeu, perseverenta, simtul observatiei si pot sa-si adapteze rapid modul de operare in functie de situatie si de victima.Atentie, ofera multe garantii si se lauda cu numeroase relatii in institutiile publice.
Recomandări pentru prevenirea tâlhăriilor
Avand in vedere ca talharia este o problema sociala deosebit de grava care pune in pericol insasi viata persoanei, solicitam ajutorul dumneavoastra in a prezenta acest fenomen insotit de cateva sfaturi preventive care ar putea conduce, credem noi, la diminuarea numarului de victime.
Din practica judiciara a rezultat ca cele mai multe talharii sunt comise in locuri publice sau in spatiile comune ale imobilelor.
Pentru a nu deveni victima a unei talharii:
- Evitati deplasarile pe trasee aflate in zone mai putin circulate: campuri, parcuri, santiere.
- Daca din diverse motive trebuie sa circulati dupa lasarea intunericului, ocoliti locurile neiluminate ori in care se afla unitati cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializeaza bauturi alcoolice (restaurante, discoteci).
- Cand observati ca sunteti urmariti de un individ sau de mai multi deplsati-va prin zone intens circulate, chiar daca acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitati ajutorul primului politist intalnit in calea dumneavoastra.
- Nu va afisati ostentativ cu obiecte de valoare (lantisoare, bratari)
- In ziua in care va primiti salariul trceti intai pe acasa pentru a va lasa banii, apoi mergeti la cumparaturi doar cu suma necesara.
- Nu va lasati atrasi in locuri dosnice de catre indivizi care ofera spre vanzare diverse produse (de obicei mai ieftine).
- Nu va laudati persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveti asupra dumneavostra sau acasa.
- Nu permiteti persoanelor straine sa intre in locuinta dumneavoastra, indiferent de motivele evocate.
- La intrarea intr-un imobiul fiti foarte atenti daca in hol sau in zonele intunecate nu se afla persoane suspecte, pretabile la comiterea de infractiuni. Nu stati cu spatele spre acele locuri.
- Orice persoana necunoscuta care stationeaza fara motiv in spatiile comune ale blocurilor trebuie indepartate de urgenta. Alertati mai multi vecini, iar daca este cazul apelati la cea mai apropiata unitate de Politie sau la telefonul 112.
- Folositi orice motiv pentru a evita sa urcati in lift cu persoane necunocute. Nu va lasati pacaliti de imbracamintea eleganta a acestora. Daca este cazul apelati la usa unui vecin de la parter. Instruiti-va in acest sens si copiii.
- Cand liftul nu functioneaza, fiti atenti la cei care urca sau coboara de la etaj, mai ales intre parter si etajul 1 sau intre etajele 1 si 2.
- Luminile de la intrarea in bloc si din fata liftului trebuie sa ramana aprinse odata cu lasarea intunericului.
- Inchideti usa imobilului dupa ora 22 sau protejati imobilul cu un interfon.
- Daca sunteti agresati, nu aveti retineri in a tipa si chiar a riposta fizic. O astfel de reactie il poate determina pe agresor sa va lase in pace si sa paraseasca imobilul.
Recomandari pentru prevenirea infractiunilor cu privire la viata sexuala
Principala cauza care a dus la savarsirea acestor fapte este alcoolul insa, in unele cazuri si comportamentul victimelor, lipsa luarii celor mai elementare masuri de siguranta, increderea in partenerii ocazionali constituie cauze favorizeaza savarsirea acestor tipuri de infractiuni.
De asemenea, insuficienta supraveghere a parintilor si carentele in educatie duc la scaparea de sub control a propriilor copii, care printr-un anturaj vicios, devin autori ai violurilor sau tentativelor de viol.
Inceperea urmaririi penale pentru acest gen de infractiuni, se face la plangerea prealabila a victimei. Subliniem faptul ca sunt victime care isi retrag plangerea prealabila in timpul urmaririi penale, impacandu – se cu autorii, in scopul obtinerii unor foloase materiale.
Plecand de la faptul ca familia reprezinta mediul esential care poate influenta dezvoltarea si destinul copilului si ca o parte din victime sunt minori, compartimentul de prevenire a criminalitatii recomanda parintilor:
- stati de vorba cu copii d-voastra, ascultati-le problemele cu tact si rabdare, sfatuindu –i asupra celor mai bune cai pe care sa le urmeze; invatati-i sa vi se destainuie cu tot ce li se pare suspect in legatura cu comportarea unei persoane;
- sfatuiti-i sa nu intre in contact cu persoane necunoscute, care cauta sa le castige simpatia, sa nu primeasca de la aceste persoane bani sau cadouri;
- invatati-i sa nu accepte invitatii la spectacole, restaurante sau la domiciliul unor cunostinte ocazionale;
- feriti-i de pericolul consumului de bauturi alcoolice ! Adolescentii nu rezista la alcool si pot fi ajung repede in stare euforica.
- sfatuiti-va fetele sa nu accepte invitatia de a se urca in masina unor persoane necunoscute;
- nu permiteti copiilor d-voastra sa intarzie nepermis de mult la intoarcerea de la scoala, film, onomastici etc.
- sfatuiti copiii sa nu intarzie afara dupa lasarea intunericului, sa ocoleasca traversarea parcurilor, a zonelor putin populate, a cartierelor periferice. Noaptea este timpul fertil de actiune a infractorilor;